Közös fellépés a feketevágások ellen
Sok vágóhíd becsukja a kaput
A feketevágás, az illegális húsfeldolgozás felszámolása nélkül ábránd
marad az ország modernizációja, az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás.
Magyarország 1988. március 31-én megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat,
ám a nehéz kérdések megtárgyalása, napirendre tűzése még odébb van. A hazai
húsiparnak tehát még van ideje - ha nem is sok - felkészülni az EU-csatlakozás
utáni időszakra, s arra is, hogy a feketevágásokat visszaszorítsa. Ebben a
küzdelemben nincs egyedül az ipar, hiszen a borkommandó mintájára létrejött a
húskommandó is. Tegyük hozzá, a kommandó kifejezés ellen joggal tiltakoznak a
hatóságok, tevékenységükre ugyanis sokkal inkább illik az összehangolt hatósági
intézkedés elnevezés.
Koncentrálódik a vágás
A húsipar privatizációja tulajdonképpen befejeződött, de a valódi átalakulás, az
ipar koncentrációja még ezután várható. Az ágazatban hétszáz sertésvágóüzem
rendelkezik vágóengedéllyel. A szakemberek szerint ezeknek több mint a fele
nem lesz képes megfelelni az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előírásoknak,
így a nagy cégek továbbfejlődnek, s elfoglalják a megüresedett piaci
szegmenseket. Koncentrálódni fog a vágás is, s a még működőképes kis
vágóhidak legfeljebb a helyi ellátási igényeket elégítik ki.
A rendszerváltás után, 1989-90-ben a volt állami húsipari vállalatok közül nyolc
állt a csőd és a felszámolás szélén, s ez meghatározta a privatizáció és az
átalakulás folyamatát. Rövid időn belül több mint 800 húsipari vállalkozás jött
létre. Ugyanakkor elkezdődött a decentralizált privatizáció, amely sok kis cég
hosszas agonizációját hozta. A helyzet 1994-95-re tisztult le, s az akkor
megindult folyamat ma is tart. Megfigyelhető ugyanis, hogy az élbolyhoz tartozó
26 cég - ez produkálja az iparág árbevételének döntő részét, azaz a 160 milliárd
forint nettó árbevételből 130 milliárdot - egyre inkább elszakad a közép,
illetve
az alsó mezőnytől.
Az élboly sem homogén, hiszen ott is tapasztalható a növekedési ütemben
különbség. Egyes cégeknél, cégcsoportoknál az átlagosnál gyorsabb ütemben nőtt
az árbevétel. S ha ezeknek a cégeknek az elkövetkezendő időszakra szóló
beruházási-fejlesztési terveit is figyelembe vesszük, akkor további
koncentrációra
lehet számítani. Ezek a cégek jelentős mértékben növekednek, terjeszkednek a
hazai és a külpiacon, s elmondható róluk, hogy az Európai Unióban is várhatóan
megállják a helyüket a piaci verseny szempontjából.
A fejlett európai országokban korábban zajlott le az a folyamat, amely előtt
még
a magyar húsipar áll. Nevezetesen az, hogy az élelmiszer-higiéniai, -biztonsági
követelményeknek meg kell felelni. Ezek a követelmények már most is magasak,
egyre szigorodnak, és a bevezetésük természetesen rendkívül magas költséggel
jár. A fejlett országokban a követelmények bevezetésével csökkent a húsipari
cégek száma. Magyarországon az EU-csatlakozásig fog lezajlani ez a folyamat,
vagyis azok a vágóhidak, húsüzemek bezárják kapuikat, amelyek a
követelményekhez igazodva a fejlesztéseket nem tudják végrehajtani.
Javul a minőség
Hegedűs Géza, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) elnöke az iparág mai
termelési helyzetéről szólva elmondta, hogy a tavaly meghirdetett irányár óta
javuló tendenciák figyelhetők meg. A termelők ennek következtében már
nyereségesen tarthatják a sertést, s ez a klasszikus kistermelőket is arra
ösztönözte, hogy több sertést tartsanak. Az idén év elején még nem, de
februárban, márciusban a VHT már észlelte a sertés-túlkínálatot a hazai piacon,
mégpedig a kistermelők jóvoltából. Az évi 5 millió sertés 48 százalékát a
kistermelők állítják elő, ám ezeket a sertéstartókat nem koordinálják. S ez a
legnagyobb probléma - állítja az elnök. A VHT-nak ugyan felfutott a tagsága,
hiszen ezer fölötti már a létszám, de ez is annak köszönhető, hogy az export-
tevékenység VHT-tagsághoz kötött. A termék minősége is fokozatosan javul -
mondta Hegedűs Géza. Az europ minősítési rendszert év végéig kötelezően be
kell minden vágóhídon vezetni, s egyre inkább a magasabb húskihozatalú állatok
iránt nő a kereslet. Tudják ezt a termelők is, ennek érdekében a tartási
technológia fejlesztését is felvállalják.
A feketevágásoknak alapvetően két oka van - jelentette ki az elnök. Egyrészt
Magyarországon jelentősen lecsökkent a fizetőképes kereslet. Az elmúlt években
15-16 kilogrammal csökkent az egy főre jutó belföldi fogyasztás, míg a
marhahúsnál csak egy-másfél kilogrammal. A mai egy főre jutó sertéshús-
fogyasztás 27-28 kilogrammra tehető, a korábbi 44-45-tel szemben.
Másik okként Hegedűs Géza azt említette, hogy az egészséges életforma
hangoztatása címén a sertéshús fogyasztása az egészségtelen kategóriába
sorolódott. Holott tudományosan kimutatható, hogy a sertéshúsban olyan ásványi
sók, anyagok vannak, amelyekre az emberi szervezetnek igencsak nagy szüksége
van. Példaként azt hozza fel az elnök, hogy az emberi szervezet hamarabb
öregszik, ha nem fogyaszt sertéshúst. De karbantartja a férfiasságot is, a
nőknek
pedig a havi ciklus után gyorsabban segíti a vas pótlását.
Erős az árverseny
A külpiacon erős árversenyben folyik a nemzetközi kereskedelem. Az idei első
negyedévben jelentősen csökkent az élősertés világpiaci ára, olyannyira, hogy a
belföldi árak fölötte vannak a külpiaciénak. A jobb ár következtében azonban
fölösleg nyomasztja a hazai piacot, s ezért fordult a VHT Nagy Frigyes
földművelésügyi miniszterhez egy többletexport-támogatásért. Hegedűs Géza
szerint az FM dicséretes gyorsasággal lépett, s 1,33 milliárd forintot adott
többletexport-támogatásra. Ezzel versenyképesek a hazai termelők, exportőrök.
A fizetőképes kereslet csökkenését igazolja az is, hogy húsvét előtt több nagy
üzemben felhalmozódott a sonka, a füstölt áru, az emberek a különböző akciók
hatására sem veszik az árut. Pedig a karaj ára meg sem közelíti a sokat
emlegetett
ezer forintos kilónkénti árat.
A feketevágások rontják a hazai ipar pozícióit - jelentette ki Zádori László, a
VHT titkára. A feketén forgalomba kerülő húst és húskészítményt évente mintegy
1 millió sertés feldolgozásából nyerik. A Miniszterelnöki Hivatal mellett működő
Gazdaságvédelmi Bizottság is foglalkozott ezzel a kérdéssel, s ennek
következtében néhány megyében és Budapesten is fokozott ellenőrzést hajtottak
végre a hatóságok. Így az állategészségügyi szervezetek, az ÁNTSZ, a
fogyasztóvédelem együttes akciókat szervezett. Az eredmény nem volt átütő
erejű, de az tény, hogy az ellenőrzés időszakában a budapesti húsbeszállítások
mértéke a legális vágóhidakról 20 százalékkal növekedett. Magyarán, a feketén
levágott állatok - amelyeket elsősorban Budapesten értékesítenek - mennyisége
20 százalékkal esett vissza az említett időszakban.
Fokozott önvédelem
A fokozott ellenőrzések mellett azonban ellenőrzési rendszereket is működtetni
kell. Ez azt jelenti, hogy maga a húsipar és kereskedelem a saját érdekében
működtet egy belső ellenőrzési rendszert. Ez nem újdonság, hiszen a korábbi
években már élt ez a gyakorlat. A szakma nem mondhat le a saját önvédelméről, s
a VHT legutóbbi elnökségi ülésén határozatot hoztak arról, hogy ezt a rendszert
fel kell állítani. A szakma is rendet szeretne, s az idén már felélesztik az
önvédelemnek ezt a formáját. Igazából ez jelenti majd a nagy áttörést a
feketevágásokkal szemben, miként az is, hogy ez év december 31.-e után kötelező
lesz az europ minősítés használata. A VHT létrehozza a saját kft.-jét, amelyben
a
minősítő szakembereket foglalkoztatja, s ez is jelent majd egy kontrollt. A jogi
szabályozás révén, együttesen a hatóságok fokozott fellépésével megtisztul az
ipar a feketevágástól, a fekete-kereskedelemtől.
A ma még mintegy 700 működő vágóhíd több mint fele rövid időn belül bezárja
kapuit - mondta titkár. A jogszabályok szigorításával, az ipar belső
szabályozásával, az EU-csatlakozás érdekében végrehajtott jogharmonizáció
következtében sokan nem felelnek meg majd az előírásoknak, s csupán a vágás
utáni minősítési kötelezettséget előíró rendelet életbelépésével mintegy 450-500
vágóhíd kiesik a rostán. Ezek a lépések azonban elkerülhetetlenek, mert e nélkül
nem csatlakozhatunk. Pedig az uniós csatlakozási ügyek a VHT szerint 4-5 év
alatt lezajlanak. S ha nem lépjük meg a szigorító, megtisztulást hozó lépéseket,
akkor úgy járhatunk, mint Spanyolország: az EU-tagság elnyerése után egy hét
alatt 4600 üzemet zártak be. S Ausztria példáját is vehetjük, ahol 300 üzemet
voltak kénytelenek becsukni. A vágás területén elkerülhetetlenül le fog zajlani
egy koncentrálódás - állítja Zádori László. A kis- és középüzemekben elsősorban
a speciális termékeket állítják majd elő, mert ezzel komoly piaci részesedés
megtartható. Valójában tehát ezt a tendenciát kellene a hazai húsiparnak
követnie
- mondta végezetül a titkár.
H. Gy.