Nemzeti Agrárprogram
Versenyképesség mindenek előtt
Széles szakmai közvélemény figyelmétől kísérve készül a Nemzeti Agrárprogram
(NAP). A politikai csatározásoktól sem mentes viták elsősorban a földkérdés
körül forognak, ám nem lehet közömbös, hogy az élelmiszertermelés mellett a
jövő tervezésében milyen súllyal esnek latba a feldolgozás érdekei, szempontjai.
Legutóbb Gödöllőn tanácskoztak az agrárium képviselői, ahol a HDSZ is
képviseltette magát. A közreadott vitaanyag, amelyet a szaktárca készített,
hasznos információkat közöl az élelmiszeripar - benne a húsipar - helyzetéről,
kilátásáról.
Az élelmiszeriparban mindenekelőtt a versenyképesség javítása az elsődleges
célkitűzés - szögezik le az anyag szerzői. Majd megállapítják, hogy az 1989. évi
termelésnek csupán a 91,1 százalékát sikerült produkálni 1996-ban. Ugyanakkor
a termelékenység mutatója az évtized eleje óta folyamatosan javul. Miközben
privatizálták a magyar élelmiszeripart és nagyobb hányada külföldi tulajdonba
került, csökkent a hazai élelmiszerfogyasztás.
Érdekvédelmi szempontból is fontos megállapítások olvashatók az elemzésben.
Figyelemre méltó, hogy az élelmiszeriparban a foglalkoztatottak száma 1997. év
közepén 150 ezer fő volt. A legtöbb munkaerőt a hús- és halfeldolgozásban, a
zöldség- és gyümölcsfeldolgozásban, valamint a sütőiparban foglalkoztatták. A
létszám évről-évre csökken. A jövőben a termelés valószínű növekedése ellenére
a foglalkoztatottak számának további csökkenése várható. Munkahelyek
megszűnésével lehet számolni a húsiparban is.
A szakemberek szerint a magyar élelmiszeripar a nemzetgazdaság stratégiailag
fontos ágazata, ami azt jelenti, hogy egyes tevékenységeket - többek között a
hús- és baromfifeldolgozást - taktikai húzóágazatként kell kezelni.
A Jövőkép, kilátások alcímmel jelzett fejezetben az olvasható, hogy az
elkövetkező években az élelmiszertermékek fogyasztásának egy-két százalékos
mennyiségi növekedésével lehet számolni, különös tekintettel a reáljövedelmek
várhatóan kedvező alakulására. A hús- és húskészítmény fogyasztás erősen
jövedelemérzékeny, ezért a sertéshús fogyasztásának csökkenése feltehetően az
ezredforduló éveiben megáll. A húskészítmények iránti kereslet tovább
dinamizálható, a különböző társadalmi rétegek jövedelmi viszonyai szerint,
strukturált összetételben. A húsipari export 3-4 százalékkal bővülhet 2000-ig,
mivel a hazai árualapok és az állatállomány többet nem támaszt alá. A
húsfeldolgozás nagyvállalati koncentrációja erősödik, a jelenleg többszáz egyéni
vállalkozás számának csökkenése az egyik legjelentősebb változás lesz az
élelmiszeripar vállalkozói körében. Módosul a kisvállalkozások szerepe, a
versenyszférába való bekapcsolódásuk ugyanis döntően a vágás utáni feldolgozói
tevékenységekre vonatkozhat. A higiéniai szint fenntartásában és fejlesztésében
állami részvétel is várható.
A szakanyag szerzői szerint a húsipar (hús- és halfeldolgozás) több mint 22 ezer
fő foglalkoztatását biztosítja, 1992-96 között az ágazatban a bruttó bérek
növekedése gyorsabb volt az élelmiszeripar átlagánál. 1995-ben 631 vállalkozás
foglalkozott húsipari tevékenységgel, de csak 466 vállalkozásban érte el a
foglalkoztatottak száma a 11 főt, és mindössze 24 vállalkozás foglalkoztatott
300
főnél többet.
Magyarországon a vágókapacitások alapvetően rendelkezésre állnak - állapítják
meg a szerzők. A nagyvágóhidak sertésvágás tekintetében egyműszakos termelés
mellett képesek levágni a teljes magyar sertésállományt. Ugyanez mondható a
marhavágásra is. A konveyorizált vágóvonalak ki kell, hogy szorítsák a
korszerűtlen, legelemibb higiéniai normákat is nélkülöző „vágóhelyeket".