Étvágyrontó-e a kerge marha?
A Húsos előző számában érdeklődéssel olvastam Dr. Incze Kálmán kitűnő írását
a kergemarhakórról. A témával kapcsolatban dán szakemberektől hallottakat
szeretném megosztani a lap olvasóival.
Közös utiélményeinkre hivatkozva nyugodtan állíthatom, hogy a dánok
mondhatják magukénak a világ talán legmagasabb színvonalú sertés- és
szarvasmarha-tenyészetét, valamint a legszervezettebb állategészségügyi
rendszert. Ami ennél még fontosabb, a dán gazdák a legtudatosabbak az
állategészség terén. Ezért nem lehet számunkra közömbös, hogyan vélekednek
ők a század második felének legtragikusabb állatfertőzéséről, az angliai
szarvasmarha kergekórról. Ennek méreteit és súlyát aligha tudjuk pontosan
lemérni a távolból, annak a kevés adatnak a birtokában, amivel a magyar
közvélemény rendelkezik. A helyzet súlyosságának érzékeltetésére elég annyit
mondani, hogy az állomány kívánt mértékű kiirtása nemcsak egy évtizedet venne
igénybe, hanem megroppantaná magát a brit gazdaságot is.
Szerencsére dánok véleményéért ma már nem kell feltétlenül Dániába utazni. E
sorok írójának rövid időn belül három dán küldöttséggel volt módja hazánkban
erről a kérdésről beszélni. Látva, hogy Kohl kancellár úr jó étvággyal
fogyasztotta el a marhahúst Angliában, még indokoltabb volt feltenni
vendégeinknek a kérdést: hogyan látják a dánok a kergekór okozta károkat? De
kezdjük az elején.
Ülünk egy jó nevű budapesti étteremben, s míg a zene szól, lapozgatjuk az
étlapot. A marhahúsból készült ételek oldalát magyar részről máris
továbbforgatjuk. A társaságban neves magyar állatorvosok és állattenyésztők, dán
részről pedig egy nagyon jóhírű gazda, egyben mezőgazdasági főiskolai tanár ül
az asztalnál. Kristensen úr várta ajánlatunkat. Végül kénytelen-kelletlen
előhoztuk a marhahúsból készült fogásokat, meggyőző magyarázattal kísérve,
hogy a magyar marha nem kerge, legfeljebb kergetik. Kristensen úr nyugodt
szívvel közbevetette, ha a magyar állategészségügy olyan jó mint a dán, akkor ő
szívesen enne bélszínt Budapest módra, ha már amúgy is itt van.
Innét már gond nélkül folytatódott a beszélgetés az angliai marhabetegségről.
Kristensen úr - nem csökkentve a kérdés rendkívüli súlyát - úgy ítélte meg,
hogy a közvéleményre gyakorolt hatás a legkedvezőtlenebb. Nemcsak világszerte,
hanem Dániában is erősen csökkent a marhahús fogyasztása. Az első pillanatra a
következmény tán nem is érzékelhető eléggé, azonban egy ilyen fordulat a
fogyasztási szokásokban - ha tartósnak bizonyul - komoly zavarokat okozhat
nemcsak a világ élelmiszer ellátásában, hanem a világgazdaságban is. A világ
húsfogyasztásának ugyanis a marhahús igen jelentős hányadát alkotja, és
válságba sodorhatja az állattartásra berendezkedett mezőgazdaságokat is.
Dániában a szűkebb körű fertőző állatbetegség esetén is a legszigorúbb
intézkedéseket hozzák meg. A fertőzés szempontjából számításba vehető
állományokat megsemmisítik, és a bajt nem próbálják elleplezni, ugyanis ők már
régen tudják, hogy az ilyen jelenségek nem titkolhatók el a világ szeme elől. Ha
más nem, akkor a versenytárs biztos kiszivárogtatja.
Dr.Szira József