Debreceni páros
Új tulajdonos, megújult érdekvédelem
Nemrégiben új tulajdonosa lett a Debreceni Hús Rt.-nek. Kovács Istvánt, a
vállalat
vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogy ez milyen változásokkal jár.
- A korábbi tulajdonos egy pénzügyi befektető csoport volt, a mostani pedig
szakmai
befektető csoport. Már ez is figyelmet érdemel, hiszen azt sugallja, hogy hosszú
távú
terveik vannak az üzemmel. Mivel más húsipari vállalkozásokban is érdekeltek,
alapos
szakmai tudással, tapasztalattal rendelkeznek. Komoly háttér állt a befektetők
mögött.
Természetesen, aki hosszabb távon gondolkodik, nem hagyhatja figyelmen kívül a
fejlesztést. Megnyugtató lehet, hogy már középtávon is jelentős fejlesztési
tervekkel
rendelkezik az új tulajdonos, amelyekre azért van szükség, mert a Debreceni Hús
Rt.
nem felel meg a nyugat-európai higiéniai normáknak. Igaz ugyan, hogy a keleti
piacokon nagyon erős a cég, és déli országokba is szállít, az egyirányú
terjeszkedés
azonban nem biztosítja a vállalat jövőjét. Persze nem elhanyagolhatóak ezek a
piacok,
hiszen kétmilliárd forintos exportot bonyolít le a Debreceni Hús Rt., de azt
szeretnénk,
ha az exportterületünk a nyugat-európai országokba is kiterjedne, mivel ez
nagyobb
biztonságot adna. A fejlesztésre tehát azért van szükség, hogy nagyobb
hatékonysággal
dolgozhassunk és a szigorú higiéniai követelményeknek is meg tudjunk felelni.
- A céljuk tehát az, hogy megfelelő minőségtanusítványt szerezzenek?
- Nem. Csak szeretnénk utolérni a nyugat-európai országok termelési kultúráját.
Főleg
higiéniai és technológiai téren. A színvonalat évente-kétévente maguk az ottani
vállalatok ellenőrzik. Ehhez körülbelül egymilliárd forintos beruházásra van
szükség,
amire minden remény megvan, hiszen a Debreceni Hús Rt. az elmúlt egy évben
pénzügyileg megerősödött. Bízunk persze abban is, hogy az európai felzárkózáshoz
ösztönzik is majd a céget különféle támogatásokkal. Nem ingyen kérünk a
fejlesztéshez
pénzt, csupán reálisnak tartanánk egy kedvezményes hitellehetőséget.
Minden országnak szüksége van arra, hogy megszabjon valamilyen irányt a
gazdaságpolitikában. Ma nálunk az egyik ilyen irány, hogy a mezőgazdaság
versenyképessége javuljon. Ezt nyilván azzal erősíthetik, ha valamiféle
kamatkedvezményeket kapnak azok, akik ebben a törekvésben részt vesznek.
Magyarországon a mezőgazdaságnak van kultúrája, hagyománya, nyilvánvaló, hogy a
kijelölt irányt kell követni.
-
Emelkedett a hús ára. Ez nemcsak a fogyasztókat érinti, hanem a vállalatokat
is.
Hatással van-e az áremelkedés az exportjukra?
- Sajnos igen. Jelentős sertéshiány alakult ki augusztusra, ami felemelte a
felvásárlási
árakat. Egy ideig ezt a Debreceni Hús Rt. is megpróbálta a saját eredménye
terhére
elviselni, de már elértük a lehetőségeink felső határát. A mai felvásárlási
árakat már
nem tudjuk elismertetni az export partnereinkkel. Sajnos sorra jönnek az
áremelési
javaslatokra a válaszok, hogy ha drágább, akkor nem vásárolnak. Én azért bízom
abban, hogy a húspiacon az egyensúly 1998 első negyedévének a végére beáll.
Egyébként az elmúlt években megfigyelhető egyfajta ciklikusság a tenyésztésben,
a
harmadik-negyedik negyedévben mindig is kicsit jobban mozdultak az árak. Arra
kellene rájönni, hogyan lehet ezt kiegyenlíteni éves szinten. Most ugyanis ott
tartunk,
hogy amennyiért megveszünk egy kilogramm élősertést, annyiért adunk egy
kilogramm
párizsit.
- Visszatérve az exporthoz. Hogyan kötnek az árban mégis kompromisszumot?
- Eddig úgy történt, hogy ők is engednek az álláspontjukból, és mi is. De
mostanra
olyan határt értünk el, hogy mi már nem tudunk engedni. Ha szükségessé válik,
még a
termelést is vissza kell fognunk.
- Ez azt jelenti, hogy piacot veszíthetnek. Nem félnek ettől?
- De, igen, nagyon félünk, bár tudjuk, hogy a hazai cégek nem kelhetnek velünk
versenyre, mert hasonló árakkal dolgoznak, de más országok beléphetnek. Ez nem
lenne jó, mert elég stabil partnereink vannak.
*
|
Jung Ferenc (középen) egy tanácskozáson
|
Október 21-én szakszervezeti választásokat rendeztek a Debreceni Hús Rt.-ben,
azaz a
HDSZ debreceni alapszervezetében. A teljes körű választás sikeresnek minősíthető
-
mondta Jung Ferenc, szakszervezeti tanács régi-új elnöke.
A kibővített testület huszonhat főből áll. Az alelnök Deák György, a
munkavédelmi
megbízott Iván Géza, a gazdaságfelelős Dr. Györkéné Pávai Éva lett. A hat
főbizalmival együtt ők alkotják a döntéshozó testületet. Ők adnak információt a
bizalmiaknak és a bizalmi helyetteseknek, az ő ajánlásaik alapján dönthet majd a
szakszervezet arról, hogy például kik vegyenek részt egy bértárgyaláson, vagy
esetleg a
kollektív szerződés kialakításában. Ezek a legfontosabb feladatai a
szakszervezetnek.
A dolgozók igénylik az érdekvédelmi kérdésekben az összefogást, a segítséget, a
markáns érdekképviseletet. Az újonnan választott testület igyekezni fog, hogy
jól
képviselje a dolgozókat a munkáltatóval, illetve a szociális
tárgyalópartnerekkel
szemben. A vállalati szakszervezeti tanács tagjainak többsége megmaradt,
körülbelül
egyharmada változott, a hiányokat bepótolták. Így most már a vállalat minden
részlegének dolgozóit képviseli valaki, ami azért jó az érdekképviseletnek, mert
a
személyes ismeretségek alapján a dolgozók valódi véleménye jut el a testülethez,
és
ugyanígy jutnak el az információk is a tagsághoz. A választáskor sokan
szavaztak, ami
részben annak köszönhető, hogy a szekszárdi húsipari dolgozók esetéből látták,
milyen fontos szerepe lehet a szakszervezetnek. Jung Ferenc maga is tagja az
országos
sztrájkbizottságnak, és személyes tapasztalata szerint is nagyon fontos, hogy
összekovácsolódjanak azok, akinek azonos az érdeke.
A szekszárdi gondok tulajdonosváltáskor kezdődtek, és nemrégiben új tulajdonosa
lett
a Debreceni Hús Rt.-nek is, de a szakszervezeti vezető szerint semmi okuk nincs
a
debrecenieknek aggodalomra. Szeptemberben volt egy éve, hogy új vezérigazgató
állt a
vállalat élére, akivel a szakszervezetnek nagyon jó a kapcsolata. Az új
tulajdonos pedig
- lévén szakmai befektető -, csak használt a cégnek. A korábbi évekhez képest
most a
bérek is elfogadhatóbbak.
Most nyugalom van a cégnél, a dolgozók is elfogadták az új helyzetet. A
szakszervezet
kiegyensúlyozottan működik, együtt a vezetéssel. Igaz, vannak kisebb-nagyobb
gondok, de igyekeznek megegyezni. Jung Ferenc elmondta: a dolgozóknak erre az
esztendőre nincs bérmegállapodásuk a munkáltatóval. Van azonban egy szóbeli
ígéret,
ami talán megvalósul: ez alapján év végén a dolgozók kapnának egy - a
tizenharmadik
havi bérhez hasonló - egyösszegű bérkiegészítést. Ez korábban is szokás volt a
vállalatnál, és most, hogy a Debreceni Hús Rt. nyereséges, a szakszervezet
számít a
pénzre.
A vállalati szakszervezeti tanács új tagjai erős egyéniségek, akik jó
szakemberként,
felkészült képviselőként méltó tárgyalópartnerei lesznek a vezetésnek. Mivel a
Debreceni Hús Rt., a Csabahús Kft. és a Nyírhús Kft. tulajdonosa ugyanaz, a
szakszervezet szeretné bevonni ezeket a vállalatokat is az érdekképviseletbe.
Békéscsabán már meg is alakult a debreceni alapszervezet kihelyezett tagozata, a
104
dolgozóból hetvenen léptek be a szakszervezetbe.
Tóth Erika
(A szakszervezeti tisztújítás idején olyan információ jelent meg az egyik helyi
lapban,
hogy a debreceni húsiparban nagyobb létszámleépítés várható. Kérdésünkre a
Debreceni Hús Rt. vezetése és Jung Ferenc minden alapot nélkülözőnek nevezte a
híreszteléseket - Szerk.)