1995. III.évfolyam 3.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Szegény kutatót az ág is húzza

Szegény kutatót az ág is húzza. A szakma elhúzódó válsága közben szinte senki sem figyel arra, hogy valahol a fővárosban, a Gubacsi út elején van egy jobb sorsra érdemes kutatóintézet, amely valaha szebb napokat látott és a jövőben is, de nagy szükség lenne egy ilyen szakmai bázisra. Zelenák Frigyes szb-titkár tájékoztatása szerint 1992 óta küszködnek az átalakulással az Országos Húsipari Kutatóintézetben.

Eközben drága pénzen négy vagyonértékelés készült. Megfelelő, az irányító szerveknek is tetsző működési formát azonban máig nem sikerült kialakítani, bár az intézet vezetői többféle javaslatot is tettek. A szakmailag kitűnően felkészült csapat energiája nagy részét arra fordítja, hogy az intézet ebben a zord időben talpon maradjon. Erőfeszítéseiket a szakma egy része és a tulajdonos „állam bácsi" segítség nélkül figyeli. Az intézet létszáma a korábbi 200 főről a negyedére olvadt, s elérte azt a kritikus pontot, ahonnan nem lehet tovább hátrálni.

Aki az olvasásban eddig jutott, joggal számít valami kedvező fordulatra. Sajnos, éppen az ellenkezője történik.

Az idén februárban a BH Rt. (a volt BHV kintlévőségeit behajtó társaság) felszámolást kezdeményezett a kutatóintézet ellen egy kamatokkal együtt 8 milliós számla miatt. Ez a fizetési kötelezettség a BHV által biztosított gőzszolgáltatás miatt keletkezett. A számla jogosságát a kutatók részben vitatták, de azért részletekben fizettek és próbáltak egyezkedni, mert egy nyolc milliós tétel számukra hatalmas összeg. A BH Rt. azonban felszámolásra ítélte a kutatókat, majd megállapodás született, de az abban foglalt tartozás kifizetése még nehezebb helyzetbe sodorta az intézetet. S mit ad isten, az intézet gazdája, az ÁV Rt. is elővette atyai szigorát. A „vagyonkezelő" mindenféle vizsgálatokba kezdett, amire leginkább azért volt szükség, mert az ÁV Rt.-nél már a negyedik ember intézi a kutatók ügyeit. Az éppen illetékes - a felszámolási kérelem visszavonásáig - felfüggesztette az átalakulást.

A kutatók most még egy kicsit kapálódzhatnak és ha leszáll a mennyből az angyal, talán meg is menekülhetnek. Sőt, a csodás jelenések közben kiránthatják a hazai húsipar szekerét is a kátyúból. Addig azonban csak az ÁV Rt. kegyelmében bízhatnak, mert a szegény kutatót az ág is húzza.

-th-

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre