1996. IV.évfolyam 1.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Második csődhullám?

A HDSZ választmánya decemberben a Solvent Kereskedőház Rt. Gubacsi úti székházában tartotta soros ülését. A tanácskozás megkezdése előtt Dr. Magyar Sándorné marketing-igazgató tájékoztatta a testület tagjait. Tekintettel arra, hogy a Solvent - speciális helyzete miatt - nagy áttekintéssel rendelkezik a szakmáról és Dr. Magyarné mondanivalója mély benyomást tett az alapszervezeti titkárokra, röviden közreadjuk az elhangzottakat.

Az 1994. évi privatizálás után a tavalyi volt az első önálló gazdasági éve a Solventnek. Nem volt könnyű év, mivel a vámpótlék bevezetése és az új jövedéki törvény sok gondot okozott. Ennek ellenére - tervezéskor még nem számítottak rá - pozitív az év egyenlege. A korábbi elhatárolt veszteség miatt azonban még nem tudnak osztalékot fizetni. A húsipar csődhullámát erősen megérezték, hiszen „együtt sírunk, együtt nevetünk" - mondotta Dr. Magyar Sándorné.

Irgalmatlan konkurenciaharcban megőrizték a forgalom 40 százalékát. Csak a rendkívüli tisztességüket, a megbízhatóságukat és a szaktudásukat tudják latba vetni, mivel „minden tevékenységet az asztal fölött kell végezni". Nem tudják - nem is akarják - a konkurencia fogásait átvenni. Komoly erőfeszítésekre utal, hogy egy év alatt saját maguk kiépítették az ISO 9002 minőségtanusítási rendszert.

Az igazgatónő a szakma helyzetének jellemzésére kijelentette: 1996-ban egy második csődhullám érződik a levegőben. Erre érzékenyen figyelnek, mivel korábban nagy veszteségeik származtak a csődbejutott vállalatok miatt. A Solvent szakembereinek értékelése szerint a „húsipar még nem állt be"; sok bizonytalanság tapasztalható a nagyvállalatok házatáján is; az alapanyagpiac nagyon ingadozik. Kiszámíthatatlan az export - erre például a kartonok fogyásából következtetnek. De sokat mond számunkra a különböző segéd- és alapanyagok forgalma is.

Kérdésre válaszolva Dr. Magyar Lajosné megerősítette a szakma várható újabb nehézségeiről tett megállapítását és utalt arra, hogy a szerteágazó kereskedelmi kapcsolatok miatt nagy gondossággal figyelik, elemzik a partnereik fizetőképességét.

H.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre