Adták-vették
Körkép a privatizációról
A végéhez közeledik a húsipar privatizációja. Az egykor állami tulajdonban lévő
húsüzemek nagy része új tulajdonosok kezébe került. Szerkesztőségünk arra kérte
Szilvássy Gábort, a Földművelésügyi Minisztérium privatizációs főosztályának
vezetőjét, hogy olvasóink számára foglalja össze, milyen tulajdonba kerültek az
ismert cégek.
- A húsipar a gazdaság egyik igen rossz helyzetben lévő ágazata. Ennek döntően
az az oka, hogy az elmúlt évtizedek során 11,5 millió darabos vágókapacitás jött
létre, amely a keleti piacokra minimális feldolgozottságú húst, hasított
félsertést
alacsony minőségi követelménnyel állított elő. Az elmúlt öt évben, a
piacgazdaságra való átálláskor kiderült, hogy ennyi decentralizált
vágókapacitásra
nincs szükség. (Ma már csak 4,3 millió darab sertésért folyik az öldöklő harc a
vágóhidak között.) Ebben a helyzetben a húsipar egésze „megdőlt", és csak
bizonyos része tudott alkalmazkodni (és megmaradni) a piaci versenyhez.
- A 22 állami húsipari vállalat privatizációja 1993-ban gyorsult fel. A
társasággá
átalakult cégek közül hatot számoltak fel, ám ezeket a felszámolás után
értékesítették. Azoknál a vállalatoknál, ahol külföldi tőke segítette a
privatizációt,
ott ma már egyre jobbak a körülmények, egyre több versenyképes terméket
állítanak elő nyugati piacokra is. A Pankl & Hofmann osztrák befektető
megvásárolta Mőbiusz Húsipari Rt. részvényeinek többségét, és tőkeemeléses
privatizáció zajlott. Később a szövetkezeti tulajdonú Bácshús Rt. részvényeinek
többségét is megvette az osztrák cég, az idei évben pedig egyesült a Mőbiusz a
Bácshússal, és megalakult a Délhús Rt. Ezzel komoly vetélytársa akadt a Pick
Szalámi Rt-nek, annál is inkább, mert a Délhús Rt. ősszel már a tőzsdére is be
akar jutni.
- A felszámolt vállalatok közül kettőt Kolos László, dán-magyar üzletember
vásárolt meg. A Borsod megyei Húsipari Vállalat mellé a Komárom megyei
ÁHV-t is megszerezte a Kolos Rt. Ez utóbbi vállalat 1,3 milliárd forintos
jegyzett
tőkével rendelkezik, s több mint 1 milliárd forintos fejlesztéssel a
legkorszerűbb
technológiát telepítik a tatabányai üzemcsarnokba. Az olasz PINI cég mentette
meg a végleges felszámolástól a Kaposvári Húskombinátot. A Budapesti Húsipari
Vállalat szalámigyártó részét a Herz, a húsipari részét pedig a Landhof
privatizálta.
A Zalahús Rt. MRP-s privatizációja is sikeresnek mondható, hiszen a cég
kitűnően prosperál mind a hazai, mind pedig a külföldi piacon.
- A Pápai Húskombinát Rt. részvényeit szintén 100 százalékban értékesítette az
Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ), és nincs állami tulajdonú részvénye a Vasi
Húsipari Rt-nek sem, mivel a Vasi Befektetési Kft. kivásárolta azokat. A Solami
Rt. privatizációját lizingtechnikával bonyolította le az ÁVÜ, s az új
tulajdonosi
kört az MRP dolgozói és a termelők konzorciuma alkotja. A Solvent
Kereskedőház Rt. ugyancsak 100 százalékban került magántulajdonba, s e cégnél
a vezetőkön és munkavállalókon kívül a termelői, beszállítói háttér is
tulajdonossá vált. Ezeknél a cégeknél tehát nincs akkora veszély, mint a többi
vágóhídnál.
- Külön csoportot alkotnak azok a húsipari cégek, amelyeknél bankok váltak
kényszerű tulajdonosokká. A Gyulai Húskombinát Rt. (e cég sorsa külön misét is
megérne) második privatizációs pályázata is eredménytelenül zárult, s a céget az
ÁVÜ it döntése alapján a Kereskedelmi és Hitelbank szerezte meg. A THUR Rt.
tulajdonjogát adósságállománya fejében megkapta a Postabank és a Kereskedelmi
és Hitelbank. Tavaly év végén aztán tulajdonoscsere történt, s ma a cég
részvényeinek 89 százaléka a Postabank kezében van, így a privatizáció
folyamata véglegesen nem zárult még le. A Ceglédi Húsüzemet pedig a Budapest
Bank vette meg.
- Privatizációs pályázat kiírására vár még a Ringa Rt., amelyhez Kapuvár is
tartozik, az ország egyik legkorszerűbb húsüzeme. A Szekszárdi Húsipari Rt.
adóskonszolidációja csaknem befejeződött, a megállapodási csomagból az 1,4
milliárd forint adósság rendezése még várat magára. A Debreceni Húsipari Rt.
másodszor kiírt pályázata még nem zárult le, s ugyancsak folyamatban van a
pályázatok elbírálása a Fejér megyei ÁHV jogutódja, az Általános Húsipari és
Vagyonkezelő Kft. pályázati kiírásánál is.
- Ma már elmondható, hogy a nehézségek ellenére a cégek döntő többségénél
sikerült megőrizni a működőképességet. A húsipari privatizáció iránt mind a
belföldi, mind pedig a külföldi befektetők részéről nagy volt az érdeklődés. A
kárpótlási jegyek felhasználása jelentős volt az ágazatban (40 százalék).
H.Gy.