A kiegyensúlyozott piac ismérve
az ágazati kollektív szerződés
- mondta Zám András, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója
Az ágazati kollektív szerződés megszületésének lehetséges
időpontjáról és szükségességéről, valamint a üzemi tanácsi
választások értékeléséről és a helyi bértárgyalások állásáról
kérdezte lapunk a Gyulai Húskombinát Rt. első emberét, Zám
Andrást(képünkön). A szakember vélekedése szerint a
kiegyensúlyozott piac egyik ismérve az is, ha létrejön az ágazati
bérmegállapodás.
- Az ágazati kollektív szerződés megkötését nehezíti, hogy a
magyar húsipari ágazat meglehetősen hetegorén. Nagyobb, közepes
és kisebb feldolgozók is vannak a piacon. Az egyik helyen azt
látjuk, hogy erős és meglehetősen jól szervezett szakszervezet
működik, míg másutt gyakorlatilag nincs érdekvédelem - mondta
elöljáróban Zám András. Ehhez hozzátette, hogy a kilencvenes évek
elején, a Magyar Húsipari Szövetség vezetőjeként kísérletet tett
arra, hogy tető alá hozzák az ágazati kollektív szerződést, ami végül
nem vezetett eredményre. - Ekkor a partnerekkel - a cégek
vezetőivel és tulajdonosaival, valamint a Húsipari Dolgozók
Szakszervezetének vezetőivel - nem sikerült megtalálni azt a közös
nevezőt, amely mindannyiunk számára elfogadható lett volna -
emlékezett vissza Zám. Jelezte, hogy elgondolása szerint egy
rugalmas szerződés-tervezetet kellett volna kialakítani, amelyet
három év alatt többlettartalommal kellett volna megtölteni. Egyúttal
fokozatosan további szigorításokkal lehetett volna beépíteni, hogy
idővel minden partnert a megegyezés egy magasabb, de közös
szintjére hozzanak fel. A Gyulai Húskombinát Rt. első embere
kifejtette: a kérdés megegyezés hiányában lekerült a napirendről,
azóta - az elmúlt három évben - csak egyszer került szóba az
ágazati kollektív szerződés megkötésének lehetősége és igénye,
holott Nyugat-Európában ez már régen bevett gyakorlat.
- Ha Magyarországon is kialakul a költségviszonyok relatív
egyenlősége az ágazatban, akkor sokkal nagyobb esélye lehet ennek
az egyezségnek - jövendölte Zám András. Ennek azonban akadálya,
hogy akad olyan feldolgozó, ahol szakszervezet sincs, így a helyi
kollektív bérmegállapodás sem jöhet létre, másutt viszont
kiegyensúlyozott az együttműködés a menedzsment és érdekvédelmi
szervezet között. Emellett pedig alapfeltétele volna, ha a felek
ágazati szinten meg tudnának egyezni az átlagbér mértékében és a
szociális juttatások nagyságában. Zám vélekedése szerint az ilyen
irányú alkufolyamat három év múlva eredményezhetné azt, hogy
létrejön az ágazati kollektív szerződés keret-megállapodása.
A lezajlott üzemi tanácsi választásokról szólva a vezérigazgató
elmondta, hogy január végén ült össze a vezetés és az új összetételű
tanács. Itt a tagokat tájékoztatták a feldolgozó 1998-as
eredményeiről és idei terveiről, egyúttal aláírták azt az
együttműködési megállapodást, amely a jövőben szabályozza a
menedzsment és az üzemi tanács kapcsolatát. Ebben rögzítették a
munkáltató kötelezettségeit is. Zám András szerint az
együttműködés a két fél között az elmúlt években is partneri volt, s
reményének adott hangot, hogy ez az elkövetkezendő években sem
változik.
A Gyulai Húskombinát Rt.-nél folyó bértárgyalásokról a társaság
első embere elmondta, megkapták a szakszervezet bérkövetelését,
amely megegyezik a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének 18
százalékos ágazati bérkövetelésével.
- Rövidesen a munkáltató is megteszi javaslatát, s remélhetően egy-
két tárgyalási forduló után megegyezésre jutunk. Annyi azonban
biztos, hogy a bérnövekedés az idén nem lesz a kért nagyságrendű -
hangsúlyozta végül Zám András.
Bod Tamás