A politika közbeszólt
Interjú Dr. Raskó György ex-államtitkárral
Immáron egy évtizede okoz folyamatos gondot a húsfeldolgozó túlkapacitás.
Mondhatni, a magyar hús sokkal versenyképesebb lenne, ha a vágósorokat nem
csupán 50-55 százalékban használnák ki. Bár a korábbi 9-10 millióval szemben
már vagy nyolc éve csupán 4,5-5,5 millió disznó röfög az ólakban, a húsipar
továbbra is 10-11 milliós kapacitásra rendezkedett be, üzemet alig zártak be a
tulajdonosok. Többek között erről beszélgettünk Dr.Raskó Györggyel, aki az
Antall-kormány idején az agrártárca közigazgatási államtitkára volt.
- Sok szakértő szerint nem alakult volna ki a mai nehéz húsipari helyzet, ha önök,
amikor a cégek többsége még állami tulajdonban volt, megfelelő mértékben
csökkentették volna a kapacitásokat, nem engedélyeztek volna újabb üzemek
létesítését.
- A nyolcvanas években tipikus presztízs-beruházások valósultak meg a
húsiparban. Akkor a cél az volt, hogy minden megyében legyen egy nagy
feldolgozó. Így épült például a szekszárdi üzem, holott tudták, hogy Pécs, Baja és
Kaposvár szomszédságában nem lett volna szabad megépíteni. Világbanki
hitelekből finanszírozták a beruházásokat, amelyhez óriási állami támogatások
kapcsolódtak. Erre példa Cegléd és Kapuvár. A Világbank azzal a feltétellel adott
pénzt, hogy az elavult kapacitásokat felszámolja Magyarország, amire persze nem
került sor. Egyetlen üzemre került lakat, a tatabányaira. A kilencvenes évek
elején a többlet-kapacitás először okozott gondot, amely mögött a KGST
összeomlása, a védett, többszázmilliós piac megszűnése húzódott meg. Az ágazat
válságba került.
- Akkoriban FAO és EBRD tanulmányok készültek, nem kevés pénzért a külföldi
szakértők programot dolgoztak ki a magyar húsvertikum átalakítására. Ebből
azonban jóformán semmit nem valósítottak meg. Miért?
-Az említett tanulmányok szerint az iparág kapacitásainak 40 százalékát kellett
volna felszámolni, új kapacitásbővítő beruházásokat nem kellett volna
engedélyezni. Közigazgatási államtitkárként egyetértettem az értékeléssel, és
felvállaltam ezeket a tanácsokat. A húsipar privatizációja azért is volt viszonylag
vontatottabb, mert az üzembezárásokat csak az állami tulajdonú cégeknél lehetett
volna nagyobb zökkenők nélkül végigvinni, a magánszférára ugyanis nem lett
volna olyan erős befolyásunk, hogy végre is hajtsák a vágóhelyek -
elbocsátásokkal járó - végleges felszámolását. A politika azonban közbeszólt.
- Ezt hogy érti?
- A magyar kormány kiválasztotta, hogy mely üzemeket célszerű meghagyni,
melyeket kell bezárni. Az első csoportba tartozott többek között Szeged, Gyula,
Cegléd, Kapuvár. Ezekbe a cégekbe az EBRD működő tőkével is beszállt volna,
hogy 5 évvel később a részvények értékesítésével jusson ismét pénzéhez. Ennek
azonban a feltétele lett volna, hogy más üzemeket bezárunk. Én már eldöntöttem
akkoriban, hogy a szekszárdi vagy a kaposvári feldolgozót leállítjuk, de a politika
közbeszólt. Az általam felszámolásra ítélt üzemek érdekében a helyi parlamenti
képviselők óriási lobbytevékenységet végeztek, volt ahol helyi tiltakozó
megmozdulásokra került sor. Emlékezzünk a váci esetre, ahol önégetéssel
fenyegetőztek a hentesek. Egyrészt a számomra akkoriban váratlan és hihetetlenül
erős, pártállástól független politikai nyomás, valamint az esetleges személyes
tragédiák miatt az FVM és az ÁVÜ is feladta a kapacitáscsökkentéssel
kapcsolatos terveit.
- A kapacitás-csökkentésből tehát nem lett semmi, sőt a kormánypártok
nyomására több száz új, kisebb regionális üzem kezdte meg működését.
- Igen, a privatizáció elindult, mindenféle kedvezményes konstrukciót igénybe
vehettek az új tulajdonosok a tartós lízingtől kezdve, az egzisztencia-hiteles
privatizációig. Akkoriban azzal nyugtatgatta magát a kormány, hogy néhány év
alatt úgyis kitisztul a piac: a jók, tőkeerős cégek megmaradnak, a gyengék
elbuknak. A sok kisüzem kialakulását először Sárossy László politikai
államtitkár, majd utódja, Medgyasszay László szorgalmazta. Az akkori
elképzelések szerint a magyar élelmiszeriparban sok kis húsüzem, sok kis
tejüzem, kis zöldségfeldolgozó hozta volna a fellendülést. Persze sokan láttuk
már akkor, hogy ez a koncepció eleve halálra van ítélve, de a politikai nyomás
nagyon erős volt, közigazgatási államtitkárként nem tudtam érdemben ellene
tenni.
- A piac azóta sem oldotta meg a gondokat.
- Normális piacgazdaságban a tönkrement kapacitásokat nem lehetne
újraindítani, legalábbis nem kaphatnának hozzá támogatást a vállalkozók. Félő,
hogy olyan nem kimondottan tiszta pénzek is megmozdultak, megmozdulnak
egy-egy cégvásárlás, újraindítás után, amelynek eredetét nem illik firtatni.
Beszélhetnénk ezek mellett direkt hitelezésről, vizsgálat nélküli
kölcsönfolyósításról is.
- A Horn-kormány idején sem történt hathatós kapacitásracionalizálás, sőt!
- Sőt, felépült a már egyszer leállított kiskunfélegyházi vágóhíd helyén Közép-
Európa legnagyobb vágókapacitású üzeme. Azóta is üresen áll. Az ipar vajúdik e
probléma miatt is. A másik problémát a sertéshús-fogyasztás csökkenése okozza,
amely világtendencia. Még az emlékezetes kergemarha-kór sem fordított ezen a
trenden. Emiatt nehéz a kül- és belpiacon is tért nyerni. Az utóbbi évek piaci
lehetőségei is bizonyítják - amelyet alátámaszt a Nielsen-felmérés is -, hogy
felesleges illúzió ismét 10 millió sertés vágására berendezkedni Magyarországon.
Annál inkább kellene segíteni az ígéretes helyzetben lévő vágóhidak felkészülését
az Európai Uniós tagságra. Bár az élelmiszeripar többségén segített a
privatizáció: tőkét, piacot hoztak az új tulajdonosok, ami a húsiparban azonban
ritkán fordult elő. Jó példaként lehetne említeni a Délhúst, a Pick-csoportot, de a
Terimpex-csoport már nem az.
A magyar húspiac mindennek ellenére koncentrálódik. 1995-ben még a nyolc
legnagyobb cég a piac 56 százalékát uralta, 1997-ben már 70 százalékát. A másik
592 cég osztozik a piac kevesebb mint egyharmadán. Viszont az EU és USDA
követelményeknek is megfelelő vágókapacitások aránya csupán 26 százalék.
- Mire számíthat az ágazat a csatlakozás után?
- Szerintem drasztikus átalakulás várható, a sok közepes üzemnek vége lesz, az
egy falut ellátó és speciális készítményeket gyártó vállalkozások
megmaradhatnak. Továbbá most úgy látszik, hogy az unió után a következő
csoportok válnak meghatározóvá: Pick, Pápa, Zalahús, Délhús, az Alföldön
várhatóan Gyula és talán Debrecen. „Feketeló"-nak számít az olasz befektetők
által kezelt Pini-csoport.
- Mit szól az utóbbi hónapok sertéspiaci történéseihez?
- Amennyiben sikerül 30 százalékkal növelni a fogyasztói árakat, rendeződhet a
belpiac. Ez nem jelent óriási áremelkedést, mivel ezt az árat egyszer már - tavaly
- megfizette a fogyasztó, ráadásul lényegesen kevesebb hús sem fogyott akkor.
Azt is lehet mondani, hogy a mostani olcsóbb húsból sem eszünk többet, mint a
drágábból. A külpiaci gondokon pedig állami támogatással lehet segíteni, ahogy
az EU is teszi. Kevesebbe kerül ugyanis egy rövidebb ideig fenntartani egy
magasabb exporttámogatási szintet, és ezáltal levezetni a feleslegeket, mint
leépíteni, majd ismét felfuttatni a termelést. Ez vonatkozik a most
kényszerszabadságra küldött, vagy elbocsátott húsipari munkásokra is.
J. Gy.
A múlt hónapban kirobbant dioxin botrány nem használt a húsfogyasztásnak. Bár
hazánkban valószínűleg nem reagálnak olyan érzékenyen a vásárlók a hírre, a
magyar húsexport számára meghatározó Európai Unióban azonban igen. Az
ottani fogyasztó egyre tudatosabban táplálkozik, ahogy tudja, védi egészségét.
Ezért a legkisebb bizonytalanság esetén is inkább lemond az addig fogyasztott
élelmiszerről, minthogy esetleg „megmérgeződjék". A koleszterin hisztéria miatt
egyébként is csökkent sertéshús-vásárlások száma az utóbbi hetekben még inkább
csökkent. Bár nem bizonyított még, hogy találtak volna dioxin tartalmú sertéshúst
- a botrány a mérgező csirkével indult Belgiumban, Hollandiában és
Németországban -, az importőrök, kereskedők csak bevizsgált húst hajlandók az
üzletekbe szállítani, mert a fogyasztó, a kiskereskedő nagyon bizalmatlan lett.
A dioxin ügy nem használt a válságban lévő ágazatnak. A magyar agrártárca
intézkedéseinek elmaradása miatt elmélyült válságot csak fokozza a kivitel
megnehezedése. A Torgyán József miniszter által hozott intézkedés, miszerint
193 forint a minimál felvásárlási ára a disznónak, lehetetlen helyzetbe hozta a
feldolgozókat. Ők ilyen árért nem vesznek sertést, pontosabban csak a jó
minőségért fizetnek ennyit. Emiatt csökkent a kapacitások kihasználása, sok cég
most végzi a nyári karbantartási munkákat, kényszerszabadságolást rendelt el.
Hogy a termelők meddig bírják az értékesítési válságot nem tudni, június közepén
még várták a 193 forint piacra gyakorolt valódi hatását, és nem döntöttek a
kilátásba helyezett agrárdemonstrációról.
|
|