Megfelelni a piacgazdaság követelményeinek
Interjú a Hússzövetség elnökével
Június 18-án alakult meg új formájában a Magyar Húsiparosok Szövetsége,
amelyet országszerte csak rövidített nevén, Hússzövetségként emlegetnek. A hat
éven át nyitottabb formában működő szövetségben helye volt az importőröknek,
exportőröknek, a kereskedőknek, tehát a termelőkön kívül azoknak is, akik a
húsipari termékek értékesítésével foglalkoztak. Most viszont érvényesült a két
éve
megfogalmazott, egy kötöttebb, főtevékenységében a húsiparra épülő szövetség
kialakítására vonatkozó törekvés. Elnöke Jankó Ferenc (képünkön), a győri
székhelyű Ringa Húsipari Rt. vezérigazgatója, általános elnökhelyettese Martos
Géza, a NAGISZ Húsipari Rt. vezérigazgatója, alelnökök: Bihari Vilmos, a Pick
Szeged Rt. vezérigazgatója, Farkas Imre, a Zalahús Rt. elnök vezérigazgatója és
Móczár István, a Pápai Húsipari Rt. vezérigazgatója. Titkára, Mentzel Lászlóné
Budapesten tevékenykedik. Ezen kívül a szövetségnek van felügyelő bizottsága és
etikai bizottsága is.
Első kérdésünk a szövetség elnökéhez arra vonatkozott, hogy miért volt szükség
erre a zártabb formára?
- Nem zártság jellemző erre az új formára, hanem inkább az összetételében
megnyilvánuló tisztaság, hiszen így a szövetség sokkal jobban tudja képviselni,
érvényesíteni a közös érdekeket. Az elmúlt évek gyakorlata is bizonyította, hogy
a közös pályán mozgó tevékenységekben sokkal könnyebb megfogalmazni és
érvényre juttatni a szakmai érdekeltségeket. Ez vezetett az átalakuláshoz, s a
döntést hozó júniusi közgyűlésen azt tapasztaltam, hogy a kereskedelem részéről
is megértésre talált ez a szemlélet, hiszen egységesen elfogadták a javaslatot,
hogy a húsiparosok szövetsége megújulva dolgozzon tovább.
- Ez nem jelenti azt - folytatta Jankó Ferenc -, hogy a korábbi tagokkal nem
tartunk fenn szoros kapcsolatot. Erre igenis kölcsönösen szükségünk van az
információcserék szempontjából is. Ezért szövetségünk felajánlott a partnereknek
egy tiszteletbeli tagságot, amely azzal az előnnyel is jár, hogy a húsiparral
kapcsolatban álló szervezeteket, egységeket rendszeresen, írott formában
tájékoztatjuk a legfontosabb kérdésekről. Például az alapanyag helyzetéről, a
fejlesztési tendenciákról, az EU-csatlakozással kapcsolatban a húsiparra tartozó
tennivalókról és a csoport üzletpolitikájának kialakításában fontos egyéb
dolgokról. A belépés feltételeit most dolgozzuk ki, s körlevél formájában
értesítjük az érdekelteket.
- Ide tartoznak a kutatók is?
- Természetesen, hiszen nem is tehetnénk meg, hogy elzárkózzunk a
kutatóintézetektől és az egyetemektől. Őket is a tiszteletbeli tagok soraiba
várjuk,
segítségükkel teszünk eleget annak a feladatnak, hogy a húsipar fejlődésével
kapcsolatos kutatásokat összehangoljuk.
- Ha már a feladatokról esett szó, mik a szövetség elsődleges célkitűzései?
- Mindenekelőtt a szövetség tagjai sajátos érdekeinek érvényre juttatása, ennek
megfelelően gazdálkodásuk eredményességének elősegítése, versenyképességük,
a követelményekhez való alkalmazkodásuk előmozdítása, a minőségi termelés
támogatása, a tagok jó gazdálkodását elősegítő információk biztosítása.
Ugyanakkor célunk a hasonló nemzetközi és hazai szervezetekkel a
kapcsolattartás, a szakmai információáramlás megszervezése, szükség szerint
szakmai tanácsadás, különös tekintettel az Európai Unióhoz való csatlakozás
elősegítésére. Az alapítók érdekeinek megvalósítása céljából részt veszünk a
húsipart érintő szabályozások, fejlesztések előkészítésében, javaslatok
kidolgozásában, s állást foglalunk a vágóállat tenyésztést és -feldolgozást,
valamint az értékesítést érintő kormányzati intézkedések tervezeteivel
kapcsolatban.
- Ezek szerint a hazai és nemzetközi kapcsolatok bővítésére is lehet számítani?
- Szövetségünk tagja az Európai Húsipari Kereskedők Szövetségének, amelyet
UECBV rövidítéssel szoktak jelezni, s nyitott a kapcsolatok szélesítésére.
Idehaza
pedig a vele egyidőben alakult Hús Céhvel igyekszik jó együttműködést
kialakítani. Erre megvan a reális lehetőség, s bízom benne, hogy a közös
tevékenység során olyan munkakapcsolat alakul ki, amely biztosítja a tagok
érdekeit, amelyeket együttesen eredményesebben tudunk képviselni.
- Milyen a kapcsolat a szakszervezettel?
- Minden lehetőség megvan arra, hogy a szakszervezetekkel, s mindenek előtt a
Húsipari Dolgozók Szakszervezetével a leggyümölcsözőbb kapcsolat alakuljon
ki. Az állandó kapcsolattartás feladata egyébként a budapesti irodánk feladata,
személy szerint a titkáré.
- Milyen lehetőséget lát az ágazati kollektív szerződés megalkotására?
- Ennek az ötlete már korábban felmerült, de első nekifutásra nem talált
megértésre. Személy szerint én támogatom a kezdeményezést, s úgy gondolom,
hogy jó előkészítés után az ágazati kollektív szerződés kérdését is napirendre
tűzi
majd a Magyar Húsiparosok Szövetsége.
Illés Ferenc
Jankó Ferenc végzettsége szerint gépészmérnök, második diplomáját húsipari
szakmérnökként szerezte. 1965 óta dolgozik a húsiparban, kezdettől fogva a győri
Ringánál. 1971 óta vesz részt a vállalatvezetésben. Előbb főmérnöke, majd 1993
óta vezérigazgatója a győri cégnek. Tagja, illetve alelnöke a Magyar
Élelmiszeripari Tudományos Egyesületnek (MÉTE), címzetes egyetemi docens. |
|