Enyhülhetnek az érdekellentétek
Beszélgetés az ágazati kollektív szerződésről
Eredetileg a Húsipari Szövetség (HSZ) munkáltatói oldala kezdeményezte - a
februári közgyűlésen a tagok többsége mégis elutasította - a munkavállalókkal
megkötendő ágazati kollektív szerződés-tervezetet. A sikertelenség okairól, a
továbblépési lehetőségekről, illetve az ehhez szükséges teendőkről Koledits
Ferencet, a Vasi Húsipari Rt. vezérigazgatóját, a HSZ elnökét, Jankó Ferencet, a
Ringa Húsipari Rt. vezérigazgatóját, valamint Kapuvári Józsefet, a Húsipari
Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnökét kérdeztük.
A sikertelenség egyik oka, hogy a több mint 50 tagot tömörítő HSZ-en belül
csupán 15-16 húsipari főtevékenységű társaság található, amelynek érdeke lenne
az
egységes szerződés megkötése. A többiek csak részben foglalkoznak húsiparral
vagy merőben más profilúak, s a megállapodás kiterjesztése rontaná jelenlegi
pozíciójukat - mondta Koledits Ferenc. A szövetségen belüli érdekellentétek
miatt
a csoport egészére kiterjesztve egyelőre csekély az esélye annak, hogy egy
újbóli
próbálkozás esetén a tagok többsége támogatná az ágazati szerződésre vonatkozó
elképzeléseket - véli az elnök. Ellentmondásos az is, hogy a HDSZ, mint
szövetség egyik tagja kíván a szervezet egészével megállapodást kötni.
Jankó Ferenc szerint viszont nem kellene teljesen feladni azt, hogy a
munkáltatói
oldalt továbbra is a szövetség egésze képviselje. Az ágazati megállapodásra
azért
lenne szükség, mert az egyes cégek tevékenységének több olyan közös vonása van,
amelyet érdemes lenne egy egységes szerződésben rögzíteni. Az eddigi politikán
azonban mindenképpen változtatni kell - szögezte le. Hiba volt, hogy a
szakszervezet ultimátumszerűen, egyből konkrét követelésekkel állt elő.
Könnyebben járható út lenne, ha először abban jutnának közös nevezőre a
szövetség tagjai, illetve a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői,
hogy
melyek azok a pontok, amelyeket mindenképpen célszerű ágazati kollektív
szerződésben rögzíteni, mivel általános előnyökkel járnak. Ezt követően kellene
a
konkrétumokat egyeztetni az érintett felekkel. A szövetség semleges tagjaival
meg
kellene állapodnia az elnökségnek abban, hogy - mivel őket közvetlenül nem
érinti a szabályozás - tartózkodjanak a szavazáskor.
A javaslat elutasításában szerepet játszott az is, hogy a tervezet sokak számára
teljesen ismeretlenül került a közgyűlés elé. Amennyiben az elnökség a jövőben
újra megpróbálkozik a kollektív szerződés elfogadtatásával, arra mindenképpen
nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy minden érintett fél tájékozott legyen. Ennek
érdekében az írásos anyagot szóban is alá kell támasztani - jegyezte meg. Jankó
Ferenc szerint az is egy lehetséges megoldás lenne, ha a szövetségen belül külön
csoportba tömörülnének a ténylegesen húsipari főtevékenységű nagyvállalatok, s
az
ágazati megállapodásra vonatkozó elképzelések tárgyalásakor ez az alszervezet
képviselné a munkáltatói oldalt. Ezek a társaságok ugyanis az összes húsipari
dolgozó körülbelül 60 százalékát foglalkoztatják, emiatt ez a szűkkörű szövetség
meghatározó erőt jelentene a szerződés megkötéséhez. A munkavállalók
megközelítően ugyanekkora hányadát tömöríti a HDSZ is. Amennyiben a szövetség
felvállalja a partnerséget, az összeférhetetlenség miatt a szakszervezet
hajlandó
kilépni a szövetségből - jelentette ki Kapuvári József.
A szakszervezet elnöke úgy véli, hogy elsősorban azoknak a cégeknek állna
érdekében az ágazati kollektív szerződés megkötése, amelyeknél jelenleg is
rendezettek a munkaügyi viszonyok. Ezek a társaságok ugyanis - amelyek saját
szakszervezeteikkel már megkötötték a helyi megállapodásokat - a magasabb bér-
és járulékköltségek miatt versenyhátrányba kerülnek azokkal szemben, akik sok
esetben zsebből fizetik ki a munkabér nagy részét. Lépéselőnyt jelent emellett -
egyebek között - a munka- és egészségvédelmi előírások be nem tartása, az üzemi
étkeztetés elhanyagolása, illetve a szociális jóléti juttatások megspórolása is.
Az
ágazati szerződés kiterjesztésével viszont ugyanazok a szabályok vonatkoznának
az
összes húsipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozásra, így a szakszervezeti
vezető szerint nagy lépést lehetne tenni a versenysemlegesség megteremtése felé.
A vezérigazgatók szerint ugyanakkor nem a kisebb cégek megfélemlítését, hanem a
nagyvállalatok közötti összhang erősítését kell célul kitűzni. Csak azt követően
lehet a kiterjesztést szóba hozni, miután már ténylegesen megkötötték a
szerződést.
A munkáltatóknak az is érdeke, hogy jól működő szakszervezetek képviseljék a
munkavállalói oldalt, ellenkező esetben ugyanis - mivel szabályozatlanok a felek
jogai - bármelyik pillanatban kezelhetetlen állapotok alakulhatnak ki.
A megállapodás erősítheti az ágazat érdekérvényesítő pozícióját is. A húsipar
ugyanis a fizetőképes kereslet folyamatos csökkenése miatt már évek óta nem
tudja
érvényesíteni áraiban a termelési kiadások növekedését. A fel nem osztott
költségek felét a bér- és járulékterhek teszik ki. Mivel a vállalatoknak fél éve
folyamatos árcsökkenéssel kell számolniuk, s az exportszubvenció 50-60
százalékos
lefaragása miatt is jelentős bevételektől estek el, a bérekben még az infláció
mértékét sem tudják megjelentetni. Nehézséget jelent a nyugat-európai
országokkal
szemben az is, hogy a magyar húspiacon még éles verseny folyik, ezért az egyéni
érdekek érvényesítése az elsődleges cél - jegyezte meg Jankó Ferenc. Az egységes
kollektív szerződés előterjesztésekor azt kell kihangsúlyozni, hogy milyen
előnyei
származnak abból az ágazatnak, illetve azon belül az egyes társaságoknak.
D. N.