Márka és minőség
A húsiparban nem kell senkinek elmagyarázni, hogy mit jelent az a szó, hogy ringa. Az újságírók viszont ugyancsak kíváncsiak voltak a
kifejezés eredetére, amikor a Ringa Húsipari Részvénytársasághoz látogattunk. Most már tudjuk, hogy a szakma egyik régi szerszámát hívták
így. A névfölvétel tehát nemcsak érdekes, hanem stílszerű is.
Az 1904-ben alakult gyár itthon és külföldön sok sikert ért el. Elég, ha a hazai forgalomban lévő sok száz termékükre, a darabolt
húsárura, a finom kisalföldi ízekre, az Európát és a tengerentúli városokat is meghódított sonkákra gondolunk. Mindez ma már márkát és
minőséget jelent. Magunk láttuk, hogy mennyire a megrendelő ízlése, igénye és környezetének szokása szerint készülnek itt a
különböző áruk. A sonka megmunkálása, érlelése, a forma kialakítása a spanyol, a svéd, az amerikai vagy más országbeli
megrendelő kérése szerint történik. De azt is tapasztaltuk, hogy mélységes szakmai alázattal szolgálják ki a hazai közönséget, tudatában
annak, hogy a vevő napjainkban minden fillér kiadását jobban megnézi. A bacon szeletek hazai sikere azt mutatja, hogy ami jó és gaz-
daságos, arra van kereslet. A különleges érlelésű Pannon sonka az 1992-es FOODAPEST-en nagydíjat kapott, vagy az 1994-es nemzetközi
seregszemlén ugyancsak nagydíjjal jutalmazott Korona sonka és a Bolognai felvágott nagyszerű termékek. Igaza volt Jankó Ferenc
vezérigazgatónak, aki szerint a „háromkirályok" a még privatizálás előtt álló cég tekintélyét növelik, esélyeit javítják.
Hogyan élnek itt az értékeket előállító emberek? Ezt Som Lászlóné szakszervezeti titkártól kérdeztük.
- Méltányoljuk a menedzsmentnek azt a törekvését, hogy a jó rnunkaválIalók érdekében erőfeszítéseket tesznek. A
foglalkoztatáspolitikában együtt tudunk működni, mi a tevékenységünkben az emberközpontú érdekvédelmet helyezzük a középpontba. A
foglalkoztatás szempontjából a .soproni üzemünkben vannak gondok, mert nincs szarvasmarhaalapanyag. Egyéb tekintetben igazán dicséretes az
a kapcsolat, amely a részvénytársaság illetékes szakemberei és a termelők között az évek során kialakult. Ez a sertésellátásban meg is
látszik.
A bérezésben igyekszünk lépésről lépésre haladni. A nemzetközi piacon is sikereket hozó termékeket előállító embereket meg kell
becsülni. Tárgyalásaink most is folyamatban vannak, reméljük, sikerül közelíteni egymáshoz az álláspontokat. Tavaly január 1-jén 21 ezer forint
volt az átlag a Ringóban, az idén 26 ezer fölött van. Mi szeretnénk 25 százalékos fejlesztést elérni, ma még nincs megállapodás, közösen keressük
a forrásokat.
Tárgyalásaink másik fontos pontja a kollektív szerződés előkészítése. Célunk, hogy a régen itt dolgozok különös megbecsülésben
részesüljenek. A hétköznapok apróbb és nagyobb problémáit igyekszünk feltárni, a megoldáson gondolkodni, segíteni. Talán éppen ennek az
együttélésnek és gondolkodásnak is köszönhetjük, hogy nálunk a szervezettség ma is 76,4 százalék, ami ugyan a réginél némivel kevesebb,
adódik a természetes fluktuációból, de a nyugdíjazásból is. Sajnos van olyan munkavállalónk, akinél a havi 160-170 forint is számít a havi költ-
ségvetésben.
Magam az MSZOSZ nőválasztmányának tagjaként mindent megteszek a női nyugdíjkorhatár felemelése ellen. Óriási
ellentmondást látunk abban, hogy sok munkanélküli van a szakmánkban is, a pályakezdők nem tudnak elhelyezkedni; ugyanakkor éppen
ebben az időben akarják a többszörösen leterhelt nők nyugdíjkorhatárát felemelni.
(lendvai)