A húsipar fejlesztése közös érdek
Napirenden az ágazati kollektív szerződés ügye
Tavaly nyáron történt a magyar húsfeldolgozó cégek érdekképviseleti
szervezetének, a Magyar Húsiparosok Szövetségének újjáalakítása. Jankó Ferenc
elnököt arról kérdeztük, hogy az eltelt egy év alatt milyen változások történtek
a
szövetséggel kapcsolatban és azon belül.
|
Jankó Ferenc a HDSZ kongresszusán a kollektív szerződés megkötését ígérte
|
- Ez idő alatt mindenekelőtt beigazolódott a megújulást kiváltó döntés
hasznossága. Az a tény, hogy az új alapszabály kimondottan húsipari
tevékenységhez köti a tagságot, egységesebbé tette szövetségünket, javította az
érdekképviseleti munkát, megteremtette a jobb együttműködés, az egységes
fellépés lehetőségét. Szövetségünk negyven tagja többségében a nagyvállalati
körhöz tartozik, ezen cégek dolgozzák fel a hazai áruforgalom céljára termelt
vágósertések kétharmadát, illetve a vágómarha termelés 90 százalékát.
Termelésük fele a belföldi fogyasztói igények kielégítését szolgálja, a másik
ötven százalék pedig a külpiacon talál vevőre. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi
húsexport 80 százalékát a szövetséghez tartozó cégek adják. Időközben jobb
együttműködés alakult ki a másik hazai húsipari érdekvédelmi csoportosulással, a
Hús Céh-vel is.
Amint a Hússzövetség elnöke megelégedéssel nyugtázta, a nemzetközi
kapcsolatok terén is előrelépés történt.
- Nagyobb kitekintésre törekszik a szövetségünk - mondotta. - A brüsszeli
székhelyű UECBV (Európai Vágóállat- és Húskereskedők Egyesülése) után,
amelynek 1944 óta tagja szövetségünk, az idén a CLITRAVI is megnyílt
számunkra. Ez az ugyancsak Brüsszelben székelő szervezet az Európai Közösség
húsfeldolgozó iparának összekötő központja, célja az EU tagállamok vágással és
húsfeldolgozással foglalkozó szakmai szervezeteinek képviselete. Mint
megfigyelő státuszú tag rendszeres tájékoztatót kapunk az EU állandóan változó
jogszabályairól, amelyek közvetlenül, avagy közvetve érintik a húsfeldolgozó
ipart. Megküldik mindazokat az információkat, amelyek az EU-tagországok
húsfeldolgozó iparára vonatkoznak, s ami nagyon lényeges: részt vehetünk a
közgyűlésen és a szakbizottságok ülésein.
Ezen kívül szövetségünk tagja lett a párizsi székhelyű és 30 ország közel száz
szervezetét és önálló vállalatát összefogó IMS-nek, amely nem más, mint a
Nemzetközi Hús Titkárság. Ez mindazoknak a húsipari szakmai egyesületeknek,
húsipari tevékenységet folytató magántulajdonú vállalatoknak és szervezeteknek
a független nemzetközi érdekképviseleti szervezete, amelyeknek közös érdeke
van a húsvertikumban. Mindez naprakész tájékozódási lehetőségeket biztosít
számunkra a minket érintő tevékenység fejlődési tendenciáiról a világ minden
tájáról, segít bennünket beilleszkedni a világkereskedelembe, s ez nem csupán az
iparágnak, de az egész magyar mezőgazdaságnak is hasznára van.
- A Magyar Húsiparosok Szövetségének jó irányba indult fejlődése a belső
együttműködésen is lemérhető. A marketingmunka egyik eredménye az a
reprezentatív színes katalógus, amelyben a tagok bemutatkoznak. A tartalmi
munkában egyre eredményesebben vállaljuk fel az igények fölmérését,
egyeztetését és tolmácsolását. Hiszen számos olyan kérdés adódik, amelynek
felvetése egy-egy tagvállalat részéről nem lenne célszerű, de szövetségünk már
igényt jelenthet be bizonyos rendeletek módosítására. Mivel iparágunkban igen
fontos az összefogás, s érdekeink a mezőgazdasági partnerekével is
megegyezőek, rendszeresen informáljuk a minisztériumot, a termelőket.
A dolgok a mi területünkön is csak akkor mennek jól, ha mindenki, beleértve az
államot is, megtalálja a számítását. Mivel a húsipar mindenütt támogatott,
fontos,
hogy a minisztériumban rajtunk keresztül tudomást szerezzenek az adódó
problémákról. Például azokról a problémákról, amelyek abból adódnak, hogy a
magyar mezőgazdaság támogatottsága jelenleg 16 százalék, míg az Európai
Közösség tagállamaiban 43. A nemzetközi piacon viszont mindannyian azonos
árakon tudunk értékesíteni, így nyilvánvaló, hogy a versenyképesség eléréséhez
harmonizálásra van szükség.
Tudott dolog, hogy Európában az utóbbi hat-hét évben jelentősen növekedett a
sertéstenyésztés, nálunk viszont csökkent. Magyarországon a mai öttel szemben
hétmillió sertés levágására lenne szükség, ez több takarmánygabona
értékesítését,
több munkaerő foglalkoztatását tenné lehetővé. A sertéshúsfogyasztásban az
1989-1990-es szintet jelentő egy főre eső évi 38 kilót lehetne elérni a
jelenlegi 28
kilóval szemben és megnövekedhetne az export is. Viszont ehhez az említett
harmonizáció szükséges a feldolgozás költségeiben, az árakban, a termelés
támogatásában.
A munkaerőgazdálkodás és a munkaszervezés kérdésében Jankó Ferenc elnök a
következőképpen vélekedik:
- Tudjuk, hogy nem csupán a támogatottságon múlik minden, hiszen a
szövetségünk tagjainál a költségek csökkentésére jelentős tartalék áll
rendelkezésre a munkaerő hatékonyabb felhasználása terén. Ezeket, ha
versenyképesek akarunk lenni a nemzetközi piacon, maradéktalanul fel kell
tárnunk. A műszaki fejlesztést, a racionális munkaerőgazdálkodást követhetik a
béremelések is. Fordítva viszont ez semmiképpen sem megy. A legnagyobb baj
ugyanis akkor következik be, ha valamelyik cég tönkremegy, hiszen ez esetben
egyszerre többen válnak munka, illetve jövedelem nélkülivé.
Az ágazati kollektív szerződés ügyét, amelyet tavaly a gyulai kongresszuson
támogatott a szövetség elnöke, most sem tartja megoldhatatlan kérdésnek.
- A Húsipari Dolgozók Szakszervezete által összeállított anyagot megküldtük a
tagegységeknek. Amint visszaérkeznek az észrevételek és javaslatok, elnökségi
szinten foglalkozunk a témával. Mindenesetre túlzott követelések teljesítését
nem
várhatja el senki sem tőlünk, hiszen a gazdálkodás rentabilitását nem
veszélyeztethetjük. A jövőkép feláldozását senki sem engedheti meg magának.
Fejlesztés nélkül pedig ez következne be. Véleményem szerint a kislépéses
közeledés lenne a legcélszerűbb mindkét fél részéről. A jelentős
bérfejlesztésnek
a műszaki fejlesztés, a racionális gazdálkodás, a versenyképesség elérése lehet
az
alapja.
Mindezekhez a feltételek egységenként más és más formában és mértékben
jelentkeznek. Ezért a szakszervezetek is a helyi sajátosságoknak megfelelően,
helyileg tudnák leginkább megfogalmazni a reális igényeket. Mindenesetre a
húsiparban manapság egyre inkább koncentrálódik a tulajdon, s az érdekek is e
szerint alakulnak. Pillanatnyilag még a kis cégek is jól élnek, de a jövőképben
egyre inkább a nagyvállalatok nyernek jelentősebb életteret, ők lehetnek kellő
hatékonyságú partnerei a nagy áruházláncoknak, s a nemzetközi versenyfutásban
is ők állhatnak helyt leginkább. Az érdekcsoportok kialakulásában pedig egyre
fontosabb szerep juthat a szövetségnek.
Lejegyezte: Illés Ferenc