1996. IV.évfolyam 1.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Vége a fellendülésnek?


A húsipar nehéz napjai

Nem a legjobb kilátásokkal indult az év a húsipar számára. Az idei exportszubvenciós rendszer legnagyobb vesztesei között - a baromfi- és a tartósítóipar mellett - ott található a húságazat is, miután a támogatások lefaragása csaknem 4 milliárd forinttal rövidíti meg az iparágat. Emiatt a feldolgozók már csökkentették a felvásárlási árakat, ami sokak szerint az állomány csökkentésére készteti a termelőket. A folyamat húsipari kapacitások gyengébb kihasználásával, ebből következően pedig létszámleépítésekkel járhat.

Adatok és tények

A jelentősebb feldolgozókat tömörítő Húsipari Szövetség tagjainak adatai reprezentálják legjobban az ágazatban lezajlott mozgásokat, ezért Mike Imrét, a szervezet főtitkárát kértük fel a tavalyi év és az idei évkezdet értékelésére. Az elmúlt év - Mike Imre szerint - a sertéságazat stabilizálódása jegyében telt. Az állomány a 4,5 millió darabos mélypont után 1 millióval nőtt, s a Húsipari Szövetség tagszervezetei tavaly összesen 2 millió 582 ezer sertést, az előző évinél 117 ezer darabbal többet vásároltak fel. Mindezt úgy, hogy az első félévben még csökkenő tendenciát mutatott az élőállat-felaján

lás (az előző év hasonló időszakához képest 150 ezerrel kevesebb volt a felvásárlás), a második félévben azonban megfordult a trend. Ez javarészben a folyamatosan-, augusztus második felétől pedig robbanásszerűen növekvő felvásárlási áraknak köszönhető.

Összességében az éves felvásárlási átlagár - a szövetség tagvállalatai körében - 168,70 forint volt. Javult a sertések húskitermelési mutatója is: az év eleji 49,15 százalékról 51,9-re.

A sertésszektorral ellentétben a vágómarha felkínálás tavaly is tovább csökkent. A feldolgozó cégek mintegy 123 ezer darab marhát vásároltak, ami 22 ezerrel, azaz 15 százalékkal alacsonyabb az 1994-es teljesítménynél. A sertés- és a marhaágazat közös jellemzője volt, hogy a felvásárolt árualap a bel- és külpiaci igények maradéktalan kielégítéséhez nem volt elegendő. Ezt a hiányt a feldolgozók importból pótolták: a sertéshús-behozatal 150 ezer darab vágósertéssel, a marhahús pedig 15 ezer darab vágómarhával egyenértékű. A külpiacon közel 60 ezer tonna - csontoshúsban kifejezett - húsárut értékesítettek, 220 millió dollár ellenében. Meghatározó volt a nyugat-európai piac: a kivitel 70 százaléka az Európai Unióba irányult, míg az amerikai piacon mindössze az árbevétel 5 százalékát érték el.

Konkurenciaharc

A Húsipari Szövetség statisztikái szerint a rendelkezésre álló árualap kétharmadát belföldön értékesítették. A tőkehúsok iránti kereslet visszaesett, a húskészítmények közül jelentősen csökkent a sonkakonzervek iránti igény, míg a szárazáruk kereslete minimálisan növekedett.

A feldolgozók átadási árai nem tükrözik a felvásárlási árak második félévi 20 forintos növekedését, s a tőkehúsok és húskészítmények árai lényegében változatlanok voltak az év folyamán. Komoly verseny dúl tehát a belföldi piacon, ami jelzi, hogy a fogyasztók megtartása a húsipar alapvető érdeke. Az elsősorban lakossági rétegigényeket kielégítő szárazáruk és sonkakonzervek átadási árai a második félévben mintegy 10 százalékkal emelkedtek. Félő azonban - véli Mike -, hogy az exportszubvenciók lefaragása miatt a kivitel ellehetetlenül, így az eddig jól eladható árualap is a belföldi piacon jelenik meg. A várhatóan tovább élesedő konkurenciaharc veszteségeket okoz a cégeknek, amit többen nem bírnak majd el. Mike Imre szerint idén a tavalyinál több sertéssel és 190 forintos felvásárlási árral számoltak. A jelenlegi konstrukcióban azonban hosszabb távon elképzelhető, hogy csak 160 forintot tudnak adni az élősertés kilójáért, ami a termelők számára elfogadhatatlan. Január végén már több helyről érkeztek a jelzések, hogy a sertéstartók pánikszerűen szabadulnának jószágaiktól és sokan inkább felszámolják állományukat. A támogatáscsökkentések hírének nyilvánosságra kerülése óta a termelők és a feldolgozók több fórumon is együtt próbálták rávenni az agrárkormányzatot a szubvenciók növelésére.

A sertéstartók az új szubvenciós rendszer következtében kialakult felvásárlási árakon keresztül azt az információt kapják, hogy aki csak teheti, hagyja abba a sertéstartást - állította az egyik szakmai fórumon Réfi Károly, a veszprémvarsányi Jó Barátság Vagyonkezelő Szövetkezet elnöke. A nagyban gazdálkodók ezt rövid távon nem teszik meg, de ha tartósan nem változik a helyzet, akkor ők is kénytelenek lesznek felszámolni állományukat - véli Réfi.

A termelők értetlenségét és kétségbeesését fokozza, hogy sokan közülük a második félévi emelkedő árak hatására jelentős fejlesztésekbe kezdtek, amelyek hitelterheit a megváltozott helyzetben nem lesznek képesek kitermelni, így tönkremennek.

Veszteségek

A húsipar a veszteségeit számolgatja és csökkenti a felvásárlási árakat. A még állami tulajdonú Ringa Húsipari Rt. a cég számításai szerint az 1995-ben elért 150-200 millió forint nyereség után idén 0,5 milliárd forintot veszít a szubvenció csökkentése miatt. Az exportárak nem veszik figyelembe a magyar közgazdasági viszonyokat - mondta ugyanezen a rendezvényen Marcali István, a társaság felvásárlási igazgatója. A költségtöbbletek viszont ugyanúgy sújtják őket is, ezért alkalmazkodniuk kell. Jelentős áremelésekre az első negyedévben nem sok esély van, a piac ilyenkor még az ünnepek utáni túltelítettségből, illetve a házi vágások okozta kereslethiányból próbál magához térni - mondta. Belső tartalékaik már nem nagyon vannak: a korábbi 2500-as dolgozói létszámot 1400-ra csökkentették, miközben 30 százalékkal növelték a termelést. Mivel a költségtöbbletek őket is sújtják, Marcali szerint nincs más lehetőség, csökkenteniük kell a felvásárlási árakat.

Ugyanezt teszi a 100 százalékban olasz tulajdonban lévő kaposvári Pini Hungary Rt. is. A cégtulajdonos, Pietro Pini szerint februárban a nagyüzemekből származó sertések árai 160, a kisüzemi sertéseké pedig 140 forintra süllyednek. Egy kilogramm élősertés előállításának tavalyi önköltsége 135 forint volt, idén pedig 160-175 forint között alakul majd, nyilvánvaló, hogy ez nem felel meg a termelőknek. Így a második félévre kiürülnek az ólak, azután pedig kezdődik minden elölről. Akkor azonban a sertéstartók már nehezebben mozdulnak majd, s a jelentős állami pénzekkel is támogatott tavalyi felfutást nem lehet majd megismételni, azaz kidobott pénzzé válik az állam elmúlt évi segítsége.

K.Z.

  újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre