Ágazati érdekérvényesítés
A húságazat a következő két hónapra látszólagos haladékot kapott azzal, hogy a
kormány beleegyezett: nem április 1-jétől szünteti meg a minőségi termelés néven
elbújtatott állami támogatás kifizetését, nem felezi meg a piacvesztéssel küzdő
export támogatásának mértékét. Ez azonban a mai - ez évi - helyzetben csak
látszólagos segítség, mivel a szakértők szerint május végén sem lesz jobb sem a
belpiaci, sem a külpiaci helyzet. A belpiacon - ezt az elmúlt hat hónap
bizonyította - nem evett sokkal több húst a magyar, annak ellenére, hogy majd 30
százalékkal mérséklődött a hús ára. Szakértők azt is mondják, hogy ha húsz, vagy
harminc százalékos drágulás következik be, akkor meg nem fog kevesebbet enni.
Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben elérkeztünk a húsfogyasztás
mélypontjára.
A kialakult, a többség által válságosnak ítélt helyzet megszűntetése azon is múlik,
hogy milyen erős az ágazat az érdekérvényesítés terén. Ma - és általában amikor
baj van - egymásra mutogat a termelő és feldolgozó, a munkaadó és
munkavállaló, a kicsi vágóhíd és a nagyfeldolgozó. Holott a bajban
megmutatkozik, hogy vannak - lennének - közös érdekek is.
Mit érhet el például a két éve tisztulási folyamaton átment és átalakult Magyar
Húsipari Szövetség? - tettük fel a kérdést Menczel Lászlónénak, a szövetség
titkárának.
A szakember szerint jót tett a szervezetnek a megtisztulás: 1997 előtt feldolgozó,
termelő, kereskedő, egyetem, kutató egyaránt tagja volt a szövetségnek. Azóta
csak a valóban húsfeldolgozással foglalkozó cég lehet tag. Két éve 26 vállalat
által alapított szövetség jelenleg 54 tagot számlál. Ennek megfelelően az évente
levágott 3,5 millió sertésből 2,5 milliót az ő tagjaik dolgoznak fel, az export 90
százalékát szintén a Húsiparosok Szövetségének tagjai bonyolítják. (A
nagyvállalatok közül csak a kaposvári Pini Hungary Rt. maradt távol a
szervezetből.)
Menczelné szerint igen jó együttműködést alakítottak ki a Vágóállat- és
Hústerméktanáccsal, de a nagy ügyekben „egymás mellett menetelnek" a kis- és
középméretű feldolgozókat tömörítő Húscéhvel is. Utóbbi egyébként közel 110
tagot számlál, és évente egymillió sertés vágását tudja felmutatni. Mindez azt is
jelenti, hogy a két szervezet 164 feldolgozó érdekeit képviseli, nagy kérdés, hogy
mi van azzal a közel 450 feldolgozóval, amelyik működik ugyan, de egyik iparági
szervezetnek sem tagja?
Visszatérve a Magyar Húsiparosok Szövetségéhez (MHSZ), Menczelné
elmondta, hogy nemcsak a tagok érdekképviseletével foglalkoznak, hanem
marketinggel is. Vállalják a tagok bemutatását kiállításokon, nemzetközi szakmai
rendezvényeken. A MHSZ három nemzetközi szervezet tagja, így az Európai
Unió kereskedőit és feldolgozóit tömörítő UECBB-nek, a húsfeldolgozók európai
szervezetének a, LITRAVI-nak és az IMS-nek, a Nemzetközi Hústitkárságnak.
Ezektől a szervezetektől részletes és folyamatos adatokat kapnak a külpiaci
történésekről, amelyet az MHSZ rendszeresen eljuttat tagjaihoz. Ezen felül saját
elemző munkát is végez a szövetség, ezt az ár-, marketing- és felvásárlási
bizottsága végzi. Ezek a számítások adnak alapot az érdekképviseletnek a
szaktárcákkal, a terméktanáccsal folytatott munkához. A MHSZ általában a
terméktanácson keresztül próbálja érvényesíteni véleményét, de többször
előfordult, hogy közvetlenül az agrárkormányzattal tárgyaltak, például az
Agrárpiaci Tárcaközi Bizottság (ARTB) ülésein, vagy az Agrármarketing
Központ Kht. esetében. Fontos a lobbi munkában, hogy az MHSZ az
Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) is tagja. Az sem
elhanyagolható, hogy a „kettős adóztatást" elkerülendő a szövetség tagjai helyett
kifizeti a terméktanácsi tagsági díjat.
Lapunk azon kérdésére, hogy miért nem lehet már évek óta megkötni az ágazati
kollektív szerződést, Menczel Lászlóné azt válaszolta, hogy ma is várják a
Húsipari Dolgozók Szakszervezetének ajánlatát, és mindenről készek tárgyalni.
J.Gy.