Piaci előnyt jelenthet az élelmiszerbiztonság
Előző számunkban Dr. Biacs Péterrel készített interjut közöltünk az
élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseiről. Tekintettel arra, hogy a téma az
érdekvédelem oldaláról is kérdéseket vet fel, megkértük Kapuvári Józsefet, a HDSZ
elnökét, hogy mondja el véleményét.
- Elsősorban a fogyasztók miatt fontos az élelmiszerbiztonság, kezdte válaszát
Kapuvári József. Az emberek tudni szeretnék, mit fogyasztanak, nem manipulált-e a
termék. Az élelmiszerbiztonság szabályozását az Európai Unió Fehér Könyv
formájában adta ki, amit a magyar húsiparnak is ismernie kell, miután az iparág
exportorientált tevékenységet folytat. A magyar húsexport nagy része Nyugat-
Európában talál piacra, ezért létfontosságú, hogy igazolni tudjuk a hús eredetét,
minőségét, s azt, hogy minden előírásnak megfelel.
A magyar húsipari termékek - amelyeket az ismert és jegyzett húsipari vállalatok
gyártanak - teljesen biztonságosak, hiszen a magyar állategészségügyi szolgálat
elismerten világhírű. Magyarországon nem fordult elő BSE megbetegedés. A vállalatok
által levágott állatok húsa ellenőrzött, biztonságos. Az élelmiszerbiztonság fogalma
persze azt is magában foglalja, hogy a talaj minőségétől a vetőmag tisztaságáig
garantálni kell a biztonságot. Ennek a rendszere még nem működik Magyarországon.
A húsipar helyzetének megítélését nagyban rontja a több száz úgynevezett zugvágóhíd
megléte és működése. A nem ellenőrzött helyről érkező termékek fogyasztása
kockázatos, s ha a hatóság nem lép fel a zugvágóhidak felszámolásáért, akkor az
élelmiszerbiztonság feltételei sem teljesülnek, s az exportálás is nehezebbé válhat. A
biztonságos élelmiszergyártás feltételeinek megteremtése sok pénzbe kerül, mivel az
egész vertikumot át kellene világítani, és folyamatosan ellenőrizni. Ámde szükség
volna állami segítségre is ahhoz, hogy a feltételeket kialakítsák, s az sem volna
hátrány, ha egy hatóság is igazolná a biztonságosságot.
Ami a nyugat-európai tapasztalatokat illeti, ott sincs minden rendben, véli Kapuvári
József. Németországban például mostanában döntöttek arról, hogy az idősebb
marhaállományokat kivágják. Ez nem jelenti azt, hogy az élelmiszerbiztonság
rendszere nem volna kiépítve, mint ahogy Dániában is működik az ellenőrzés.
Mindezek ellenére, a kipattant botrányok azt igazolják, hogy ott is akad bőven
probléma, megoldatlanság. Mindenesetre ezen a téren is megindult egy verseny, mert
az az ország, amelyik el tudja hitetni a fogyasztókkal, hogy az ő terméke biztonságos,
az piaci előnyre tesz szert. S minden bizonnyal ez a többi élelmiszeripari termékekre is
igaz.
Az élelmiszerbiztonság kérdése a hazai tanácskozásokon is központi témakör. Ezeken a
tanácskozásokon fogalmazódott meg egy állami felügyelet felállításának a
szükségessége. E szervezet létrehozatalát a HDSZ is szorgalmazza, támogatja.
H. Gy.