Húsipari libikóka
|
Ki bírja tovább a versenyt?
|
Tavaly, a második félévben három év óta először sikerült a húsiparban
kihasználni az
EU-ba vámkedvezménnyel szállítható export-kvótákat. A kvóta teljesítésére azért
kerülhetett sor, mert tavaly év elején robbant a brit „szarvasmarha-bomba", a
BSE-
megbetegedés járványa. A fokozott érdeklődést akkor váltotta ki a közel tíz éve
ismert
kór, amikor bejelentették, hogy a BSE, a marhahús fogyasztásával az emberre is
átterjedhet. Szinte napok alatt töredékére csökkent az EU-országok marhahús
forgalma,
és a háziasszonyok egyre inkább a sertés és baromfi termékeket helyezték
előtérbe. Ezt
csak tetézte a brit marhák exportjára vonatkozó embargó: a húspiacon nem kis űr
keletkezett, amit egyéb állatfajok húsával foglalkozó szállítók pillanatok alatt
kihasználtak. Ráadásul nemcsak a szigeteken, hanem a kontinens számos országában
leltek BSE-fertőzött állatokra, ami tovább erősítette a marhahússal szembeni
vásárlói
aggályokat.
Kimaradt helyzet
Tavaly óta egy másik állati megbetegedés, a sertés pestis is gyakori „látogató"
a német,
holland és belga sertésólak körül. Több millió hízót öltek le állategészségügyi
kényszerből az ottani gazdák, s ez hatott a sertéshús Európai Uniós piacára is:
a
fogyasztói igények kielégítésére egyre több harmadik országból származó húsra
volt
szükség.
Mindez - az igencsak nehéz pillanatait élő - magyar sertéstenyésztés számára
éppen
jókor jött volna. A tavaly év eleji sertés felvásárlási árzuhanás - amit a 30-40
százalékkal csökkentett exporttámogatási kulcsok indukáltak - és a folyamatos,
jó
árakat biztosító külpiaci igények áremelkedést okozhattak volna - elméletben. A
gyakorlat azonban mást produkált.
Árhinta
A sertés és húspiac áralakulásai itthon ugyanis nem mindig követik a valós
kínálati-
keresleti pozíciókat. Pontosabban: az érintettek nem mindig vannak tisztában
azzal,
hogy éppen mi történik a piacon. A szakmai érdekképviseletek ugyanis a tavaly
januári
támogatás-csökkenési sokk után már februárban azt jelezték, hogy ára miatt a
magyar
sertés eladhatatlan külföldön, azon csak a támogatás emelésével lehet segíteni.
Mivel
ez nem történt meg, a feldolgozóipar a felvásárlási árak csökkentésével élve, a
sertést
hízlaló gazdákból „préselte ki" a kérdéses árkülönbözetet. A kilónkénti
élősertés árak
tavaly előtt év végén 190 forint körüli szintről 1996. februárjában 120-170
forintra
estek vissza.
Április végén már katasztrófáról kezdtek szállingózni a hírek: május végére már
240
ezres túlkínálatot jósoltak egyesek. Ezt a Hússzövetség cáfolta, miszerint
„csak" 60-70
ezerre tehető a felesleges állatok száma. A kormány másfél havi vizsgálat után
döntött,
hogy a disznók egy részét az exporttámogatások megemelésével a külpiacon vezeti
le.
Ez aztán olyan jól sikerült, hogy a rendelet megjelenése után már két héttel
emelkedni
kezdett az élősertés felvásárlási ára. Decemberben ugyan némileg estek az árak,
de
idén februárra az élő sertésért ismét 205-215 forintot fizetnek kilónként.
Napjainkban
azonban már csak néhány forinttal maradnak a 300 forint alatt, amiért elsősorban
a
tavaszi, mintegy 100 ezerre tehető malacexport a felelős.
A disznó árának emelkedéséért a magas takarmányárak okolhatók. A nyár óta
azonban,
az új és a tavalyinál gyakran 5-8 ezer forinttal olcsóbb gabona árak és a
felvásárlási
áremelkedések miatt már megéri disznót tartani. Ebben közrejátszott a kormány
által
bevezetett irányárhoz kötött árkiegészítő támogatás is, ami a piaci hatások
mellet
tartósította a magas sertés árakat. A kormány jövőre is fenntartja az
árgaranciát jelentő
támogatási formát.
Ebben a labilis egyensúlyi helyzetben azok a termelők, illetve feldolgozók
érezhetik
magukat viszonylagos biztonságban, akik szerződést kötöttek. Így például a nagy
feldolgozók az éves szükségletük 85-90 százalékát már lekötötték. Sok húsüzem
saját
sertéstelepet is vásárolt az utóbbi években, maga termeli meg az alapanyag
bizonyos
részét. Ez persze mindenki szerint „profilidegen" tevékenység, de a kényszer
nagy úr.
Feketegazdaság
A húsüzemek számára komoly gondot, az alapanyag kínálatban tapasztalt
bizonytalanságnál jóval nagyobb gondot jelent azonban a belföldi feketegazdaság.
Egyes becslések szerint a tőkehús piac 50-60 százalékát tartja kézben a
feketegazdaság, annál is inkább, mivel a nagyvágóhidak itthon alig értékesítenek
tőkehúst, a karajt, tarját, lapockát, sonkát exportálják. Ez azt jelenti, hogy
évente közel
1-1,5 millió sertés végzi a fekete vágóhidakon. Ezek értéke - felvásárlási áron
számolva is - eléri a 20-30 milliárd forintot, az állami bevételkiesés - adók,
illetékek,
tb. - elérik a 10 milliárdot. Ez az áldatlan helyzet a húspiac legális
szereplőinek
legalább akkora veszteséget okoz, mint az államnak. A megoldásként az agrártárca
a
borkommandókhoz hasonlóan akciókat indít a feketevágások és az illegális
húskereskedelem ellen.
Amennyiben a feketegazdaság által „felszívott" alapanyag átkerülne a legális
nagyvágóhidakhoz, úgy jócskán javulna azok termelésének hatékonysága és nem
utolsó sorban a foglalkoztatottság.
Kapacitások
A hazai húsipar évi 11 millió sertés feldolgozására volt képes az évtized
elején. A
kapacitások többsége a helytelen kormánydöntések miatt ma is létezik: a
kilencvenes
évek elején az Antall-kormány érthetetlen módon nem vállalta fel a feleslegessé
vált,
és műszakilag sem az élvonalhoz tartozó üzemek végleges bezárását, illetve az
ezzel
járó néhány ezer munkahely megszűnését. Erre azóta sem került sor, ilyen
üzemekben
egyik tulajdonos váltja a másikat, hol van munka, hol nincs. Az üzemeket
bezárják,
majd hónapig tartó felszámolás után az új tulajdonos ismét működtetni kezdi, míg
ismét bele nem bukik. A húsipar működő egységeit sem hagyja érintetlenül az
ilyen
üzemek kinyitása, bezárása. Az alapanyag és a húspiacon egyaránt kedvezőtlen
hatásokat okozó fel-feltámadó húsüzemek a szintén nehéz helyzetben lévő
húsfeldolgozók életét nehezítik meg.
Kérdéses az október végén felavatott kiskunfélegyházi vágóhíd és húsüzem
beindítása.
A kaposvári feldolgozó tulajdonosa, az olasz Pietro Pini úr helyi vállalkozókkal
társulva újra építette az alföldi város egykori vágóhídját. Sőt, az ország egyik
legnagyobb üzeme épült föl, ahol évi egymillió sertést is vághatnak. Mindez
kedvező a
régió tenyésztői számára, Észak-Bácskában ugyanis évek óta nem volt feldolgozó,
a
sertést a dunántúli üzemek vették meg. Az üzem az év végétől folyamatos felvevő
piacot biztosít, ráadásul Kiskunfélegyháza régi húsiparos szakemberei számára
hosszú
évek után ismét munkahelyet teremt. A hírek szerint 500-600 embernek adnak
munkát.
Az egymillió sertés nyolcvan-kilencven százaléka a tervek szerint külpiacra
kerül.
Másfelől nagy kérdés, hogy szüksége van-e az országnak egy ekkora üzemre, amikor
a
még működő üzemek is arról panaszkodnak, hogy 50-60 százalékban használják csak
ki a kapacitásaikat. (Ennek egyik legfőbb oka a hazai fogyasztás harmadával való
csökkentése: ma már csak 26-28 kiló disznóhúst eszik egy év alatt egy átlag
magyar
állampolgár.) A meglévő üzemek féltik az alapanyagot, féltik a piacaikat.
Szabad verseny
A verseny azonban szabad Magyarországon: aki bírja erővel - tőkével- az
hosszútávon
életben marad. Erről szólt ez az év is, mikor is egyértelműen kezdenek
elhatárolódni az
egyes húsipari csoportosulások, húsipari-tengelyek. Erre mutat a Pini-csoport
térnyerése, a Délhús Rt., és a Pick Rt. erősödése. Hasonlóan koncentrálta a
húsipari
kapacitásokat a Bankár Kft., mikor is a Terimpex Rt. mellett megvett öt
húsfeldolgozó
céget. Időközben azonban a befektetők „megszabadultak" három üzemtől.
A világ élelmiszeriparában koncentráció folyik, ez alól Magyarország sem lehet
kivétel. Annál inkább nem, mivel elaprózott kisüzemekkel az EU-csatlakozás után
nem
lehet versenyképes a magyar húsipar. Erre nyugati szomszédunknál éppen elég intő
példa akad. Ausztria EU-taggá válása után a kis- és közepes élelmiszer-ipari
üzemek
java része tönkrement, tért nyert viszont a német, holland, dán és belga
élelmiszeripar.
Minderre jó lenne, ha a magyar kormány is odafigyelne, amikor a szekszárdi
feldolgozóhoz hasonló ügyekben döntést hoz, vagy akkor, amikor éppen arról
határoz,
hogy egy tenyészkoca süldő vásárlásához hány ezer forint apanázst ad a
termelőnek,
mennyire „szükséges rossz" a vékonypénzű emberek ellátásban a feketevágóhidak és
a
húskereskedők tevékenysége.
H.Gy.