Szakmai kihívások
Jó pénzért jó árut
Miközben az Európai Unió tagországaiban tombol a száj- és
körömfájás, s egyre erősödik a társadalom félelme a BSE miatt, addig
Magyarország mentes mindenféle járványtól, fertőzéstől. Az
élelmiszerbiztonság kérdése a fogyasztók érdeklődésének középpontjába
került. A hazai húsipar viszont új piaci szegmenseket célozhat meg az
export tekintetében, persze csak akkor, ha az óvintézkedések nem sújtják
a fertőzéstől mentes országokat is. Egyelőre sújtják, mert például az
Egyesült Államok mindenféle behozatali tilalmat rendelt el a húsexporttal
szemben, s az Európai Unió is elhárító intézkedéseket tett.
A fogyasztó diktál
|
Kapuvári József, s HDSZ elnöke
|
A magyar élelmiszeripar exportképessége csak akkor marad meg hosszú távon,
ha a sok kistermelő, családi vállalkozó, akiket az agrárkormány jelenleg
támogat, összefog és egységes termékminőséggel jelennek meg a piacon,
mondta Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.
Hiába termeltetnek húst, baromfit, gabonát, gyümölcsöt, ha a piaci értékesítés
nem megoldott. Az élelmiszeriparban szinte mindenütt van túltermelés. S
habár stratégiai terméknek számít az élelmiszer, akinek el lehetne adni, annak
nincs pénze, aki pedig meg tudná fizetni, annak meg van belőle elég. Ez utóbbi
piacokra csak megbízható, jó minőségű termékkel lehet betörni. A németek
egyik idevágó megjegyzése: jó pénzért jó árut vár a fogyasztó.
A jó áru fogalmába már beletartozik az élelmiszerbiztonság is. Aki nem tudja
rövid időn belül a termékéről igazolni, hogy milyen körülmények között jött
létre, honnan az eredet, növény esetében milyen és mennyi műtrágyát
használtak fel - az EU-ban azt is előírják, hogy mikor és mennyi műtrágyát
szabad a gazdának felhasználnia -, milyen vetőmagot vetett és sorolhatnánk
tovább, az hátrányba kerül. Aki nem tudja meggyőzően igazolni az egész
folyamatot, láncot, annak gondjai támadnak a termék értékesítésekor.
Szakszervezeti szempontból is problémát jelent ez, hiszen a munkaerő
leépítése a technológia fejlesztésével párhuzamosan növekszik. A német
húsipar például ötezer munkahelyet veszített el az elmúlt évben, és 14 ezren
rövidített munkaidőben dolgoznak. A rövidített munkaidő azt jelenti, hogy az
állam fizeti ki a befizetett közös alapokból a teljes munkaidőt kiegészítő
órabért, így csökkentik a cégek terheit.
Egyensúlyok
|
Budapesti utcakép 2001 tavaszán
|
Mi messze vagyunk ettől, sőt, a húsiparnak kell fizetnie minden terhet, ha fenn
akar maradni. Az idei év első negyedében például nem lépett életbe az idei
piacra jutási támogatás. Ez arra kényszerítette a cégeket, hogy visszafogják a
termelésüket, kevesebb sertést vágjanak, ami a gazdákat is hátrányosan
érintette. A támogatási rendszer meghirdetésének késése a cégeket nehéz
helyzetbe hozta, ugyanis nem tudták a külpiaci tárgyalásaikat megfelelő
pozícióból lefolytatni, késlekedtek az üzleti tervek elkészítésével, nem tudták
mire készüljenek. S ez maga után vont elbocsátásokat is, például Pápán és a
Pick Rt.-nél. Pedig nálunk még nem is volt járvány, BSE, persze reméljük,
nem is lesz. Ha pedig a cégek nem tudják felvásárolni a sertést, akkor sérül az
egész vertikum, felborul az egyensúly, és a befektetett milliók, ha nem is
vesznek kárba, de nem lesz kellő hatékonyságú a befektetés.
Egy másik probléma a kereskedelmi láncokkal való kapcsolat. Az elnök
hangsúlyozta, hogy a cégek a termékeik 60-65 százalékát a nagy
áruházláncokon keresztül hozzák forgalomba. A láncok pedig igencsak
kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a beszállítóikat. Az egész élelmiszervertikum
mozgatása a láncokon keresztül történik, azok üzlet- és árpolitikáján múlik
minden. Miközben a láncok fejlődnek, addig a húsipar nyeresége ágazati
szinten nem érte el az 1 százalékot.
Nehéz a jövőt megjósolni, de annyi elmondható, hogy a húsiparban a
minőségnek javulni kell a fogyasztók követelése nyomán. A magyar fogyasztó
is tudni szeretné, mit vesz, mit eszik. Az élelmiszerbiztonság bizonyára növeli
a költségeket is, amit a fogyasztó fog megfizetni. Bár nyugat-európai szakértők
szerint, a csatlakozás után nem biztos, hogy szükségszerűen bekövetkezik egy
árrobbanás. Az árak lassabban is kiegyenlítődhetnek. Ha a verseny nyitottá
válik, a húsiparban is nagy változások várhatók. Az EU-ban külön vált a
vágóhidak szövetsége, és külön a húsfeldolgozóké. Az ipar szerkezete is ennek
megfelelően alakult, ugyanakkor a húsfeldolgozó cégeknél roppant méretű
szakosodás zajlott és zajlik napjainkban is. S itt megint csak az üzletláncok a
mozgató rugók, hiszen egy-egy üzemtől igen nagy mennyiséget vásárolnak
bizonyos termékekből. Az üzletláncok ugyanis egy helyről szeretnek egy adott
terméket beszerezni, s onnan teríteni az ország minden pontjára az árut. A
húsiparnak tehát alkalmazkodnia kell a kereskedői igényekhez. Ez pedig nem
nagyon kedvez a kis méreteknek. Kis méretekben csak a speciális igényeket
lehet esetleg kielégíteni. A húsipar két szintre oszlik majd. A lakossági ellátást
jelentő tömegtermelést a megfelelően szakosodott óriás vállalatok biztosítják, s
egyes kistérségi, vagy egyedi igényeket a kisebb vállalkozások elégíthetik ki,
amennyiben megtalálják a piacukat.
A vita etikája
A munka törvénykönyv módosításával kapcsolatban is szolgálhatunk új
információkkal, jelentette ki az elnök. Nem tartja szerencsésnek, hogy az az
ember - nevezetesen Pál Lajos - dolgozta ki a legvitatottabb módosító
javaslatokat, s talán nem is véletlen, hogy ezen folyik a legélesebb vita a
kormány és az érdekképviseletek között, aki az elmúlt években több
multinacionális élelmiszeripari cégnek segített rosszabb helyzetbe hozni a
munkavállalókat, keményebb kollektív szerződés megfogalmazásával. Talán
nem is etikus, hogy egy elkötelezett, s nem független szakember képviseli az
államot ebben a vitában.
Az Európai Unióban nem direktívák alapján szabályozzák a munkavállalók és
a munkaadók viszonyát. A munkaadók jól szervezettek, miként a
szakszervezetek is erősek, s közös párbeszéd révén alakítják ki a mindkét fél
számára megnyugtató álláspontot, s kötik a megállapodásokat.
Magyarországon még nem elég erősek a szakszervezetek, ezen a helyzeten kell
változtatni, mondta az elnök. Az EU egyébként egyetlen felvételre váró
országtól sem kéri, hogy a szociális párbeszéd belső szabályozását igazítsa az
EU direktívákhoz, amelyek csupán ajánlások, és nem kötelező érvényűek.
H. Gy.