1995. III.évfolyam 2.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Két választás Magyarországon


Minden szavazat számít

Az 1995. május 19-26. között esedékes üzemitanács-választások fontosságát lehet ugyan lebecsülni, de több okból nem érdemes. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete választmánya nem véletlenül hozott létre előkészítő bizottságot. A Pick Szeged Rt. szb-titkára, Golhovics Gábor e bizottság vezetőjeként minden alapszervezetnek figyelmébe ajánlja az előkészítés és a választás megrendezése szempontjából fontos dátumokat, s néhány tanáccsal is szolgál.

- Először a tétről ejtsünk szót!

- Az üzemi tanácsnak és a szakszervezetnek ma együtt sincs annyi jogosítványa, mint a '92 előtti szakszervezetnek. Ezért lényeges, hogy a szakszervezet cégen belül vegye komolyan, hogy az üzemi tanácsi választásokat megnyerve, közvetve mégis kellő súlyt képviseljen. A másik fontos ok, hogy a szakszervezeti vagyon felosztásáról szóló törvény a mostani ÜT-választás eredményének arányában osztja fel az ágazati és volt SZOT-vagyont véglegesen. Esetünkben az ÉDOSZ vagyonáról van szó.

- Mekkora összegről lehet szó?

- Ne vigyük el a beszélgetést ebbe az irányba! Érzékeltetésként mondom, hogy csak az ÉDOSZ székház megér mintegy 700 milliót. Ebből a húsosok része is százmilliós nagyságrendet. A megosztás alapja az ágazaton belül elért szavazatszámok alapján képzett arány. Vagyis nem csak az egyéni győzelem a fontos, hanem az is, hogy összességében hány szavazatot kap a szakszervezet.

- Mi haszna vagyon a vagyonnak?

- A szakszervezet súlyát a tagok száma és vagyona határozza meg. Manapság áldozni kell a szakértői bázisra, s a még nem túl jelentős sztrájkalap feltöltésére sem árt új források bevonása.

- Az üzemi tanács szélesebb kör, mint a szakszervezet, mit gondol a többi résztvevőről?

- Elképzeléseink, érdekeink nem engedik meg, hogy a dolgozói jelöltek szervezésével is mi foglalkozzunk. Amennyiben csak szakszervezeti jelölt van, csupán a látszat kedvéért nem állítunk művi úton magunknak ellenfeleket.

- Térjünk rá az alkalmazandó menetrend lényegesebb pontjaira!

- Mivel a választást megelőző 8 héttel az üzemi tanácsoknak meg kellett alakítani a választási bizottságot, ez a dátum már március végén lejárt. A választás időpontját április 5-ig kell(ett) meghatározni, öt napra rá esedékes a jelölési felhívás közzététele. A jelöltállítást április 21-ig kell lezárni, s egy héten belül közzétenni. A május 19-26. közötti választás után 15 napon belül kell a három évi munkára felhatalmazott üzemi tanácsot összehívni.

- Mit kell tudni a jelöltállításról?

- A szakszervezet önállóan állíthat jelöltet. Feltétlenül figyelembe kell venni, hogy az illető legalább fél éve a cég dolgozója legyen, s ne gyakoroljon munkáltatói jogokat.

- A Picknél például, hogyan választanak?

- A portára kihelyezett urna csak kisebb cégeknél járható út. Nálunk 8-9 urnát helyezünk el az üzemegységekben. Vidéki boltjainkat mozgóurnával keressük fel. Az időpont kijelölésénél ügyelünk arra, hogy mindhárom műszaknak elérhető legyen. Szükség szerint két egymást követő napon is folyhat a választás.

- Tudtommal nem csak az üzemitanács-választás belső tartalmát tekintve, hanem egyébként is kettős célú a mostani voksolás. Mi ez a második szál?

- Az előbb elmondottakkal szinkronban, az új munkavédelmi törvény alapján az üzembiztonsági képviselők megválasztására is sor kerül. Ők a munkavállalók képviselőjeként lesznek majd a munkavédelmi vezető partnerei. Többek között a munkabalesetek kivizsgálásában lehet nagyon hasznos a közreműködésük.

- Mi a jellemző Önöknél?

- A 2 ezer főt meghaladó létszámunk alapján 13 fős üzemi tanácsot, s ugyanígy 13 üzembiztonsági képviselőt kell választanunk. A kilenc fős választási bizottság összeállításánál az üzemi tanács ügyelt arra, hogy minden fontos terület képviseltetve legyen és a nem szervezett dolgozók közül is rátermettek kerüljenek be. A két évvel ezelőttihez hasonló az összetétel, a szakszervezeti többség mellett az elnök nem szervezett dolgozó. Az első választásnál sikerült korrekt munkát végezni, most a másodiknál is hasonlóra számítok.

Tóth Szeles István

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre