1995. III.évfolyam 2.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Nehéz bérmegállapodást kötni

Ismeretes, hogy a HDSZ választmánya még a múlt év novemberében kialakította az 1995. évi bérkövetelését, miszerint 25 százalékos keresetnövekedést és 14 ezer forintos minimálbér elfogadását kezdeményezte a munkáltatóknál. Az első negyedév végéig három cégnél sikerült megállapodást elérni. A Möbiusznál és a Bácshúsnál - még az egyesülés előtt, de azt nem figyelmen kívül hagyva - azonos mértékű béremelést sikerült elérni: a 13. havi fizetés bevezetésével 21,5 százalékkal növekednek a bérek 1995-ben. A Pápai Hús Rt.-nél április 1-jétől 15 százalékos átlagkereset-növekedésre számíthatnak a munkavállalók.

Több tárgyalási forduló után közel állnak a felek a megegyezéshez a Picknél, a Ringánál és Szekszárdon. (Ez utóbb helyen a megállapodás eléréséig sztrájk- készültséget hirdettek.) Feszült helyzet alakult ki a Pini Hungarynál is, ahol a munkáltató ajánlata messze elmarad a szakszervezet követelésétől. A Zalahúsnál a munkáltató még az év elején elutasította a tárgyalásokat, a szakszervezet azonban újra kezdeményezte a béremelést, a megállapodást. Debrecenben május 8-ra tűzték ki a megállapodás időpontját.

Általános tapasztalat, hogy az egész szakmában nagyon nehéz bérmegállapodást kötni az idén. A munkáltatók halogatják a tárgyalást, irreálisan alacsony ajánlatokat tesznek, több helyen bizonyos kormányzati intézkedésekre hivatkoznak. Kedvezőtlenül befolyásolja az alkufolyamatot, hogy több vállalatnál létszámleépítéseket hajtanak végre, a szakszervezetnek egyidejűleg kell fellépni a béremelésért és a munkahelyek védelmében.

Az egész szakma nehéz időszakot él át, amelyet csak tetéznek a kormányzat megszigorító intézkedései, az áremelések. Mindemellett egyre világosabb, hogy a HDSZ bérköveteléseinek teljesítése mellett is, a munkavállalók keresete aligha lesz képes lépést tartani az inflációval.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre