Kolbászünnep Békéscsabán
- A csabai kolbász olyan érték, amire büszkék lehetünk, s aminek valóban
kultusza van - mondta az október végén immár másodszor megrendezett Csabai
kolbászfesztivál ötletgazdája, Ambrus Zoltán, aki civilben a Békés Megyei
Könyvtár igazgatója. A kezdeményezés alapja, hogy az elmúlt két évszázadban a
csabai szlovákság a sertésfeldolgozás és a kolbászkészítés olyan egyedi és
különleges technikáját dolgozta ki, amely markánsan különbözik minden más
tájegységétől. Éppen ezért ettől az évtől már külön márkavédjegy őrködik a
csabai vastag és a csabai száraz kolbász felett. Ennek a nevezetes és több mint
finom élelmiszeripari terméknek egyébiránt hatalmas irodalma van, amit az egyik
legnagyobb békéscsabai helytörténész, Dedinszky Gyula foglalt össze a Csabai
kolbász című sokat idézett munkájában. Innen tudjuk, hogy 1859-ben, a
mezővárosi jogú Békéscsabán 25 ezer sertést tartottak a házaknál. Kifejezetten a
csabai kolbászról elsőként egyébként Fábry Károly írt 1924-ben a Csabai élet
című könyvében. Ebben nem kevesebbet állít a szerző, mint hogy ennek a nemes
ételnek a kávé mellett minden reggelizőasztalon, minden áldott nap ott lenne a
helye. Dedinszky ugyanakkor nagyon pontosan rámutatott: „a csabai kolbásznak
szigorú értelemben vett pontos receptje nincs, nem is lehet, mert ezt a terméket
nem egy üzem gyártja, mely következetesen igazodhatna a kapott előírásokhoz,
hanem ez a kolbász ezer és ezer békéscsabai háztartásban készül."
|
Néhány év és kolbászból lesz a kerítés
|
Ilyen előzmények után rendezték meg a tavalyi hagyományteremtő első
rendezvény után az idén októberben második alkalommal a Csabai
kolbászfesztivált. Kísérőrendezvények sora kapcsolódott a négynapos
kolbászünnephez, hiszen kolbásztöltő versenyt hirdettek meg, ahol az óriási
érdeklődés miatt száz jelentkezőnél meg kellett húzni a résztvevők létszámát.
Emellett megtartották a kolbász mellé felszolgálható savanyúságok
seregszemléjét. Kolbász a vendéglátásban címmel vendéglátóversenyt is
rendeztek, s nem feledkeztek meg a száraz kolbászok rangsorolásáról sem. S nem
utolsó sorban - számos más látnivaló mellett - disznóölő-bemutatót tartottak,
ahol az idén a higénikus feldolgozásra helyezték a hangsúlyt. Békéscsabán a
rendezvény helyszínét, a kétezer négyzetméteres fesztiválsátrat, tízezrek
keresték
fel, s az utolsó napon a kolbásztöltésből kivette részét Orbán Viktor
miniszterelnök is. A kormányfő és csapata a szigorú, de ínyenc zsűritől végül
különdíjat kapott a frissen töltött kolbászkülönlegességért. Ez pedig nem más
volt, mint egy csüngő hasú vietnami malac. Emellett kiosztották az Év
sertéstenyésztője elismerő címet, a legízletesebb savanyúság készítőjének járó
díjat, de eredményt hirdettek a száraz kolbászok kategóriájában is. Október vége
a csabai kolbász ünnepe volt Békéscsabán, egyben példája annak, hogyan
találhatja ki hagyományaira támaszkodva egy város saját maga új feladat- és
szerepkörét.
B.T.