1995. III.évfolyam 3.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Az Unió közleménye


A munkabeszüntetés megmutatta a szakszervezetek erejét

Az Élelmiszer-ipari Szakszervezetek Uniójának egyeztető tanácsa 1995. április 24-26- én Káptalanfüreden tartotta ülését. Az Uniót alkotó tagszervezetek, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete és a Dohányipari Dolgozók Szakszervezete egyaránt úgy értékelték, hogy a munkaügyi kapcsolatok fejlődése szempontjából jelentős esemény volt a vasutas szakszervezetek sztrájkja és kűzdelme a kollektív szerződés megkötéséért. Megállapították, hogy a magyar vasutasok 1995. április 20-23-án egy törvényesen meghirdetett, jól szervezett munkabeszüntetéssel megmutatták a szakszervezeti mozgalomban rejlő erőt és bebizonyították, hogy sztrájkolni nagy felelősség, de nem „bűnbeesés".

A húsiparban és a dohányiparban dolgozók jogosnak ítélték a vasutasok törekvéseit, ezért a sztrájk napjaiban szolidárisak voltak a vasutas kollégákkal. Az egyeztető tanács sajnálattal állapította meg, hogy az országos szövetségi keretek között a szolidaritás korlátozott mértékű maradt. Mindemellett az első tapasztalatok arra utalnak, hogy a vasutasok harca a jogaikért hatást gyakorol az egész hazai munkaerőpiac fejlődésére, a munkavállalókra és a munkáltatókra egyaránt.

A húsiparban és a dohányiparban dolgozók a vasutas sztrájkból levonják a szükséges következtetéseket. Az Unió úgy ítéli meg, hogy ezt meg kell tenni a kormányzatnak, a közvéleményt befolyásoló szerveknek, és az eseményeket „értékelő" más tényezőknek is, mindazoknak, akik a sztrájk kirobbanása, az elmaradt gazdasági eredmény, a „károk" miatt a vasutas szakszervezetekre szeretnék hárítani a felelősséget.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre