1997. V.évfolyam 4.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

A Solvent megbízható partner

Beszélgetés Fazekas János vezérigazgatóval

1870-ben Popelka Tamás Morvaországból áttelepült, béltisztítással és - forgalmazással foglalkozó nagykereskedő rakta le az alapjait a későbbi államosítást követően Állatforgalmi és Húsipari Szolgáltató Vállalatként, napjainkban pedig SOLVENT Kereskedőház Kereskedelmi Részvénytársaság néven működő vállalkozásnak - tudtuk meg Fazekas Jánostól (képünkön), a társaság vezérigazgatójától, akivel a cég jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

- Mikor történt, s milyen változást hozott a cég életében a privatizáció?

- A részvénytársasággá való átalakulás 1993. október 31-én, a cég privatizációja pedig - melynek során 100 százalékban magyar magántulajdonba kerültek a részvények - 1994. szeptemberében történt meg. A jelenlegi tulajdonosi struktúrában meghatározó szerepet tölt be a menedzsment, valamint a dolgozók alkotta MRP-szervezet. Külső tulajdonosként - a cég vevőkörébe tartozó - élelmiszeripari kisvállalkozások jutottak részvényhez.

- Mivel foglalkoznak önök, és milyen helyet foglalnak el a húsipar ellátásban?

- A SOLVENT Kereskedőház Rt. fő profilja az élelmiszeripari segédanyagok és eszközök készletezése, kereskedelme. Tevékenységünk már nem kizárólag a húsipar területére korlátozódik, egyre inkább jelen vagyunk a baromfifeldolgozó- , a konzerv-, a hűtő- és vendéglátóipar piacán is. Vevőkörünkbe tartozik a hazai élelmiszeripar valamennyi prominens képviselője.

A kereskedelmi fő profil mellett növekvő mértékben foglalkozunk termelő tevékenységgel is. Ilyen például a nagy hagyományokkal rendelkező természetesbél feldolgozás, illetve feldolgoztatás, a Magyarországon más által nem végzett pác-só gyártás, a műbélkonfekcionálás (nyomdai felülnyomás, illetve raffolás), a fűszerkeverés és a - budapesti telepünkön végzett - gépjavítás és alkatrészgyártás, valamint a szintén önálló kft.-ben folytatott műbélgyártás.

- A SOLVENT Rt. a legjelentősebb természetes- és műbél forgalmazója a hazai piacnak.

- Kiemelt jelentőségűnek tekintjük a bélüzemi közös együttműködéseinket. Ugyanakkor büszkék vagyunk a budapesti saját bélüzemünkre is, ahol az elmúlt hónapokban közel 40 millió forintos beruházással Magyarországon elsők közt teremtettük meg a rendkívül szigorú közöspiaci higiéniai előírásoknak is megfelelő működési feltételeket. További hasonló célú beruházásokat tervezünk a vidéki bélüzemeinkben is.

Külön kell szólni a MEOTIS Első Hazai Műbélgyártó Kft. tevékenységéről és annak újszerűségéről. A társaság több éves hazai és nemzetközi kutatási eredmények alapján az elmúlt évben kezdte meg a hazai műbélgyártást, ami jelentős szakmai sikernek számit.

- Mekkora forgalma van a SOLVENT Rt.-nek, s hány főt foglalkoztat?

- A vállalatcsoport teljes foglalkoztatott létszáma közel 300 fő, az éves értékesítési árbevétel pedig megközelíti a 3 milliárd forintot. A SOLVENT Kereskedőház Rt. profiljában továbbra is a legszélesebb áruválasztékot biztosítja, kínálatában minden fontos termékféleség megtalálható. Maximálisan arra törekszünk, hogy termékeink, illetve szolgáltatásaink maradéktalanul kielégítsék vevőink igényeit. Ennek elérése érdekében részvénytársaságunk, profiljában - az élelmiszeripari termelőeszköz kereskedelem területén - egyedülállóan, a cég teljes tevékenységi körét átfogó, az ISO 9002 nemzetközi szabványkövetelményein alapuló minőségbiztosítási rendszert működtet. Mindent megteszünk azért, hogy vevőink érezzék, s elismerjék: a SOLVENT a húsipar, és tágabb értelemben az egész hazai élelmiszeripar megbízható partnere.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre