Milyen a húsipar helyzete?
Egyensúlyi zavarok a termékpályán
Október közepén már a tévedés különös kockázata nélkül lehet értékelni az idei
év fő tendenciáit, a gazdálkodási feltételekben mutatkozó változásokat, és
számba
lehet venni a kilátásokat az év hátralévő időszakára. Milyen a hazai húsipar
helyzete, mit mutatnak a számok, merre halad a szakma? - ezzel a kérdéssel
kerestük fel hivatalában Keleti Emilt, a Földművelésügyi Minisztérium
Élelmiszeripari Főosztályának helyettes vezetőjét. Az ismert szakember a
rendelkezésre álló - helyenként hézagos - adatok és széles körű tapasztalatai
alapján szívesen vállalkozott egy kis értékelésre, elemzésre.
- A húsipar helyzete 1996-ban lényegében ugyanolyan ellentmondásos, mint az
előző évben volt - állapította meg elöljáróban Keleti Emil. A termékpálya
szereplőit ugyanolyan ellentmondásos hatások érték, mint korábban. A
gazdálkodás feltételei nem javultak, az ágazatot befolyásoló piaci és gazdasági
folyamatokban nem történt kedvező változás.
A reálbérek az idén tovább csökkentek, ami azt jelenti, hogy kisebb lett a
lakossági vásárlóerő, a fogyasztók kevesebb húst vásároltak. Szerencsére
ellentétes, kedvező folyamatot észleltünk az exportpiacon. Ez lehetővé tette,
hogy
a húspiac szereplői ebbe az irányba meneküljenek. Az élőállat-export több mint
hét, a húsexport több mint 25 százalékkal növekedett 1996-ban. Mivel az export-
támogatás reálértékben nem több a tavalyinál, ezt a „menekülő utat" a
termékpálya a saját eredményei terhére, vagy veszteség felhalmozással
biztosította.
Ezt a helyzetet a gazdálkodó szervezetek aszerint élik meg, hogy milyen a
gazdasági kondíciójuk. Az olyan cégeket, mint a Picket, vagy a Délhúst ezek a
folyamatok kevésbé rázzák meg, mert több tartalékot tudnak mozgósítani.
Vannak viszont olyan társaságok, vállalkozások, a „leszakadók", akiknek az idén
tovább romlott az esélye a talpon maradásra.
Összefoglalva: az idén tovább erősödtek a termékpálya egyensúlyi zavarai.
Rendkívül nagy az ingadozás a felvásárlási árakban, a minőségben és azokban a
szándékokban, amelyek a termelés további sorsát érintik. Ehhez az ingadozáshoz,
amit legjobban a felvásárlási árak változásai fejeznek ki, az idén nagymértékben
hozzájárult a takarmányárak robbanása is.
Ami az ágazatban a foglalkoztatást és a béreket illeti, a gondokat nyilvánvalóan
nem lehet függetleníteni a termelés csökkenésétől. Keleti Emil úgy látja, hogy
folytatódik az ágazatban az állandó foglalkoztatottak számának csökkenése és
ezzel párhuzamosan felerősödik a szezonális, idényjellegű alkalmazás. Ez a
jelenség nem ismeretlen a feldolgozóiparban, ahol a piac változása, ingadozása
rugalmas foglalkoztatásra készteti a munkáltatókat. A húsiparban is változóban
vannak a korábbi időszakban konszolidálódott viszonyok. Manapság egyre
inkább jellemző, hogy ha van piac, alapanyag, eladható termék, akkor felvesznek
embereket, beindítják a szünetelő termelést, más esetekben pedig éppen
ellenkezőleg járnak el a munkaadók.
A reálbérek, az általános tendenciának megfelelően a húsiparban is tovább
csökkentek 1996-ban. Nagy különbségek tapasztalhatók azonban egyes cégek
között. A stabilabb, jobb pozíciójú társaságok tudtak jobb jövedelmi pozíciót
teremteni munkavállalóiknak.
Mi várható a jövőt illetően, várhatók-e kedvező változások? A kérdésre
válaszolva az FM főtanácsosa visszautalt a helyzetelemzés során számba vett
piaci, gazdasági tényezőkre. Eszerint várhatóan megáll a reáljövedelmek további
csökkenése és a fogyasztás sem zsugorodik tovább. A kormánynak szándéka,
hogy a termékpálya szabályozását európai mértékkel is elfogadható szintre emeli.
Mindezáltal a bizalomvesztés megfordítható, ha a szakágazat szereplői látják,
hogy ezen a területen is kedvező változások indulnak el. Jövőre és az utána
következő években egyre inkább számolni kell az Európai Unióhoz való
csatlakozás követelményeivel is. Ezzel összefüggésben a piaci szabályozás, az
információs rendszer megteremtése és a fejlesztési kérdések mellett Keleti Emil
hangsúlyozta a fekete gazdaság visszaszorításának a szükségességét.
Máskülönben a látóképből kieső termelés és forgalmazás miatt súlyos hátrányok
érhetik a magyar húsipart a csatlakozás időszakában.
-th