Húst hússal
Asztal mellett, két fogás között az embernek sok minden eszébe jut. Az is,
aminek nem kellene. Itt van ez a dioxin ügy. Az ember olvassa az újságokat és
megijed. Pedig éppen a Gundelbe kéne menni egy jó kis fogadásra. Maradjon
talán otthon? Helytelen lenne erre az elhatározásra jutni. Az ijedtségre ugyanis
enni kell!
|
A Gundel mesterszakácsai |
Ha éppen nincs érkezésünk a városligeti konyhaművészeti szentélybe elmenni,
felkereshetünk egy hangulatos, megbizható, csendes vendéglőt is, ahol jó a
szakács és kedvelik a vendéget. Húst együnk természetesen. Húst hússal.
Bőségtálat, konyhafőnök ajánlatát, helyi specialitásokat. Ügyeljünk arra, hogy ne
kapkodjuk el az étkezést.
Az éhség első csillapítására ajánlott: velő piritóssal, főtt csülök tormával,
libatepertő, főtt marhanyelv, ürücomb, kakashere pörkölt, esetleg malacsült, némi
fejhús, vagy sült vér, rántott velő is szóba jöhet. Böfögjünk azután nyugodtan.
Következetes ember a főételnél valamelyik állat mellett rendesen kiköt, disznót
eszik, marhát vagy baromfit. Netán halat, vadat, madarat, engedvén az éhes
gyomor kivánalmainak. Az egzotikumot kedvelő nem fosztja meg magát a kigyó,
béka, csiga élvezetétől, a strucc és a kenguru elfogyasztásától sem. Lényeg: a jó
étvágy.
Húsevő ember nem eszik összevissza. Megnézi, mit raknak elé.Teritett asztal
fölött nem kérkedik állatbarátságával. Kellő méltósággal lenézi a
vegetáriánusokat és nem hisz a lélekvándorlásban. Eszébe sem jut disznó vagy ló
képében visszatérni erre a földre.
Esti televiziózás közben, az üresen álló bolti polcok látványától a húsétkek
kedvelőjén úrrá lesz a kedvetlenség. Komorság ellen akkor elővesz egy jó
szakácskönyvet, mondjuk a Gundelét és felvidul az étkek leirásán. Mielött
belefulladna a betütengerbe, fontos elhatározásra jut. Kimegy a kamrába és keres
valami harapnivalót. Lehet sonka, kolbász, szalonna. Miegyéb. Egy kis ijedtségre
mindig lehet zabálni.
(halogyi)