Ébredés a kábulatból
A HDSZ kongresszusán az érdekvédelem, a munkaügyi kapcsolatok kérdései
mellett sok szó esett a húsipar helyzetéről is. A megjelent vendégek nem
zárkóztak el attól sem, hogy a Húsos olvasói számára is kifejtsék véleményüket.
Jankó Ferenc, a Magyar Húsipari Szövetség elnöke, egyben a Pick csoporthoz
tartozó Ringa Rt. vezérigazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: az iparág
koncentrálódása nem a Pick és a Ringa házasságával kezdődött. A Délhús Rt.
létrejöttével a dél-magyarországi régióban koncentrálódott egy kézbe a piac. Ez
a
törekvés egyébként az ország más pontján is megfigyelhető - lásd a Pinit, amely
Kiskunfélegyházán új, egy millió sertés vágására alkalmas vágóhidat épített.
(Egyes hozzászólókkal ellentétben ez Jankó Ferenc szerint nem káros.) Az EU-
ban csakis erős, jól felszerelt, magas technológiájú húsüzemek maradnak életben.
Magyarországon a már említett három nagy cégcsoportnak van reménye arra,
hogy felvegye a versenyt az EU cégekkel is, s megtartsa, netán erősítse
exportpozícióit is.
Ugyanakkor nem rózsás a húsipar helyzete - jelentette ki az elnök. Az a
hullámzás, amely a mai piacot jellemzi - egyszer több sertés van, egyszer pedig
hiány tapasztalható - még mindig komoly gondot okoz, s nem találták meg az
ellenszerét. Jankó Ferenc szerint a nem megfelelő piacszabályozás is oka ennek a
hektikusságnak. A húsipar mintha mostohagyermeke lenne a Földművelésügyi
Minisztériumnak, miután stabilizációs törekvéseket nem tapasztalnak a húságazat
szereplői.
Az export értékesítés - minden híreszteléssel szemben - rosszabb feltételekkel
zajlik, mint tavaly. Nem is használják ki az EU kedvezményes kvótákat, hiszen
például darabolt húsból a lehetséges mennyiségnek csupán az 52 százalékát
teljesítik a negyedik negyedévben is. Magyarországon drága az alapanyag, a hús,
így eladási gondokkal küszködik minden cég. A sertés felvásárlási ára júliustól
meredeken felszökött, miután hiány mutatkozott vágóállatból. Ma viszont már
több a vágásra felkínált sertés, nagyobb ütemben dolgozzák fel a húst, ám a
piacon csak nyomottan értékesíthető a hústermék. Az alacsony értékesítési árnak
az lesz a következménye, hogy a húsipar kénytelen lesz csökkenteni a
felvásárlási
áron. Ebből adódóan újból jelentkeznek majd azok a feszültségek, amelyek évről
évre nyomasztják a termelőket és a feldolgozókat. Nem sikerült megállítani azt a
folyamatot sem, hogy a termelők közül főleg a kisebbek ne hagyjanak fel a
sertéstartással. Ez pedig jó szabályozással megoldható lenne, állítja az elnök.
A Húsipari Szövetség kezdeményezte az FM-nél, hogy az idei negyedik
negyedévben - miután ismét túlkínálat jellemzi a piacot - adjon a tárca
exportszubvenció-kiegészítést, amivel legalább az exportban jelentkező
veszteségeket kompenzálhatnák. A tárca azonban nem támogatta a javaslatot, de
még azt az ígérvényt sem váltották be, hogy az állatorvosi költségeket az év
második felében támogatják. Ez annál is fájóbb, mert szeptembertől radikálisan
emelkedtek az állatorvosi vizsgálatok költségei.
Az utóbbi öt évben a húsipar nem tudta az árban még az infláció mértékét sem
érvényesíteni. A belpiacon is jelentősen változott az értékesítés lehetősége. Az
elnök szerint a nagy üzlethálózatok megjelenésével a húsipar nem tudta az
áraiban érvényesíteni a költségek növekedését, mert egységesen lépnek fel
minden áremeléssel szemben.
Az ágazat középtávú tervei szerint az alapanyag-termelésnek évi 7 millió sertést
kell adnia a feldolgozóiparnak. Jelenleg nem éri el az 5 millió darabot. Jankó
Ferenc úgy véli, hogy a 7 millió sertést hosszú távon képes feldolgozni az ipar.
S
miután több gabona terem, mint amennyit a hazai állatállomány képes
elfogyasztani, ezért fontos volna az állomány növelése.
*
Orosz Sándort, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnökét is
megkérdeztük, hogyan látja a húsipar és az érdekvédelem helyzetét. A
kongresszus a szocialista politikus szerint a kábulatból ébredés kongresszusa
volt.
Itt is érzékelhető volt az, ami az élet más területén, hogy a rendszerváltozás
kezdeti politikai, majd tartós gazdasági ökölcsapásai után éledeznek az emberek.
Az ütéseket többé-kevésbé kibírták, sérülésekkel, komoly veszteségekkel, most
azonban már nem erről folyik a párbeszéd. Sokkal inkább a hogyan tovább
kérdése foglalkoztatja a húsipar szereplőit is. Az elnök fontosnak tartaná, ha
ismét egy erős élelmiszeripai szakszervezeti tömörülés jönne létre, mert így
sokkal könnyebb lenne az érdekérvényesítés is, amit a nemrégiben elfogadott, az
agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény is lehetővé tesz.
A mezőgazdasági bizottság ülésein kevesebb szó esik a közvetlen termelésről, de
az elnök szerint sikeres az ágazat egészéért folytatott harcuk. A nemzeti
agrárprogram és az agrártörvény elfogadásával építkezhet az ágazat3 hiszen a
folyamatot már törvények is védik. Az agrárgazdaságnak van tehát jövője, s az a
legfontosabb, hogy az ágazat valamennyi szereplője megtalálja számításait ebben
az építkezésben. A munkavállalók, a kistermelők gondjai több figyelmet
érdemelnek, támogatni, segíteni k*ll a termelők szövetkezését, a munkavállalók
érdekérvényesítését.
A húsipar helyzetének értékelését il´etően az elnök egyetértett Jankó Ferenccel.
Vélhetően hamarosan kialakulnak azok a struktúrák, amelyek a húsipar számára
veszedelmet jelentő hGktikus termelési ármozgásokat nivellálják, illetve
kiküszöbölik.
H.Gy.