Szorgalom és összefogás
Szövetkeznek a sertéstartó gazdák
Nincsenek könnyű helyzetben azok a sertéstartó gazdák, akik egyedül próbálnak
a piacgazdaság kíméletlen versenyében a felszínen maradni. A dánoknál tett
látogatáskor azt tapasztaltuk, hogy a termékpályás szövetkezetbe tömörült gazdálkodók
- kicsik és nagyok egyaránt megtalálható közöttük - stabil gazdaságot irányítanak,
köszönhetően a szövetkezet védernyőjének. Öröm hallani, hogy idehaza is
szaporodnak a dánokéhoz hasonló szövetkezetek száma. A Hangya szövetkezeten belül
már külön sertéstartó szekció működik, melynek vezetője Hőgyes Ferenc, aki a Békés
megyei Okány községben maga is egy családi vállalkozást vezet.
Két ezer család
Az Okányi Sertésértékesítő Szövetkezet elnöke vagyok - kezdte mondandóját Hőgyes
Ferenc. Elmondta, hogy a szövetkezet 1998. február 16.-án alakult 16 fővel, jelenleg
már 48 taggal működik. Az idei a negyedik gazdálkodási év, amit megkezdtek. Gazdáik
mindegyike egyéni gazdálkodó, őstermelő, közöttük vállalkozók nincsenek. A 48
család évente 2 ezer sertést állít elő, attól függően, milyen a gabonatermés. Ha jobb,
akkor a sertésszám is nagyobb.
A szövetkezet alakulása után kelt újra életre a Hangya mozgalom. A Hangya
együttműködésen belül 320 termékpályás szövetkezet működik, szakági csoportokra
osztva, amelyek közül az egyik a sertés szakági szövetséget alkotja. A sertés
szakágazatnak is Hőgyes Ferenc a választott elnöke, aki így 46 sertés értékesítési
szövetkezet munkáját fogja össze.
A szakághoz tartozó 46 szövetkezet mintegy 2 ezer családi vállalkozást tömörít. Ezek a
szövetkezetek sertéshízlalással és értékesítéssel foglalkoznak. Az előállított sertés
mennyisége az okányi szövetkezetéhez hasonlóan, évről évre változik. Volt olyan év,
amikor 70-80 ezer sertést adtak el, tavaly viszont már 200 ezret. Akad olyan
szövetkezet is, amelynél nagyobb termelők is megtalálhatók, akik önálló sertéstelepet
működtetnek. Ezeknél az üzemeknél lényegesen jobb minőségű sertést állítanak elő. A
Hangya sertésértékesítő szövetkezetei összességében 50 százalékot meghaladó
húskihozatallal állítják elő a sertést.
Bevált a számítás
Miért álltak össze a gazdák? Az volt az egyik felismerés, hogy a falvakból a
kereskedők vitték el a sertéseket, így Okányból is. Azt tapasztalták, hogy az egyik
termelőtől magasabb, a másiktól alacsonyabb áron vették meg a disznót, miután nagy
alkudozás folyt. A gazdák úgy gondolták, ha összeállnak, s együtt kínálják a
portékájukat, akkor magasabb árat tudnak elérni. Ez a számítás bevált, s már az első
évben 800 sertést adtak el, közvetlenül a feldolgozónak. Az egyik kereskedői lánc
kiiktatásával a haszon is nagyobb lett. Ez aztán a többi gazdát is arra ösztönözte, hogy
összefogjon a másikkal. Hasonló módon jött létre a 46 Hangya szövetkezet. A másik
oldalról az is motiváló tényezőként hatott, hogy a takarmány vásárlásakor jobb
árpozíciót tudtak a nagy mennyiség vásárlása révén kialkudni.
Hőgyes Ferenc elmondta, hogy 1997-ben tanulmányúton vehetett részt Dániában, ahol
közelről megismerkedhetett a világhírű dán mezőgazdasággal. Ott elmondták a dán
gazdák, hogy minden termelő tagja egy szövetkezetnek, s minden szövetkezet
tulajdonosa is egy vágóhídnak. Ezáltal minden termelő résztulajdonosa is a
vágóhídnak, így a termékpálya köre bezáródott. Ha a hús világpiaci ára magasabb volt,
akkor a termelők részesedtek a nagyobb haszonból, persze a rossz piaci hatások
következményeit is együtt viselik. Ám a termelő a szövetkezet égisze alatt stabilabb
gazdálkodást tud folytatni, mintha egyedül jelenne meg a piacon. A dánoknál persze
ma már - igaz kétszáz éve ezt csinálják - nem beszélnek 10-20-30 kocás telepekről, ott
már több száz, több ezer sertéskoca tartását megoldották egy-egy gazdaságban. A
kezdet azonban minden bizonnyal ugyanolyan volt, mint idehaza manapság.
Értékesítési gondok
Amióta az okányi gazdák összeálltak, annyi változott, hogy az ország több pontján is
megindultak ilyen kezdeményezések. A piaci helyzet azonban jelenleg nem kedvez a
szövetkezeteknek, mert a napi ára az élősertésnek ma olyan szinten van, hogy ha valaki
közvetlenül a feldolgozónak adja el a sertést, akkor több pénzt kap érte, mintha a
szövetkezeten keresztül értékesítene. A szövetkezeteknek minden tag ugyanis a leadott
mennyiség után fenntartási jutalékot fizet. A szövetkezeteknek nincs saját vágóhídjuk,
éppen ezért nem tudnak kiemelt árat adni a jobb minőségű húsért. A Gyulai
Húskombinát, amely a térség legnagyobb húsfeldolgozója - évekig nem állt szóba a
10-15 hízót tartó gazdával - most mindenkitől elviszi a sertést, mert kevés van belőlük.
A szegény gazdák pedig az apró fillérre is odafigyelnek, s akad olyan szövetkezeti tag
is, aki fontosabbnak tartja a maga boldogulását, így nem a szövetkezetnek, hanem
közvetlenül a feldolgozónak adja el termékét, néhány forintért drágábban. Szerencsére
csak néhányan gondolkodnak így, mert a többség bízik a szövetkezet jövőjében.
Egyébként a szövetkezet alapszabályában van olyan passzus, amelyik a tag kizárását
teszi lehetővé, amennyiben a szövetkezeti érdekkel ellentétesen cselekszik az illető.
Ezt azonban tágan lehet értelmezni, s egyelőre nem érvényesítik ezt a jogot. Hiszen
volt olyan helyzet is, amikor a szövetkezet nem tudta a leadott sertést értékesíteni.
Akkor viszont a termelő kényszerült rá arra, hogy értékesítse sertését úgy, ahogy tudja.
S ekkor a tagok sem léptek fel ellenségesen a szövetkezeti vezetőkkel szemben. Ezek a
példák azonban nem jellemzőek. Okányban egyébként az egyéni gazdálkodók 65-70
százaléka még egyedül próbál érvényesülni, nem álltak be a szövetkezeti tagok közé.
Saját vágóhidat terveznek
A feldolgozókkal kötött szerződéssel kapcsolatban az elnök hangsúlyozta: mindegyik
térségben vannak nagy húsfeldolgozó vágóhidak, amelyekkel azonban hosszabb távú
szerződést még nem sikerült kötni. Évről évre meg kell újítani a szerződéseket, de az a
tapasztalat, hogy lassan-lassan kialakul az egymás iránti bizalom. A Pick Szeged Rt.-
hez évekig nem tudtak a gazdák sertést szállítani, a kiskunfélegyházi vágóhíd pedig
csődbe ment, s a termelők pénze bennragadt. Az igazán jó dolog az lenne, amit a
szakági szövetség elnöksége is elhatározott, hogy a szövetkezetek egy önálló vágóhidat
tudnának vásárolni, vagy építeni. Ez ügyben két éve folyik a munka, keresik a jó
megoldást, de ez idáig mindig volt egy pont, ami miatt meghiúsult a tervük. A szakági
szövetségnek persze nincs pénze. Állami kezességvállalás mellett egyedi elbírálás
alapján tudnának kedvezményes kamatozású hitelhez jutni. A minisztérium ígéretet tett
arra, hogy amennyiben a szakági szövetség által létrehozott gazdasági társaság ilyen
pályázatot nyújt be, akkor egyedi elbírálással kedvező döntés születik. Ehhez azt a
bankot is megtalálták, amelyik akár 1 milliárd forint hitelt is biztosítana a
tranzakcióhoz. Már csak a megfelelő vágóhidat kell megtalálni, amelyet aztán a saját
árualappal el tudnának a szövetkezetek látni.
Állami segítség kellene
Az alakulás óta eltelt idő viszonylag rövid volt, de ez alatt az idő alatt is szép
eredményeket értek el. Ez is jelzi, hogy érdemes összefogni, még annak ellenére is,
hogy az egyéni gazdák egyelőre csak a maguk erejéből tudják a gazdaságukat
fejleszteni. A szövetkezetek alacsony alaptőkével alakultak, s egyelőre nincs annyi
pénzük, hogy előre meghitelezzék a takarmány, vagy a tenyészkoca árát. A termelőnek
csak akkor tudnak fizetni, ha a vágóhíd is fizet. Talán az állami segítség is elkelne a
forgótőke növeléséhez. A szövetkezeti tag számára a gazdahitel felvétele lehet az egyik
fejlesztési forrás.
Hőgyes Ferenc nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a jövő útja továbbra is a
szövetkezésben leledzik. A lakott területen történő sertéshízlalás ideje az Európai
Unióhoz való csatlakozás után bizonyára lejár, mert a sertéstartást lakott területen meg
kell szüntetni. A gazdák már fontolgatják azt, hogy azok, akik hosszú távon akarnak
sertéstartással foglalkozni, azokkal közösen sertéstelepet hoznak létre a falun kívül,
ahol mindenki a maga területén gazdálkodik, de ez egy helyen történik. Ezáltal a lakott
övezeten belül a környezetterhelés megszűnne, s lényegesen korszerűbb körülmények
között foglalkozhatnának a sertéstartással. Okányban például az önkormányzat már
kijelölte a sertéstelep helyét, s ha a tagság felvállalja az anyagi terheket, akkor van
esély a telep létrehozatalára. A csatlakozásig rendelkezésre álló és valószínűsített 3-4
év alatt a szövetkezetek megerősödnek annyira, hogy versenyben tudnak majd maradni
jóval fejlettebb vetélytársaiknál. Hőgyes Ferenc úgy véli, hogy a csatlakozásig a
sertésállományt 9 millió darabra kellene felfuttatni, mert ennyi sertésnek lehetne piacot
biztosítani.
Központi érdekképviselet
A húsminőséggel kapcsolatban az elnök kifejtette: amikor a szövetkezet megalakult,
akkor a sertésállomány 45-46 százalékos húskihozatalt produkált. Egy év múlva
megkezdték a tenyészkoca cserét, hiszen mindenki belátta, érdemes jobb fajtával
foglalkozni. Most 50-52 százalékos kihozatalnál tartanak, ami már olyan minőségű
sertés, amely a vágóhidaknál az értékesíthetőség szempontjából az egyik legjobb
minőség. A húsipar ugyanis azt mondja, hogy a 47-53 százalék közötti vágóértékű
sertések a legjobban értékesíthetők.
A Hangya központ jelentős segítséget ad a szakágaknak. Az új rendeletekről
informálják a tagságot, a központban vezetik a tagnyilvántartást, a szakágak
összejöveteleinek helyiséget biztosítanak. A Hangya Együttműködés nélkül a
szövetkezeti összefogás elképzelhetetlen lenne, hiszen a Hangya valamennyi
szövetkezet érdekérvényesítő szervezete.
A jelenlegi takarmányárak mellett a sertésárak még mindig alacsonyak. Az elnök
szerint a mostani 310 - 320 forintos ár helyett 350 forintra volna szükség ahhoz, hogy
megfelelő nyereség is képződjön a gazdáknál. A takarmányárak oly mértékben égbe
szöktek, hogy az már elvisz minden eddigi hasznot. A támogatási rendszerből a
minőségi támogatás érinti a gazdákat. Ennek keretében volt olyan időszak, amikor
indokolatlan támogatásokat fizettek ki, aztán csak a legmagasabb minőségi kategóriát
támogatták. S az intervenciós támogatás differenciálásával a fekete vágóhidak is
kiszűrhetők lennének, amennyiben a vágóhidak igényelnék a támogatást, s nem a
termelők.
H. Gy.