1995. III.évfolyam 2.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Megállapodás előtt Keszthelyen

Másfél éve önállósult és került magántulajdonba a keszthelyi húsüzem. A Sirály Kft. néven működő cég 180 embernek ad munkát, akiknek harmada a HDSZ helyi alapszervezetének tagja. Tóth Miklós titkártól, aki gyártás-művezetői beosztásban dolgozik, megtudtuk, hogy a takaros, rendezett körülményeket mutató húsüzemben tavaly nem volt béremelés. A szakszervezet kezdeményezését a vezetők nem hárították el, de csak „ha lesz eredmény" vélték teljesíthetőnek. A szakszervezet tudomása szerint eredményesen gazdálkodott a cég tavaly, de a bérre fordítandó forrásokból fejlesztéseket valósítottak meg. A bruttó keresetek egyébként 20 ezer forint körül mozognak. Tekintettel a tavalyi „kihagyásra" is, a szakszervezet éves szinten 20 százalékos béremelést kíván elérni az idén. Április közepén lesz megállapodás. Keszthelyen a régi szociális vívmányokból kevés maradt, gyakorlatilag megszűnt a kedvezményes étkeztetés, üdülést sem tudnak biztosítani. Számon tartják viszont, hogy a dolgozók hétvégére kedvezményesen vásárolhatnak a cég boltjában. A kollektív szerződés az önállósulás után érvényben maradt, de év elején a munkáltató felmondta.

Elkészült az új szerződés tervezete, amelyet Tóth Miklós korrektnek minősített. Várhatóan rövid időn belül aláírják. Addig még a szakszervezet a garantált bér alkalmazását szeretné elérni, azokra az esetekre, amikor a dolgozó rajta kívül álló okok (pl. géphiba) miatt nem tudja hozni a teljesítményét. A béralku, a kollektív szerződés előkészítése mellett a Sirálynál is készülnek az üzemitanács-választásra.

A Sirály Kft. az átalakulási folyamat végére ért, tudtuk meg Lendvai Miklós igazgató úrtól. Alapvetően húskészítmények gyártásával foglalkoznak. Habár a feltételeik adottak, az alacsony árak, illetve a gyenge támogatás miatt csak keveset exportálnak. A kapacitásaikat kedvező helyzetben bővíteni tudnák. Itthon Zalában és Somogyban, Tapolcától Sopronig sokfelé szállítják termékeiket.

Keszthelyen a Sirály jelentős foglalkoztatónak minősül. Lendvai úr szerint is azonban a kereseti szintek elég alacsonyak. A gazdasági vezetés áprilistól 15 százalékos béremelésben gondolkodik, amit „elég teher kigazdálkodni" - hallottuk. Keszthelyen is erősen érzik az alapanyag drágulása mellett a fizetőképes kereslet csökkenését. Másfelől érzékelik a szakmán belüli árversenyt is, amely különösen a kevésbé tőkeerős cégeket hozza hátrányos helyzetbe. Egy kérdésünkre válaszolva nagyon fontos szempontokat említett Lendvai úr a szakma jövőjével kapcsolatban.

Arra hívta fel a figyelmet a rokonszenves szakember, hogy az egész magyar húsipar a jövőben kevésbé lehet versenyképes a világban, mivel hazánkban nincs korszerű műbélgyártás és húsipari gépgyártás, importra szorulunk fontos adalékanyagokban is. Más tekintetben is nagyon nehéz talpon maradni, s alig látni a szakma stabilizálódásának körvonalait, vélik a keszthelyiek, akik a dunántúli „nagyok" közé ékelődve próbálják megtalálni a számításukat. Remélhetően a jövőben többet hallunk róluk. Itt az ideje - s ezzel Tóth Miklós kolléga is egyetértett - hogy bekapcsolódjanak az érdekvédelem országos vérkeringésébe.

Horváth L.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre