Szövetségeseink házatáján
Megújulást szeretnének a sütőiparban
Az Élelmezésipari Dolgozók Országos Szövetsége 16 szakágazatának
dolgozói közül senki sincs ma könnyű helyzetben, hiszen az egész iparág komoly
gondokkal küzd. Nincs ez másként a sütőipari dolgozóknál sem, ahol az utóbbi
évek átalakulásai folytán annyira szétaprózódott a terület, hogy már szinte
követhetetlen, mikor szűnik meg egy kis pékség, vagy mikor alakul a sorra nyíló
üzletközpontokban egy új, ideig-óráig működő látványpékség. Erről a nehéz
helyzetről ültünk le beszélgetni Sóki Gyulával(képünkön), a Sütőipari Dolgozók
Szakszervezete elnökével, miközben a munka világának ellentmondásos helyzetét
az mutatta a legkifejezőbben, hogy beszélgetésünk idején már napok óta tartott a
vasutasok általános sztrájkja, és még a legkisebb jelei sem mutatkoztak a
megegyezésnek.
Kevés a nyereség
- Sajnos ez a sztrájk is azt mutatja, hogy mennyire nehéz ma a munka
világában eredményesen képviselni a dolgozók érdekeit. A vasutasok küzdelme
túlmutat a MÁV dolgozóinak helyzetén, mert azt jelzi, hogy a kormányzat miként
viszonyul a bérből és fizetésből élők problémáihoz - mondja Sóki Gyula,
miközben a sütőipari kollégák szolidaritását kifejező felhívást mutatja. - De
visszatérve a sütőipar helyzetére: sajnos tényleg hihetetlen gondokat okoz a
szakszervezet életében ez a szétaprózódás, mert az ágazat működési területéhez
tartozó 22 ezer dolgozó 1740 önálló sütőipari vállalkozásban tevékenykedik,
melyhez még hozzászámolhatunk mintegy 200 látványpékséget. A cégek közel
fele olyan kézműves vállalkozás, ahol tíz fő alatti a létszám. Az országos
helyzetet bonyolítja, hogy a vállalkozások nagy száma miatt a teljes kapacitás
háromszorosa az igényeknek. Természetesen mindenhol másként jelentkezik ez a
kérdés, mert mást jelent egy kis faluban az a pék, aki ellátja az igényeket,
valamint még munkát is biztosít néhány embernek, mint például Budapesten, ahol
mindenkinek természetes, hogy bármelyik bevásárlóközpontban este is van a
polcokon többféle kenyér. Ez az ellentmondásos helyzet eredményezi azt is, hogy
az árbevétel arányos nyeresége ennek a szakmának nem éri el a 2 százalékot.
Sok a feketemunka
- Ilyen körülmények között miként tudják az ágazatban dolgozók érdekeit
egységesen és eredményesen képviselni?
- 1991 óta van sütőipari kollektív szerződésünk, melyet 1995-ben sikerült
kiterjeszteni szakágazati kollektív szerződésre. Ennek egyik mellékletében
felsoroltuk azokat a sütőipari munkáltatói szervezeteket (jelenleg öt munkaadói
szervezet működik), melyekre kötelezően kiterjed a hatálya, így gyakorlatilag
lefedtük az összes munkavállalót. A szerződés a munkaviszonnyal és
érdekképviselettel kapcsolatos általános kérdéseken túl olyan bérbesorolást is
tartalmaz, amely kategóriánként határozza meg a minimális béreket is. Ez
utóbbira vonatkozva nemrég írtuk alá a 2000. évre vonatkozó módosításokat,
melynek értelmében január elsejei hatállyal 28000 forint a szakmában adható
legkisebb bér. Ehhez képest nőttek a bérkategóriák alsó tételei is 15,4
százalékkal. Természetesen ezek a megállapodások csak a legálisan
foglalkoztatott dolgozókra érvényesek, mert nagy gondunk a feketemunka
elterjedése. A kiélezett gazdasági helyzet, az alacsony nyereség, az árverseny
miatt egyre gyakoribb az ilyen foglalkoztatási mód, vagyis a szabálytalan
munkavégzés. Sajnos rengeteg munkaügyi perünk van emiatt, és ha tudomásunkra
jut, rendszeresen kérjük a munkaügyi ellenőrzéseket is, mert nem csak az érintett
dolgozónak, hanem az egész szakmának ártanak ezek a tisztázatlan
munkakörülmények.
Területi munka
- Tavaly év végi kongresszusukon, a szűkebb szakmán túlmutató kérdések is
napirendre kerültek, így többek között az ÉDOSZ és az MSZOSZ helyzetének
elemzése, az érdekvédelmi munka megújításának lehetősége.
- Természetesen foglalkoznunk kellett ezekkel a kérdésekkel is, mert egy
ilyen kis szakma, mint a sütőipar, egymagában képtelen minden kérdésben
fellépni. Az egyik elvi döntés az élelmiszeripari szövetségre vonatkozott, egyfajta
megújulást keresve. Eszerint két éven belül létre kell jönnie egy
egységszakszervezetnek, amely az egész iparágra vonatkozóan biztosítja a
megújulást, ha úgy tetszik a megtisztulást. ÉDOSZ-szinten egy olyan ütőképes
szakapparátust szeretnénk létrehozni, amely az ágazat minden képviselőjének
napi munkáját segíti, kiszolgálja. Ezzel párhuzamosan erősíteni kell a területi
munkát is, mert a szétaprózódott vállalkozásokat, az önmagukban gyenge
szakmákat másként nem lehet összefogni. És itt tértünk át az MSZOSZ feladatára
is, ahol szintén a területi munkát a legsürgősebb megerősíteni, valamint egyfajta,
olyan koordinációs tevékenységet kellene ellátni, amelyik a többi konföderációval
segíti az együttműködést. Nincs más út, eredményeket kell felmutatnunk, mert ma
már kevés a balesetbiztosítás, vagy a kedvezményes üdülés biztosítása, bár
tagadhatatlan, hogy ezek is fontos dolgok. Ám ennél többet kell tennünk, ha azt
szeretnénk, hogy a szakszervezeti mozgalom megerősödve és megújulva
működjön az új évezredben.
Mayer György