1997. V.évfolyam 5.szám

KITEKINTÉS

Anuga`97


A világ halad

Nagy érdeklődés kísérte az idén is az október 11-16. között, Kölnben megrendezett élelmiszeripari szakvásárt, az Auugát, ahol a hazai húsipar is képviseltette magát. Információink szerint önálló standon mutatta be termékeit a Pick, a Ringa, a Pini és a Kolos, de közös teret használva a nagyok közül felvonultak még a pápaiak és a gyulaiak is. A korábbi években jelentős kiállítóknak számító Zalahús és Délhús ezúttal nem jelentek meg.

Kapuvári József, aki magánemberként járt a vásáron, érdeklődésünkre elmondta: az idei Auuga képet adott a húsiparnak arról a dinamikus fejlődéséről, amelyet az elmúlt években külföldön járva, a szakszervezeti tisztviselők személyesen is megtapasztalhattak. Főként a technológia, a gépek és a csomagolás korszerűsödése szembetűnő, de nyilvánvalóan a szakmának egy átfogó jellegü átalakulásáról van szó. Az egyes cégek megjelenéséből arra is következtetni lehetett, hogy Európában is megfigyelhető a vállalkozások összeolvadása, a tőkekoncentráció, törekvések a piaci pozíciók stabilizálására.

A konkurrenciát szemlélve feltűnt, hogy az idén a spanyolok szembetűnően sok új termékkel jelentek meg. A jelek szerint sonkában látnak nagy üzletet, mert igen nagy kínálatot mutattak be a kölni közönségnek. De a spanyolokon kívül, ami inkább csak jelzésértékű, a vásár egésze megerősítette azokat a tapasztalatokat, hogy a magyar termékeknek igen kemény versenyben kell helytállni a nemzetközi piacokon.

Kapuvári kollégának - mint elmondta - szakszervezeti vezetőként körülnézve az Anugán, az volt a benyomása, hogy a technikai-szervezeti fejlődés eredményeként a jövőben várhatóan egyre kevesebb emberi kéz kell a húsipari termékek előállításához, ami a foglalkoztatás tekintetében kedvezőtlen hatással járhat.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre