2000. VIII.évfolyam 1.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Csődöt jelentett a Solami

Korábbi vezetői nyilatkozatokból ismert volt a Solami Rt. nehéz helyzete, mégis meglepetést keltett az újságok híradása, miszerint csődöt jelentett a Terimpex Rt. többségi tulajdonában lévő szolnoki húsüzem. Sajtóközlések szerint a Terimpex-cégcsoport 1998-ban 481 millió veszteséget halmozott föl, amiből a Solami vesztesége 259 millió forint volt. Tavaly a veszteségek valószínűleg tovább nőttek.

A február 1-jétől indult csődeljárás miatt leállástól még nem kell tartani, mindazonáltal a helyzet nyugtalanítja a szakszervezetet, amely magas szervezettséggel van jelen Szolnokon. Kapuvári József, a HDSZ elnöke levélben fordult a Reorg Apport Pénzügyi Rt. elnökéhez, Sági Gyula vezérigazgatóhoz, a banki követelések kezelőjéhez. Sági úr válaszlevélben arról tájékoztatta a szakszervezetet, hogy a Solami Rt. nagyösszegű tartozásáról nem sikerült megegyezni a tulajdonossal, ezért kénytelenek voltak a behajtást jogi útra terelni. Ugyanakkor „a végrehajtási eljárás nem a társaság felszámolásának érdekében indult, hanem azért, hogy a jelenlegi tartozások mérséklése mellett olyan tulajdonosi működtetés valósuljon meg, amely hosszú távon is garantálja az eszközök működtetését"- írja a vezérigazgató.

Információnk szerint a Terimpex csoport másik cégénél, a szekszárdi Tolna- Hús Rt.-nél is csődközeli helyzet alakult ki, miután a Reorg zárolta a cég számláit.

Ismeretes, hogy a Reorg Rt. bonyolítja a Vasi Hús Rt. felszámolási eljárását is. Értesülésünk szerint harmadszor is meghirdetik a szombathelyi húsüzem eladását, amely egyébként továbbra is működik, teljesíti a megrendeléseit.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre