1997. V.évfolyam 4.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Dél csillaga nyáridőben

Beszélgetés a pécsi húsüzemben

A Délhús Rt. munkavállalóit nem kényeztette el az idei esztendő. A dinamikusan fejlődő cégnél az eddigi ütemet is jócskán meghaladó változás, átszervezés, átalakítás tette próbára az egyébként harcedzett munkásgárdát. Technológiai korszerűsítés, szervezeti átalakítás, új normák, változó bérrendszer - és a nyomában járó bizonytalanság, félelem - tartotta nyomás alatt az embereket. A pécsi húsüzem szakszervezeti irodáján az ősz óta tartó „menetelésről" beszélgettünk egy meleg nyári napon Balatincz Ilonával, a szállítók főbizalmijával, Kovács Ferenc sertéskulári-átvágóval, a Holimex Kft. bizalmijával, Sonkoly Zoltánnal, a daraboló üzem főbizalmijával, a Délhús Rt. felügyelő bizottságának tagjával és Sárvári Elemér szb-elnökkel.

Bérben az igazság

Balról: Sonkoly Zoltán, Kovács Ferenc, Balatincz Ilona és Sárvári Elemér
- Sokat termelünk exportra, a belső piac ugyan telitett, de munkánk van, bár kevesebb mint az előző hónapokban. Egy héten csak négy napot vágunk, akkor sem teljes kapacitással, és ez meglátszik a béreken is - adta meg az alaphangot Sonkoly kolléga. A nyugati mintára bevezetett új bérrendszer a darabolóban nagy vitát váltott ki, az emberek nem értették, sokan azt szerették volna, ha marad minden a régiben. Az új normákat nem is fogadta el az üzemrész, volt egy másfél órás leállás is, ami után tárgyalások kezdődtek és végül sikerült megegyezni. A júliusi bérfizetésnél megnyugodtak a kedélyek, mindenki azt várja, hogy fellendüljön a termelés, emelkedjenek a keresetek.

- Áprilisban osztrák mintára pontrendszert vezettek be a szállitóknál is, de úgy látszik eltalálták azt a sávot, amelyben a bérek korábban mozogtak - kapcsolódott a beszélgetésbe Balatincz Ilona. A szállítókat főként az nyugtatta meg, hogy a bérek közelítenek a bajaiakéhoz.

A bélüzem az év elején 31 fővel levált a Délhústól, azóta mint Holimex Kft. önállóan működik, de az ott dolgozók megmaradtak az alapszervezetben. - Az anyagiak elfogadhatóak, mindig a sertésvágó vonal után megyünk. Ha ők dolgoznak, nekünk is van munkánk. Amit a Délhúsnál megkapnak, ahhoz igazítja a főnök a fizetéseket - szolgált némi magyarázattal Kovács Ferenc, aki szerint a tagság elégedett a szakszervezettel. Ennek tulajdonítja, hogy az új belépők is tagok lettek, és a régiek közül sem morzsolódott le senki az átállásnál.

Egyébként a Holimexnél dolgozók is részesülnek a Délhúsnál adott minden kedvezményből, csakúgy mint a szintén önálló boltok-, és a húsáruház dolgozói.

Mindent egybevetve a pécsi kollégák elégedetten nyilatkoztak az első félévi keresetekről, bár hangsúlyozták, hogy ez nem tekinthető általános véleménynek. Nyugodtak csak akkor lennének, ha biztosítva lenne a napi két ezer darabos vágás, de ennek kevés a valószínűsége, ismerve az állatállomány számainak alakulását. (Elmondták még: hiányolják, hogy a Húsos újabban nem közli a cégeknél az átlagbérek alakulását. A szerkesztő erre csak azt tudta válaszolni, hogy az ágazati bértáblázatot változatlanul szívesen közreadná, ha egyes vezetők nem tiltanák meg az adatszolgáltatást.)

Csökkenő létszám

Az ősz óta mintegy fél ezer fővel csökkent az állományi létszám a Délhúsnál. Jelenleg Pécsett 618, Baján 590, Alsómocsoládon pedig 230 főt foglalkoztatnak. Átirányítás, önállósítás és persze elbocsátások révén alakult ki a mostani helyzet.

A szakszervezet taglétszáma is 15 százalékkal csökkent Sárvári Elemér szerint nem volt szerencsés a bérrendszer átalakításának és a létszámleépítésnek az összekapcsolása. Sokkolta a sok intézkedés az embereket, a változásokat a szakszervezet is megsínylette. A tisztségviselők sok kritikát kaptak, sokszor mások helyett is. - Novembertől márciusig tartott a béralku, s ez önmagában is jelzi a feszültségeket - állapította meg Sárvári kolléga. S ebben bizonyára sok az igazság, mivel bárki utánanézhet: Brun József vezérigazgató úr is úgy nyilatkozott a Húsosnak, hogy az 1997. évi bértárgyalásokat múlt év december 15-ig befejezik. Másként alakult.

A végrehajtott változásoknak az is az „üzenete"- vélik a pécsi kollégák -, hogy a tulajdonosok a céggel hosszabb távon számolnak, sok pénzt fektettek be, s azt viszont is szeretnék látni. - Az eddigi magyar gyakorlat és az osztrák humánpolitika különbözősége jelent meg kemény formában a végrehajtott intézkedésekben - értékelte a történteket az szb elnöke. S a többiek is egyetértettek azzal, hogy az erős verseny, a költségek csökkentésének igénye diktálta a megtett lépéseket.

A verseny legyen tisztességes

A húsipar általános problémái jelennek meg a Délhúsnál is, hangsúlyozták a pécsi kollégák. Ezért a kongresszuson érdemes lesz közösen keresni a választ a meglévő problémákra. - A menedzsmentnek fel kellene fogni, hogy vannak általános szakmai érdekek és csak tisztességes verseny lehet a cégek között - jegyezte meg Sonkoly Zoltán. - Ha megállapodnak egymással, azt tartsák is meg, ne csapják be egymást - tette hozzá Balatincz Ilona, aki azt is szeretné, ha a vezetők gyakrabban kikérnék a szakszervezet véleményét. Különösen a létszámgazdálkodásban, hiszen erre nézve a Munka Törvénykönyve is tartalmaz előírásokat.

Ha eljutna a kongresszusra - mondta kérdésünkre válaszolva Kovács Ferenc -, a munkahelyek megtartásáról és a bérekről beszélne, mivel ez érdekli elsősorban az embereket. Sonkoly Zoltán pedig feltenné a kérdést: a HDSZ mikor éri el azt, hogy ágazati kollektív szerződést kössön? De fontosnak tartaná, hogy a bizalmiak képzéséről is szóljon, mivel egyre nehezebb eligazodni a sok jogszabályban.

A leírtakból is kitűnik, hogy a Délhúsnál is készülnek a kollégák a HDSZ őszi kongresszusára, habár tisztújító választásokat nem tartanak. Éppen emiatt talán érdemes volna különböző fórumokon lehetőséget teremteni, hogy a küldöttek minél alaposabban megismerhessék a tagság véleményét. Vélhetően erre lenne is igény a „Dél csillagánál", a szakma egyik meghatározó cégénél. Erre lehetett következtetni az őszinte hangvételű, tartalmas beszélgetés végén.

H. L.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre