Távol Moszkvától
Versenyfutás a piaci poziciókért
A hazai húsipar lassan tíz éve pontosan érzi, mit is jelent a világpiaci
verseny. Az idén a már hagyományos keleti, de leginkább az orosz piacot jelentő
régió fizetésképtelenné vált, s ez annyit jelent a magyar húsiparnak, hogy az
idei
évre tervezett 110 ezer tonna húsexportból 70 ezer tonna teljesülhet. A 40 ezer
tonna export jelentős hányadát az orosz piac szívta volna fel, ám októberben már
nem szállítottak a cégek termékeket kelet felé.
Az elmúlt évtizedben a mezőgazdasági és élelmiszeripari export mértéke elérte a
3 milliárd dollárt (az import 1-1,3 milliárd dollár), s a dollárbevétel
kétharmada
az Európai Unió (EU) tagországaiból származik. Az export szerkezete is
jelentősen átalakult, ma már a feldolgozottabb termékekkel kereskedünk.
A húsipar is követte ezt a változást, ám a keleti piac fontosságát igazából az
utóbbi három évben fedeztük el. Ekkor erősödtek fel azok a hangok, hogy a keleti
piacokat vissza kell hódítanunk, s nem szabad veszendőbe hagyni a korábbi
kereskedelmi kapcsolatokat sem. Mindezek hatására a hús- és hústermékek
exportja is fellendült a keleti, elsősorban az orosz piacokon, annál is inkább,
mert
az oroszok kedvelik a magyar termékeket, a magyar ízeket. Az év eleje óta
azonban egyre rosszabb híreket hallani az orosz gazdaság fizetőképességének
alakulásáról. A hírek beigazolódtak, a magyar húsipari cégek a maguk bőrén
tapasztalják, hogy igény ugyan lenne termékeik iránt, ám az ellenértéke nem
érkezik meg a bankszámlákra.
Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára szerint az orosz
piac okozta feszültségeket sem a VHT, sem a vállalatok nem tudják saját erőből
feloldani. A jelenlegi helyzetben az egyik lehetséges kiút az, ha visszatérnénk
a
barter kereskedelemhez (vagyis áruért áruval fizetünk).
A magyar kormány már jelezte orosz partnereinek ebbéli szándékát, s a hírek
szerint a MOL Rt. már megkapta feladatául, hogy dolgozza ki, mivel fizethetnénk
az orosz kőolajért. Az árulistán a hús- és hústermékek is helyet kapnak, hiszen
az
orosz partner szívesen fogadja a magyar félsertést, a kolbászt és a többi
húsalapú
élelmiszert. Már csak azért is, mert az orosz hűtőházak kiürültek, a
húskészletek
elfogytak, szükség van tehát az utánpótlásra.
Mindezek ellenére az itthon maradt export árualappal kell valamit kezdeni. Az
export mennyiségi oldalról várhatóan nem teljesül, mintegy 40 ezer tonnával
kevesebb lesz a kiszállítás az orosz piac eldugulása miatt. A helyzetet az is
tovább bonyolítja, hogy az EU-ban túltermelési válság jelei mutatkoznak, hiszen
az elmúlt év végére jelentősen, 6-8 százalékkal nőtt meg a sertésállomány. Az
állomány csökkenését ugyan kikényszerítette az év elejei sertéspestis, ám tovább
növelte az EU húskészleteket a távol-keleti piac pozíciójának romlása is.
Az amerikai sertés - egy koncentrált fejlesztés következtében - a korábbinál
sokkal versenyképesebben jelent meg a japán, a kínai és a többi távol-keleti
országokban, így a dán, a holland, a német és a spanyol cégek visszaszorultak.
Az
EU - a készletek növekedésének megállítása érdekében - az idén már harmadszor
módosította a sertés exporttámogatási kulcsát, s a versenyben maradás érdekében
már 96 forintos támogatás ad kilónként a sertéshúshoz.
Ezzel a támogatási mértékkel csak a magyar kormányzat próbál lépést tartani. Az
már látszik, hogy a volt közép-kelet-európai országok sertéságazata rajtunk
kívül
mind összeomlott. A magyar sertéságazat csak azért maradt talpon, mert egy éve
olyan piacszabályozási rendszert léptettek életbe, amellyel az EU szubvenciós
versenyét veszi figyelembe. A minőségi támogatás mellett a piacra jutási és az
exporttámogatás mértékét kénytelenek voltak növelni annak érdekében, hogy a
keleti, azaz az orosz piacon ne veszítsünk a nehezen kiharcolt pozíciókon.
Az év végéig meghosszabbított sertés többlet exporttámogatás kilónként 50-60
forint, míg a minőségi prémium további 30 forint segítséget jelent a termelőnek,
a
feldolgozónak és az exportőrnek egyaránt. Az EU legutóbbi intézkedése miatt
azonban ez ismét kevés lesz. A GATT/WTO egyezményből adódó kötelezettség
azonban gátat szab a további közvetlen exporttámogatás növelésének, ezért a
kormány a minőségi termelés támogatásának fokozását fontolgatja. Ez a minőségi
prémium csak az E, az U, és az R kategóriába sorolt hús után jár.
Tudják ezt a hazai sertéstartók is, s miután a vágóhidaknak ez év végéig
kötelező
az europ minősítési rendszer bevezetése, a hús minősítésének nem lesznek
objektív akadályai. A rendkívül éles piaci versenyben csakis a legjobb minőségű
termékeket értékesíthetik. Ebben a minőségi versenyfutásban még nem küzdöttük
fel magunkat az élbolyba. Az viszont bíztató, hogy a VHT javaslataira a kormány
EU- és GATT-konform eszközökkel avatkozik be a piaci folyamatokba.
Mindezek mellett a hazai termelők, feldolgozók és kereskedők leleményességére
is szükség van a talpon maradáshoz, mert az EU a húságazatának biztosított
különleges támogatás mellett a mezőgazdasági termelést - árbevétel arányosan -
összesen 42 százalékos támogatásban részesíti. Ezzel a mértékkel pedig nem tud
lépést tartani a hazai központi költségvetés.
Az orosz piac összeomlásának tehát komoly következményei vannak. Hogy mi
lesz a végkifejlet, azt Zádori László nem meri megjósolni. Bízik abban, hogy a
barter kereskedelem mihamarabb létrejön, s az is némi bizakodásra adhat okot,
hogy a belföldi fogyasztás kis mértékben emelkedett, ami az alacsonyabb
fogyasztói áraknak, a különböző akcióknak köszönhető. A fogyasztói árak
alacsony szintje azonban nem tartható hosszú távon. A húsipari cégek csak a
támogatással együtt tudják a folyamatosan növekvő termelési költségeiket
kompenzálni, annál is inkább, mert a mintegy 20 élvonalba tartozó húsipari cég
jelentős beruházásokkal korszerű termelési vonalakat hozott létre, alakított ki.
A keleti piac pozíciói egyébként az által is javíthatók, ha a magyar exportőrök
egységesen lépnének fel. Nincs másról szó, mint arról, hogy ne ígérjenek
egymásnak alá az exportőrök egy-egy üzlet megkaparintása érdekében. Ezzel
ugyanis hosszú távon tesszük tönkre a termékek árpozícióját.
H.Gy.