1995. III.évfolyam 2.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Országos szakmunkástanuló verseny

Március 28-án rendezték meg Szolnokon a Húsipari Szakma Kiváló Tanulója versenyt. Az idén a hagyományos országos megmérettetés házigazdája első ízben volt a Szolnoki Húsipari Rt., valamint a Ruhaipari és Informatikai Szakközép és Szakképző Iskola. (Ez az intézmény nyújt fedelet a húsos tanulóknak.)

Az immár harminchatodik alkalommal magas színvonalon megrendezett versenyen tizenkilenc iskola huszonnyolc harmadéves diákja mérte össze tudását írásban és gyakorlatban. A gyakorlati feladat többek között marhavágásból, csontozásból, kolbásztöltésből, sertésbontásból, húsipari alapgép-szerelésből állt.

A feladatok összhangban voltak a szakmunkásvizsga követelményeivel. A tét nem kevesebb volt, minthogy azok a tanulók, akik a verseny elméleti és gyakorlati feladatait legalább hetven százalékban teljesítik, diáktársaiknál jóval hamarabb kapnak szakmunkás-bizonyítványt. (A Solami a legjobb eredményt elérő helybéli fiataloknak állást kínált.)

Amíg a diákok versenyeztek, addig kísérő tanáraik számára szakmai előadást, tapasztalatcserét rendeztek a házigazdák.

A szolnoki iskolát képviselő két tanuló számára a tét nem volt csekély, hiszen elődeik már két alkalommal végeztek az első helyen, s amennyiben a siker megismétlődik, a vándorserleg végleg Szolnokon marad. Az eredményhirdetésen a húsipari cégek vezetői, szponzorok, szakiskolák igazgatói vettek részt.

A vizsgabizottság elnöke igen maga színvonalúnak ítélte meg a szolnoki verseny megrendezését, amelyért Farkasné Csörögi Erzsébetet, a Solami Húsipari Rt. személyügyi és oktatási osztályvezetőjét, valamint a házigazda szakközépiskola igazgatóhelyettesét, Dr. Tóth Andrásnét illette köszönet. A tanulók felkészültsége és gyakorlati teljesítménye átlagosan meghaladta az elmúlt évi verseny eredményét, hetvenöt százalékon felüli volt, ami azt bizonyítja, hogy az iskolákban az oktatás céltudatosan folyik.

A szolnoki iskola diákjai harmadszor is nyerni tudtak, s ezzel bebizonyították, hogy magas színvonalú Szolnokon a szakmai és az elméleti képzés. Így a vándorserleg végleg Szolnokra került.

Első helyezést Bárdos András szolnoki diák ért el. (Felkészítő szakoktatója: Vitális János)
Második a Gyöngyösi Bagi Attila lett. (Szakoktatója: Varga Gizella.)
Harmadik Vachal György ugyancsak Szolnokról. (Szakoktatója: Vitális János.)
Negyedik Szegedi Zoltán Kiskunfélegyházáról. (Szakoktató: Szatmári István.)
Ötödik Csáki István (Szakoktató: Németh Lajos.)

Rajtuk kívül 11-en kaptak még szakmunkás-bizonyítványt, így számukra már most véget ért a tanév.

Hanga Valéria

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre