1996. IV.évfolyam 6.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Zalahús, Gyulai Húskombinát, Délhús


Sikerek a válság árnyékában

Szemet gyönyörködtető, ígéretes, színvonalas szemléje volt az élelmiszeriparnak az idei Foodapest. Minden elfogultság nélkül megállapíthatjuk, hogy nagyon jól sikerült a húsipar bemutatkozása. Cégeink kitettek magukért, egymást múlták felül a látványos megjelenésben, az üzleti partnereknek szóló tájékoztatásban és persze a szíves vendéglátásban. A vásár helyszínén, az ünnepi hangulat és a komoly tárgyalások forgatagában kértük meg a szakma három jeles személyiségét, nagy társaságok vezérigazgatóit, hogy mondják el véleményüket az idei évről, a cégük helyzetéről, a szakmáról.

Az ígéretek teljesülnek

Farkas Imre, Zalahús Rt.
- A Foodapestre minden tekintetben készültünk, így elég pontosan ismerem a friss adatainkat. Elmondhatom az idei évre várható eredményünkről, hogy nagyon kedvezően alakul. A Zalahús a múlt évi teljesítéshez képest 26 százalékos növekedést ért el 1996-ban. Természetesen ez nem áremelésben értendő, mert az különben sem jellemezte üzletpolitikánkat. Véleményem szerint az idén mind alapanyagban, mind a piac kialakításában nagyon sikeresek voltunk. Lényegesen bővült az ügyfeleink száma, az üzletláncokban és a kisebb egységekben is növeltük a szállításokat. Nem is tudok olyan áruházláncról, ahova a Zalahús nem szállít. Megszerveztünk egy üzletkötői hálózatot, amely az egész országot behálózza. Az üzletkötések állásából, a vevőink véleményéből arra következtetek, hogy ez a fejlődés nem törik meg a jövő évben sem. Növekedésről beszéltem, de számszerű eredményről egyenlőre nem szívesen nyilatkoznék. Azt azonban elmondhatom, hogy várhatóan jóval meghaladja majd az eredeti elképzelésünket.

- Azt mondják, hogy 1996-ban a húsüzemek közötti verseny kiélezettebb volt, mint korábban. Ilyen körülmények között minek tulajdonítja a szép eredményeket?

- Az eredményeinket a kiegyensúlyozott üzleti magatartásunknak köszönhetjük. Sem árban, sem megjelenésben nem volt ránk jellemző a kapkodás, amit ígértünk, azt mindenkor teljesítettük. Amikor mások indokolatlanul alacsony árakkal jöttek ki a piacra, mi megtartottuk azokat az árainkat, amelyek az önköltséget és a ráillő profitot tartalmazták, s ezt a kiegyensúlyozottságot a vevőink később honorálták. Azonkívül mi nem egy kampányszerű fejlesztést folytatunk, hanem minden évben emeljük a technológiánk színvonalát. Azt hiszem, hogy itt a vásárban egyedül mi büszkélkedhetünk a húsiparban azzal, hogy két újdonságdíjat kaptunk a termékeinkre. Ezek a termékek már a piacon vannak és olyan keresettségnek örvendenek, hogy megint bővíteni kell a kapacitásainkat.

Újra a régi formában

Zám András, Gyulai Húskombinát Rt
- A korábbi évekhez viszonyítva az idén nagyon jó évünk volt, ha viszont csak önmagában nézzük az 1996. évi teljesítményünket, akkor jó átlagosnak mondható. Számunkra az volt a legnagyobb esemény - még májusban -, hogy eldőlt a cég sorsa a tulajdonlást illetően. Számunkra azt eredményezte a privatizáció, hogy olyan mezőgazdasági, termelői hátteret tudhatunk magunk mögött, amely jelentős mértékben biztosítja az alapanyagot, s ennek a következő években még nagyobb jelentősége lesz. Sikerült visszakerülni a kelet-európai piacokra, amit különösen fontosnak tartok.

A cseh és az orosz piacon elértük, sőt helyenként túlhaladtuk az egykori szállításainkat. Sikerült olyan megbecsülést kivívnunk a szállítói és a vevői körben, hogy a nehéz évek után újra megbízható, jó partnernek tekintik a Gyulai Húskombinátot. Ma már konszolidáltan, megfelelő likviditással tudunk működni. Két éve még, ha nem vittünk készpénzt valahová, akkor nem szolgáltak ki bennünket.

Stabilizálódott a vállalat munkásgárdája is, az erős és fájdalmas létszámleépítés után az elmúlt hónapokban a létszámunkat mintegy 50 fővel újra gyarapítani tudtuk. A keresetek - úgy érzem - az idén közel megduplázódnak. Olyan mértékű keresetnövekedést sikerült produkálnunk, amire nem számítottunk az év eleji bértárgyalások idején. A tulajdonos hozzájárulásával 13. havi bért fizetünk, amit nem mindenhol mondhatnak el. Olyan teljesítményen alapuló bérnövekedés valósult meg, ami nemhogy csökkentette, hanem éppenséggel növelte a vállalati eredményt.

