Piacszabályozás a sertéságazatban
Hazánk Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozásáig a mezőgazdaság
szereplőire még sok és nehéz megoldandó feladat vár. Nem mindegy ugyanis,
hogy milyen feltételekkel kell átvennünk az EU jogrendszerét, s hogyan fogadnak
minket az uniós gazdák. Az alapanyag-termelésünk jelenlegi állapota nem adhat
okot túlzott aggodalomra az EU-ban, hiszen mind a növénytermesztésben, mind
pedig az állattartásban jelentősen visszaestek a termelési eredmények.
Csatlakozni viszont csakis már egy megerősödött mezőgazdasággal volna szabad,
hiszen helyt kell állni az állandóan erősödő piaci versenyben. Az egyik
legnagyobb kihívás az állattartókra, azon belül is a sertéstartókra vár.
A magyar állattenyésztés a mezőgazdaság bruttó termelési értékének csaknem
felét képviseli. Köztudott, hogy a rendszerváltás után, az 1990 és 1995 közötti
időszakban jelentős változás zajlott: a meghatározó állatfajok - szarvasmarha,
sertés, juh és baromfi - létszáma 50 százalékkal, a tejtermelés 33 százalékkal,
a
vágóállat-termelés 45 százalékkal, az export egyes meghatározó állati termékek
és élőállat szempontjából mintegy 80-90 százalékkal mérséklődött. Mindebből
következik: a legfontosabb termelési cél az lehet, hogy a hazai szükséglet
kielégítésén túl, nagyobb volumenű, jó minőségű, eladható termékekkel jelenjünk
meg a külpiacokon.
A sertéságazat az egyik meghatározó termék-előállító, miután a hazai
fogyasztásban és az exportban is jelentős szerepet tölt be. A termelés
csökkenése
ellenére az önellátási szintünk 117 százalék, ami annak is betudható, hogy az
egy
főre jutó éves sertéshús-fogyasztás 30 kilogramm alá süllyedt. A belföldi
fogyasztás növekedésében bízva, az ágazat középtávú stratégiájában az
fogalmazódik meg, hogy Magyarországon évente 6,57 millió darab sertés
vágását, feldolgozását és értékesítését valósíthatjuk meg hosszú távon.
A csatlakozás szempontjából a magyar sertéstartóknak is tisztában kell lenniük a
közösségi piaci viszonyokkal. Közismert, hogy az EU sertéshúsból alapvetően
önellátónak számít, mivel a termelés 35 százalékkal nagyobb a fogyasztásnál.
Ugyanakkor az egyes tagországok keresleti-kínálati igényei jelentősen eltérnek
egymástól. A legnagyobb termelő, Németország mintegy egymillió tonnás
behozatalra szorul, Hollandia - amely több termékből az EU belső ellátójának
számít - a 90-es évek közepén 1,3-1,4 millió tonna sertéshúst exportált zömmel a
többi tagországba, míg Dánia a belső és a külpiacokon is komoly szállítónak
számít. A hazai termelőknek és exportőröknek tehát figyelembe kell venniük
ezeket a viszonyokat. A vámok eltörlésével az értékesítési lehetőségek ugyan
megnőnek, hiszen egy 400 milliós fogyasztói táborba lépünk, ám a nyugat-
európai termékek is akadálytalanul jöhetnek be az országba.
Árszabályozás
Az EU a sertéshúst a könnyű piacszabályozású termékek közé sorolta, miután az
ágazatban nincsenek olyan erőteljes piaci beavatkozások, mint például a
marhahús, a tej, vagy a gabonafélék esetében. A sertéshúst az EU-ban
szemestakarmány alapú termékként tartják számon. A rendtartás alapvetően két
elemre, az árszabályozásra és a harmadik országokkal folytatott kereskedelem
szabályozására épül. Az árszabályozás magában foglalja azokat a
beavatkozásokat is - intervenció, magántárolás támogatások - amelyek piaci
zavarok esetén az árak stabilizálásához szükségesek. A harmadik országokkal,
azaz nem EU-tagállamokkal folytatott kereskedelem szabályozása alatt
elsősorban az exportált termékek versenyképességét növelő visszatérítéseket,
vámokat kell érteni. A sertéshús piaci rendtartása alá tartozó főbb
termékkategóriák: élős sertés (kivéve a törzskönyvezett sertéseket), emberi
fogyasztásra alkalmas friss, hűtött és fagyasztott sertéshús és belsőségek,
sózott,
szárított és füstölt sertéshús és belsőségek, háj, illetve ki nem olvasztott
sertésszalonna, továbbá sertéshús alapú készítmények.
Az árszabályozásnak kettős feladatot szántak. Egyrészt a stabil piaci
viszonyokat
kívánják megteremteni, azaz legyen elegendő áru, ne legyen jelentős túltermelés,
másrészt a termelők részére kiszámíthatóvá teszi a piaci körülményeket, ezáltal
hozzájárul a méltányos jövedelemszint biztosításához. A szabályozási
mechanizmusban két, úgynevezett intézményi árat kell megemlíteni: az alapárat
és az intervenciós árat.
Alapár
Az alapárat a Miniszterek Tanácsa gazdasági évre - ez július 1-jétől június 30-
ig
tart, akár csak a gabonaágazatban - vonatkoztatva állapítja meg. Nagyságát
inkább a tagországok közötti politikai alkuk döntik el, mintsem a szakmai érvek.
Ennek ellenére az alapár segítségével kiegyensúlyozott, áruhiánytól és
túltermeléstől mentes piacot biztosítanak, ugyanakkor a központi
beavatkozásokról az alapár és a mindenkori piaci árak összevetése alapján dönt
az Európai Bizottság.
Az alapár szolgál támpontul az intervenciós felvásárlásoknál alkalmazott
árfolyam kalkulációjához is. Az alapárat az EU sertéshús piacán meghatározó E
osztályú húsra vonatkoztatják, ami 55 százalék fölötti, de 60 százalékot el nem
érő színhústartalmat jelent (a hasított test tömege 60 és 120 kilogramm közé
esik). Az 1997-ben indult gazdasági évre 150,939 ECU/100 kg alapár érvényes.
Intervenciós ár
Az intervenciós árat a tagállamok illetékes szervei, az intervenciós hivatalok
fizetik a termelőknek. Ennek mértékét ugyancsak az Európai Bizottság határozza
meg, a piaci zavar mértékétől függően. A jelenlegi szabályozás szerint nem lehet
alacsonyabb az alapár 78 százalékánál, s nem haladhatja meg annak 92
százalékát. Az intervenciós ár ugyancsak az E minőségi kategóriához
kapcsolódik, szükség esetén ebből származtatják az egyéb kategóriájú sertéshús
felvásárlási árát is. Az ár magában foglalja az intervenciós központokhoz
történő
szállítási költségeket is. Az intervenciós felvásárlás előfeltétele, hogy az EU
sertéspiacain érvényes árakat tükröző referenciaár az alapár 103 százaléka alá
süllyedjen, mégpedig tartósan. A referenciaár kiszámításánál tagállamonként egy
központi, vagy néhány jelentős árfolyamjegyző központ - referencia-piac, illetve
referencia vágóhíd - árait veszik figyelembe, majd az adott ország
sertésállományának nagyságát kifejező súlyozási együttható segítségével először
a nemzeti, aztán a közösségi referenciaárat határozzák meg.
Az állami intervenciós felvásárlást azonban ritkán használják: legutóbb 1971-ben
történt ilyen piaci beavatkozás. A rendszer működtetése rendkívül
költségigényes,
a kisebb zavarokat inkább a központi büdzsét kevésbé terhelő módszerekkel
orvosolják.
Támogatás
Az állami felvásárlások helyett általában a magántárolás támogatásával
igyekeznek a piaci helyzetet, s az árakat stabilizálni. Az intézkedés
bevezetésére
akkor kerül sor, ha a már említett piaci zavar, illetve árcsökkenés
bekövetkezik.
Ekkor az Európai Bizottság támogatást ítél meg azon piaci szereplőknek -
vágóhidakról, kereskedőkről van szó - akik vállalják, hogy egyes, rögzített
mennyiségű és minőségű féltesteket, vagy húsrészeket adott időre - általában 5-7
hónapra kivonnak a piacról. A magántárolási támogatások költségei nem
haladhatják meg a központi felvásárlással járó kiadásokat. Az akcióban
készletezett húsnak közösségi eredetűnek kell lennie, s bizonyos minőségi
követelményeknek is meg kell felelnie (például az állat levágására a betárolás
előtt maximum 10 nappal kerülhet sor). A magántárolási támogatást legutóbb
1995 novemberétől 1996. februárjáig alkalmazták. Ekkor ugyanis a japánok
megemelték a sertéshús vámtételeit, amellyel gyakorlatilag korlátozták a
bevitelt.
Ez az intézkedés rendkívül érzékenyen érintette az EU-t, elsősorban Dániát.
Harmadik ország
A harmadik országokkal folytatott kereskedelem gyakorlata az export-támogatás
és az importkorlátozó intézkedések meghozatala. Export-támogatás kizárólag nem
EU-országba szállított termékek után jár. Az import szabályozásnak két lényeges
eleme van. Az egyik a GATT/WTO egyezményből adódó kötelezettségek
megvalósítása, a másik az import-engedélyezés rendszere. Az előbbiről azt
érdemes tudni, hogy az EU a harmadik országokból származó agrártermékekre
vonatkozó korlátozó eszközeit vámjellegűvé alakította, lemondva arról, hogy ezen
eszközökkel védje piacát. A Közösség termékcsoportonként kedvezményes
vámtételű kontingenseket, illetve a termékek jelentős részénél országspecifikus
kvótákat határozott meg. Az import-szabályozás alapját tehát a vámok jelentik,
melyeket - GATT/WTO egyezménynek megfelelően egyelőre a 2000. évet
bezáróan - évente, július 1-jétől június 30-ig hirdetnek meg. A vámok mértékét
évente 6 százalékkal, a WTO egyezmény jelenlegi, a 2000. évig tartó
szakaszában összesen 36 százalékkal kell csökkenteni. Import-engedély kizárólag
abban az esetben szükséges, ha az importőr kedvezményes vámtételű sertéshús-
terméket kíván az EU-ba szállítani. Amennyiben a kereskedő megfizeti a normál
vámtételt, nem kell import-engedélyért folyamodnia. Lényeges elem, hogy az
EU-ba kizárólag olyan vágóhidakról, feldolgozó üzemekből szabad csak
hústerméket bevinni, amelyeket előzetesen akkreditáltak, s jogot szereztek az
EU-
export bonyolítására. E feldolgozókat az unió állategészségügyi szolgálata
rendszeresen ellenőrzi, s a névsort közzéteszi a hivatalos lapjában.
A hazai sertéstartóknak mindebből az a tanulság, hogy az EU rendkívül erősen
szabályozza a termelést. A termékeknél alapvetően a jó minőség a meghatározó.
A hazai sertésállomány fajtaszerkezete a nagyüzemi tartóknál lehetővé teszi a
világpiacon versenyképes, minőségi vágóállat és termék előállítását, a
kistermelőknél viszont a genetikai és takarmányozási problémák miatt minőségi
lemaradás mutatkozik. Az állomány növelésére viszont van reális lehetőség,
hiszen a tartási és vágási kapacitások - természetesen műszaki fejlesztésekkel,
beruházásokkal - elegendőek a 6,57 milliós sertés standard feldolgozásához. Az
viszont tény, hogy állami ösztönzésre is szükség van a genetikai, biológiai
alapok
fejlesztéséhez, a technológiai, takarmányozási feltételek javításához. A hazai
piacszabályozást az EU piacszabályozási rendszeréhez hasonló módon kell majd
működtetni.
H. Gy.