Az erősek váljanak még erősebbé
- véli Zöld Gyula vezérigazgató
Két éve nagy port vert fel a Fázis Rt. megjelenése a
húsiparban, hiszen nem szakmai befektetőként, hanem egy távközlési
ágazatban működő cégként vásárolta meg a felszámolás alatt álló Szekszárdi
Húsipari Rt.-t. Azóta elcsendesültek a viharok, nem hallani botrányokról,
pedig a Fázis Rt. két újabb vágóhidat, a Ceglédhús Kft.-t és a Solami Rt.-t is
megvásárolta, majd a Tetra-Meat Rt.-t is megszerezte. Ezzel tulajdonképpen
a Terimpex csoport került a Zöld család tulajdonába. Zöld Gyula
vezérigazgatót megkérdeztük, hogyan érzi magát húsipari berkekben, milyen
a kapcsolata a szakszervezettel. Ez utóbbi kérdést az is indokolta, hogy Zöld
Gyula egy nyilatkozatában meglepő módon kijelentette: az ágazat egyik
legjobb szakszervezeti vezetője is lesz.
- Szólíthatom idősebb Zöld Gyulának?
- A fiam, aki a Szekszárdi Húsipari Rt.-t vezeti, használja az ifjabb
előnevet. Én egyszerűen Zöld Gyula vagyok.
-Hogyan érzi magát a húsiparban?
-Mostanában nem túl jól, de kedvelem amit csinálok. A mi
megjelenésünknek a húsipar nem örvendett különösebben, mert azt hitték, hogy a
mi vállalatainkkal, mint konkurenciával és tényleges kapacitással többé már nem
kell számolniuk. Szekszárd újjáélesztését és megjelenését a piacon egyértelmű
ellenérzés fogadta.
- Önök bátran nyúltak a problémák megoldásához. Melyek voltak a
legnehezebben megoldható kérdések?
- Szekszárdon az átvétel után rendeztük a problémákat. Az üzem új nevet
kapott, amivel jelezni akartuk, hogy nem csak egyszerű újraindulásról van szó,
hanem új szemléletről is.
Szokatlan, rendhagyó intézkedést tettünk, amikor a Solami Rt. kispesti
gyáregységében az idén áprilisban átmenetileg megszüntettük a vágást. Az üzem
kiváló szakmunkásgárdája jelenleg export-csontozást végez. A Solami Rt.-nél
megkezdtük a reorganizációs tevékenységet, amely jelentős megtakarításokat
eredményezett. Cegléden is sor kerül létszámleépítésre. Mindkét cég veszteséges
még, de az ezredfordulóra már nulla körüli eredményre számítok. Szekszárdon
ezt már az idén elérhetjük.
Véleményem szerint a szakmában rövid időn belül további koncentráció
megy végbe, az iparágon belül 2002-ig meg kell teremteni az értékarányos árakat
- De lesz-e a Terimpex vállalatcsoport 2002-ben?
- Mi is naponta feltesszük magunknak ezt a kérdést. A mi kezünkben lévő
vállalatok az ország legkorszerűbb üzemei közé tartoznak, és mindegyik
rendelkezik európai és USDA minősítéssel. Ha csak ilyen szintű vállalatok
maradnának fenn az országban, ezek a korszerű üzemek akkor is ki tudnák
elégíteni a belpiac igényeit. Kérdezem: miért kell azokat a cégeket támogatni,
fejleszteni, amelyek csak most akarnak felzárkózni az uniós követelményekhez?
Ez tulajdonképpen a már ma is felesleges kapacitások szelektálását odázza el.
A mikrogazdaság erről természetesen nem tehet, hiszen makroszinten
határozzák meg a cselekvési lehetőségeket. De félreértés ne essék, nem a kicsik
ellen vagyok, csak hogy az élet rendje, hogy az erőseknek kell még erősebbé
válnia, és azokat kell a mai, globális piacon erősíteni. A kicsik persze végezzék
csak a speciális tevékenységüket, hiszen számukra is adott a piaci szegmens, csak
éppen meg kell azt találniuk. A másik lehetőség az, hogy a kicsik csatlakozzanak
a nagyokhoz.
Alapvető kérdés, hogyan tud az élelmiszergazdaság a külpiacon
elboldogulni. Amikor a piacra jutási támogatásról beszélünk, akkor egy olyan
központot is létre kellene hozni, amelyik a fejlett európai piacokon teremthetne
nekünk értékesítési lehetőségeket. Piac ugyanis van, csak az a kérdés, hogyan
tudunk oda bejutni, s milyen áron értékesítjük a termékeinket. Magyarországon
az integrációs, globalizációt figyelembe vevő politikának kell előbb-utóbb a
húsiparon belül is megvalósulnia.
- Kétségtelen, hogy a csatlakozásig még jelentős átrendeződésen kell a
magyar húsiparnak is keresztül mennie. Ám ehhez nem kevés pénzre van
szükség. Elárulná-e, hogy Önök mennyi pénzt fektettek be a cégekbe?
- Nehéz megmondani, mert üzleti titokként kezeljük. Milliárdos a
nagyságrend, ennyit elárulhatok. Tavaly a vállalatcsoport egésze veszteséges volt.
A Solami ötödik éve veszteséges és lassan feléli az alaptőkéjét, ezért Szolnokon
hajtottuk végre a legnagyobb átszervezést és létszámleépítést, no meg a
Terimpexnél, ahol ketten maradtak a korábbi 70 főből. A létszámleépítés
természetesen tetemes költséggel jár, s ez is oka a veszteségességnek. Szolnokon
az év elején 780 fővel indultunk, jelenleg 620 a dolgozók száma.
Mostanában merész dologba vágtuk a fejszénket: leporoltunk régi
gyártmánylapokat, receptúrákat, és húsból készítjük a termékeket…
- Ez kissé tréfásan hangzik.
- Lehet, de akkor is így van. Csináljuk, mielőtt elfelejtenénk, hogyan lehet
húsból párizsit előállítani. Ezt ugyanis elfelejtettük. Szolnokon mi
húskészítményeinkkel próbálunk piacot nyerni. Szépséghibája és jellemzője is a
gazdasági környezetünknek, hogy amikor elkezdtük, akkor éppen mélyponton
volt a sertéshús ára. Most az a kihívás, hogy drágább húsból kell ugyanazt
piacképesen előállítani. Mégis azt az utat járjuk, amin elindultunk, s 2-3 év alatt
szeretnénk tudatosítani a fogyasztók körében, hogy a Solami termékek húsból
készülnek! Mi húst akarunk eladni, függetlenül a sertés felvásárlási árától. A
húsfogyasztás többek között azért áll mélyponton, mert hús helyett adalékanyagot
adunk a fogyasztóknak.
- Hogyan érinti Önöket a 193 forintos legkisebb felvásárlási ár?
- Érzékenyen, mert a termékeink 50-60 százalékát exportáljuk. Félreértés
ne essék, mi eddig is kifizettük a termelőnek az előírt árakat. Abban
reménykedünk, - egyetértve a tárca döntésével - hogy az FVM meglépi a többi
szükséges lépést is…
- A húsipar gyakran nem viselkedik korrekt módon a termelővel
szemben, hangsúlyozta a miniszter…
- Torgyán miniszter úrnak ebben a tekintetben sok igazsága van. A
vertikum szereplői az alapanyag-inga kilengésének megfelelően éltek, vagy
visszaéltek a partnereik helyzetével. A húsipar az elmúlt években - meglátásom
szerint - úgy próbált a kiélezett árversenyben talpon maradni, hogy elkezdték
csökkenteni a hústermékek hústartalmát. Napjainkra eljutottak arra a szintre,
hogy nincs további csökkentési lehetőség, s nem lehet tovább süllyeszteni a
termékek minőségi szintjét. A húsipar tehát maga is tehet arról, hogy itt tart, nem
beszélve arról, hogy milyen ipar az, amelyik állandó konfliktusban áll a
termelőivel? Nem lehet a termelővel, kereskedővel állandóan harcolni. Többször
elmondtam, hogy a termelőkkel hangot kellene váltani.
- Önöknek milyen a termelői kapcsolatuk?
- Utána nézhet, jó. Mi 500-600 termelővel kötöttünk szerződést, ebben
sok nagyüzem is szerepel. Tavaly a 3 üzem több mint félmillió darab sertést
dolgozott fel, az idén már több mint 200 ezret.
- A kereskedők viszont diktálják az árat. Velük hogyan boldogul?
- A kereskedőket abban hibáztatom, hogy a nem legális piacról is
vásárolnak. Ez az egyetlen egy problémám van velük. A kereskedő természetesen
arra törekszik, hogy olyan árat alkudjon ki, amelyért a fogyasztó hajlandó
vásárolni.
- Nem fél attól, hogy sok ellenséget szerez?
- A szemléletem több évtized alatt alakult ilyenné. Végső soron
megtörténhet, hogy borsot törnek az orrom alá, de én más szemmel látom a
problémákat és nem rejtem véka alá a véleményemet. Rendet kell teremteni az
iparágban, s nem lehet örökké az állami segítségre várni!
A húsiparban évek óta nem változott semmi, a vezetők ma ugyanazok,
akik tíz éve is vezetők voltak. Új arcokra volna szükség, hiányoznak a fiatalok. A
nagy vállalatok közül ma senki nem keresi a kisüzemekkel, a termelőkkel a
konzultáció lehetőségét. Inkább az egymásnak feszülés uralkodik. Több
fogékonyságot, realitásérzéket látok a Húscéhben és a köréje csoportosuló
üzemekben, ezért is lépek be oda.
Olyan eretnek gondolataim is vannak, hogy a cégek feloszthatnák egymás
között a piacot. Gondolok itt arra, hogy specializálódni kellene a gyártás terén
néhány vállalatnak. Ehhez viszont stratégiai-, érdek- és tulajdonosi szövetségeket
kellene kötni! Amíg a húsiparban dolgozom, szándékaim szerint még sokáig,
addig felvállalom a harcot.
- Azt ígérte, hogy a legjobb szakszervezeti vezető lesz az iparágban.
Hogyan alakult a kapcsolata a szakszervezettel?
- A vállalatcsoporton belül Szolnokon és Cegléden folyik komoly
szakszervezeti munka, magas a szervezettségi fok. Cegléden 60 százalék körüli,
Szolnokon a 90 százalékot is meghaladja. Cegléden 300-an dolgoznak,
Szolnokon 620-an. Szekszárdon nincs szakszervezet, s nem azért, mert mi
gátolnánk a létrejöttét. De ugyanazokat az előnyöket, amelyek a másik két cégnél
vannak, Szekszárdon is megadjuk - szakszervezet nélkül.
Tapasztalom, hogy a szakszervezet kemény, de jó partner, ha a
munkáltató értelmes jövőképet tud felmutatni. Megértik a létszámleépítést.
Palotai úrra, a szolnoki alapszervezet vezetőjére csak felnézni tudok, aki azt
mondja, az a fontos, hogy a gyár életképes maradjon. Ne menjen tönkre 700
fővel, ha 300-zal jól tud működni. Aki ezt felismeri az óriási ember előttem. Ő
tudja, hogy nem a profitomért dolgozom, - arra ugyanis még évekig nem
számíthatok - hanem a vállalat életben tartásáért. Az elbocsátott munkatársak
nem szakemberek, hanem a kiszolgáló személyzethez tartoztak.
Cegléden Koltai Ivánné a szakszervezeti bizalmi. Itt az az álláspont, hogy
a Ceglédhús Kft. a város legbiztonságosabb vállalata. Ezen a kijelentésen magam
is megdöbbentem. Azt kérték tőlem, hogy ha átmenetileg zavarok vannak is a
termelésben, a munkahelyeket azért próbáljuk megtartani. Elszomorító, hogy nem
béremelésről, hanem munkahelymegtartó képességről vitatkozunk. A
szakszervezetek felismerték, hogy a vállalatok működőképességének
megtartásáról, és az optimális munkahely megtartó képességükről van szó. Ha az
árak felfelé mennek, nyilvánvalóan újra kell majd tárgyalnunk a helyzetet.
- Évről évre nagy kérdés a béremelésé. Sikerült-e az idén megkötni a
bérmegállapodást?
Szekszárdon jelentős bérszerkezet átalakításra került sor. A
termelékenységtől tettük függővé a jövedelmek alakulását. Ez hozhat növekedést
és csökkenést is! Cegléden tavaly 10 százalékos béremelést hajtottunk végre, ami
attól függött, hogy az általuk felvállalt költség-megtakarítást teljesítik-e. A 10
százalékot annak ellenére megkapták és kapják ma is, hogy a vállalása nem
teljesült. A további béremelést a szabályozórendszer alakulásától tettem függővé.
Ha az export szubvenciós rendszer nem működik, akkor Cegléden nagy bajok
lehetnek.
Szolnokon szintén megléptem a 10 százalékot, s akkor a menedzsment a
szakszervezeti vezetőkkel együtt letettek az asztalra egy 168 millió forintos
költség-megtakarítási tervet. Ez plusz 168 millió lett. A 10 százalékot csak a
vezetőktől vettem el. Most sajátos helyzet alakult ki, miután három tevékenységi
körre bontottam számviteli szempontból a tevékenységet: a szalámi gyártásra, a
kispesti vágóhídra és a késztermékgyártásra.
Kispest letette a maga tervét, ott megtörtént a béremelés, s a tavalyi 10
százalékra adtunk 7 százalékot és a 7 százalékot a tervben felvállalt eredménytől
tettük függővé. Most folynak a tárgyalások a szalámi gyártóknál, majd a
késztermék gyártók terveit is várom. Ha készen lesznek, akkor folytatjuk a
tárgyalásokat a béremelésről. A dolgozóknak meg kell érteniük, mindenki akkora
fizetést és egyéb juttatást várhat, amennyit a vállalat ki tud termelni.
- Milyen a hangulat az üzemekben?
- Szekszárdon a dolgozók egyénmelyikében okozott aggodalmat, hogy a
termeléstől függ a jövedelme, de ezek a hangok elcsendesedtek. Cegléden és
Szolnokon sincs probléma, a dolgozók pontosan ismerik a húsipar és ezen belül a
munkahelyük helyzetét, látják az érdekek ütközésekor is, hogy végső soron a
munkavállaló és a munkáltató is a munkahelyek megtartásáért küzd. Voltak
viták, lesznek is, de jó a kapcsolat.
- Van még valami, ami kimaradt?
- Köszönöm, hogy megkeresett. Drukkoljanak nekünk, hátha sikerül
talpon maradnunk, új szemléletet meghonosítanunk, az alapanyag termelőkkel új
érdekeltségi rendszert kialakítani. Ha az iparág meg tud újulni, akkor továbbra is
komoly szerepe lesz az ország gazdaságában. Pláne, ha a kormány felvállalja a
nyugat-európai szubvencióval szembeni harcot, illetve ha Moszkvába is
segítenének eljuttatni a magyar húsipari termékeket.
H. Gy.