- Hol tart ma a cég a korábbi nehéz évek után?

- A Gyulai Húskombinát úgy „összeszedte" magát 1996-ban, hogy egyes területeken - például a likviditás tekintetében -, jobb pozícióban van, mint valaha is volt. Más területeken visszajutottunk a régi színvonalra. Elég sokat dolgoztunk hétvégeken is, mivel annyi megrendelésünk volt, hogy csak a kapacitásoknak az ilyen formában való kihasználásával tudtuk mind teljesíteni. Örvendetesnek tartom ezt, mert a húsiparban külföldön és belföldön is nagyon nehéz eladni.

A teljes árbevételünk 52 százalékát külföldön realizáltuk, a hazai szállításainkhoz viszonyítva ezt az arányt optimálisnak tartjuk. Kétségtelen, hogy nagyra becsüljük a belföldi piacot is, különösen, ha arra gondolunk, hogy az export mindenkor „sérülékeny" - szubvencióval befolyásolható. Reméljük, hogy a szubvenciók körül folyó vitáknak rövidesen vége lesz és a szakma számára a kormányzat továbbra is biztosít egy elfogadható támogatást Természetesen nem csak a húskivitel, hanem a sertéstenyésztés támogatásáról is beszélek. A lényeg az, hogy támogatás nélkül ma nem lehet exportálni, mivel a világpiacon hatalmas a verseny és nagyon nehéz helytállni.

Az 1996. évet jól zárjuk. Ezen a kiállításon is elég jól szerepeltünk, eredményes tárgyalásokat folytattunk és nagyon örülök annak, hogy a cég renoméja egyre jobb. Jövőre szeretnénk az idei évet megismételni, ami nem kis feladat lesz. A tervünket most kell kidolgozni, a sarokszámokból arra következtetünk, hogy ha valami rendkívüli körülmény nem jön közbe, az 1997. esztendő sem marad el az ideitől.

Az egyesülés előnyei

Brun József, Délhús Rt.
- Az idei év - hasonlóan a korábbi évekhez - nem volt könnyű, mondhatnám nehéz volt, mivel az egyesülés után az átalakulás feladatai voltak soron. Többek között át kellett szervezni nem csak a vezetést, hanem a termelést is, ami a korábbi szakosodás kiteljesítését szolgálta. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy meg tudtuk hirdetni a Délhús 2000 programot, amelyben kiteljesedik az egyesülés előnye. Két szakaszból áll, az első az erőgyűjtésé, amikor új technikát állítunk be, hogy racionalizálhassuk a folyamatokat. Ezzel olyan eredményt akarunk elérni, ami megalapozza a második szakaszt, a zöldmezős beruházást.

- Itt a kiállításon a Délhús és a többi cég standja is impozáns benyomást kelt, miközben a hétköznapokon arról beszélünk, hogy a szakma válságban van. Hogyan egyeztethető össze ez a kétféle megállapítás?

- Mind a kettő igaz és össze is egyeztethető, mert hiszen akkor indulnak meg a nagy fejlesztések amikor a szakma válságban van, mivel mindenki keresi a kiútat, hogy milyen új terméket lehet előállítani, hogyan tud nagyobb piacot nyerni és hogyan lehet hatékonyabban fejleszteni.

A foodapest egy szakvásár, aminek már vannak hagyományai. A szakembereknek kínáljuk a termékeinket, azoknak a közvetítőknek, nagy- és kiskereskedőknek, akik a fogyasztót kiszolgálják. A régi és az új termékeket is elhoztuk. Látjuk, hogy a szakmában milyen fejlesztések vannak. Itt van a mecseki gombásszeletünk, ami nagy karriert futott be eddig, minden évben jelentősen növekedett az értékesítési pozíciónk. Sokat jelent ez a vásár, mert szakmai megmérettetés és egy kicsit verseny is a többiekkel. Tudnunk kell azt, hogy hol tartunk, hiszen piacvezetők vagyunk Magyarországon és jó, hogyha van egy iránytű.

- Nagy volt a forgalom a Délhús standjánál, ezek szerint tovább tart a hegymenet?

- Igen, tovább tart. Az export terén nagy expanzióra számítunk. Sok külföldi üzletember keresett fel bennünket, de természetesen a belföldi partnereinket is meghívtuk.

- A Délhús „piacvezető" szokott lenni a bértárgyalásokat illetően is... Hogyan állnak most?

- Az 1997. évi bértárgyalásokat terveink szerint december 15-ig befejezzük. A jelen pillanatban nem vagyunk messze a megegyezéstől. Természetesen bért csak az eredmények alapján tudunk fejleszteni. Valószínű, hogy jövőre egy kicsit a munka intenzitását is fokozni kell, a munka termelékenységét jelentősen emelni akarjuk. A szakszervezettel kompromisszumos bérmegállapodásra törekszünk.

(horváth)

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre