Megállapodás előtt Keszthelyen
Másfél éve önállósult és került magántulajdonba a keszthelyi húsüzem. A Sirály
Kft.
néven működő cég 180 embernek ad munkát, akiknek harmada a HDSZ helyi
alapszervezetének tagja. Tóth Miklós titkártól, aki gyártás-művezetői
beosztásban
dolgozik, megtudtuk, hogy a takaros, rendezett körülményeket mutató húsüzemben
tavaly nem volt béremelés. A szakszervezet kezdeményezését a vezetők nem
hárították
el, de csak „ha lesz eredmény" vélték teljesíthetőnek. A szakszervezet tudomása
szerint
eredményesen gazdálkodott a cég tavaly, de a bérre fordítandó forrásokból
fejlesztéseket valósítottak meg. A bruttó keresetek egyébként 20 ezer forint
körül
mozognak. Tekintettel a tavalyi „kihagyásra" is, a szakszervezet éves szinten 20
százalékos béremelést kíván elérni az idén. Április közepén lesz megállapodás.
Keszthelyen a régi szociális vívmányokból kevés maradt, gyakorlatilag megszűnt a
kedvezményes étkeztetés, üdülést sem tudnak biztosítani. Számon tartják viszont,
hogy
a dolgozók hétvégére kedvezményesen vásárolhatnak a cég boltjában. A kollektív
szerződés az önállósulás után érvényben maradt, de év elején a munkáltató
felmondta.
Elkészült az új szerződés tervezete, amelyet Tóth Miklós korrektnek minősített.
Várhatóan rövid időn belül aláírják. Addig még a szakszervezet a garantált bér
alkalmazását szeretné elérni, azokra az esetekre, amikor a dolgozó rajta kívül
álló okok
(pl. géphiba) miatt nem tudja hozni a teljesítményét. A béralku, a kollektív
szerződés
előkészítése mellett a Sirálynál is készülnek az üzemitanács-választásra.
A Sirály Kft. az átalakulási folyamat végére ért, tudtuk meg Lendvai Miklós
igazgató
úrtól. Alapvetően húskészítmények gyártásával foglalkoznak. Habár a feltételeik
adottak, az alacsony árak, illetve a gyenge támogatás miatt csak keveset
exportálnak. A
kapacitásaikat kedvező helyzetben bővíteni tudnák. Itthon Zalában és Somogyban,
Tapolcától Sopronig sokfelé szállítják termékeiket.
Keszthelyen a Sirály jelentős foglalkoztatónak minősül. Lendvai úr szerint is
azonban
a kereseti szintek elég alacsonyak. A gazdasági vezetés áprilistól 15 százalékos
béremelésben gondolkodik, amit „elég teher kigazdálkodni" - hallottuk.
Keszthelyen is erősen érzik az alapanyag drágulása mellett a fizetőképes
kereslet
csökkenését. Másfelől érzékelik a szakmán belüli árversenyt is, amely különösen
a
kevésbé tőkeerős cégeket hozza hátrányos helyzetbe. Egy kérdésünkre válaszolva
nagyon fontos szempontokat említett Lendvai úr a szakma jövőjével kapcsolatban.
Arra hívta fel a figyelmet a rokonszenves szakember, hogy az egész magyar
húsipar a
jövőben kevésbé lehet versenyképes a világban, mivel hazánkban nincs korszerű
műbélgyártás és húsipari gépgyártás, importra szorulunk fontos adalékanyagokban
is.
Más tekintetben is nagyon nehéz talpon maradni, s alig látni a szakma
stabilizálódásának körvonalait, vélik a keszthelyiek, akik a dunántúli „nagyok"
közé
ékelődve próbálják megtalálni a számításukat. Remélhetően a jövőben többet
hallunk
róluk. Itt az ideje - s ezzel Tóth Miklós kolléga is egyetértett - hogy
bekapcsolódjanak az érdekvédelem országos vérkeringésébe.
Horváth L.