A válság veszélyezteti a munkahelyeket
A magyar húsipar válsága - amely az 1990-es évek eleje óta szinte permanensnek
mondható - 1999. tavaszán tovább mélyült. Az okok között említendő az orosz
pénzügyi válság következtében végbement és tartósnak bizonyult újabb
piacvesztés, a nyugat-európai túltermelés, a koszovói válság hatása, az
exportszubvenciós rendszer átalakításának bizonytalanságai, a 193 Ft-os kötelező
felvásárlási minimálár bevezetése körüli vita és minderre a legújabb napok
hordaléka, a dioxin ügy.
A HDSZ Elnöksége folyamatosan tájékozódik a kialakult helyzetről és
aggodalommal figyeli a húsipari válság fejleményeit, mivel a gazdasági szituáció
szerencsétlen kezelése további munkahelyek megszűnésével járhat a szakmában.
A húsiparra egyébként is évek óta egy több-kevésbé folyamatos
munkahelyvesztés jellemző, így a tavalyi esztendőben is mintegy két és félezer
munkahely szűnt meg a HDSZ működési területét jelentő gazdasági
társaságoknál. Ezt a veszteséget nem kompenzálja az időközben létrejött kisebb
húsipari vállalkozások munkahelyteremtése. A szakmát a folyamatos
munkahelymegszűnés jellemzi évek óta.
Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy mielőbb megoldást keressenek
az illetékesek - az FVM, a húsipari, valamint a mezőgazdasági érdekvédelmi
szervezetek - a kialakult problémákra.
A magyar támogatási rendszer mértékeiben nem tud versenyezni az EU
támogatás nagyságrendjével, de legalább a belső intézkedések ne nehezítsék a
magyar mezőgazdasági termelők, feldolgozók amúgy sem könnyű helyzetét.
Szakszervezetünk aggodalmát fejezi ki és ha a helyzet úgy kívánja, további
információk beszerzése után álláspontját nyilvánosságra hozza.
HDSZ Elnökség