HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 1.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Kaposváron fényesítik a Kométát

Kaposvár közgyűlése úgy döntött, hogy kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt vásárol a Kométa 99 Zrt.-ben, de elvárja az olasz tulajdonostól, hogy 1 milliárd forint értékben emelje a társaság tőkéjét  - jelentette be január közepén egy sajtótájékoztatón Szita Károly, a város polgármestere. Megkérdeztük Giacomo Pendranzini ügyvezető urat, hogy mit jelent a társaság számára a kettő plusz egy milliárd forint?

– A tulajdonosok 1 milliárd forintnyi tőkeemelése és az önkormányzat 2 milliárd forintja lehetőséget biztosít vállalatunknak a megerősödésre. A tulajdonosok az elmúlt években már több milliárd forint beruházást hajtottak végre a húsüzemben, sajnos ennek ellenére tavaly likviditási gondjaink jelentkeztek. Ennek fő oka az, hogy az élelmiszeripar és azon belül a húsipar jelenleg komoly nehézségekkel küzd. Az élelmiszerek előállítási költsége évek óta folyamatosan növekszik, melynek fő oka, hogy fontos alapanyagok, a szója és a gabona ára a világpiacon jelentős, 20 százalékos növekedést mutat. A sertéslétszám Magyarországon is megállíthatatlanul csökken, a sertésárak pedig robbanásszerű emelkednek. Ezek a problémák nem csak Magyarországot sújtják, hanem egész Európában, valamint a világ többi részén is gondokat okoznak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az előrejelzések további áremelkedést valószínűsítenek. Kedvező változások hiányában komoly problémák várhatóak az egész élelmiszerlánc vertikumban, egyes alapélelmiszerekből – például húsból – akár hiány is előfordulhat. A sertéstartók folyamatosan jelzik, hogy az árak évek óta nem fedezik a költségeiket. Az alapanyag hiánya mellett a jelentős feketekereskedelem is nagyban megnehezíti törvényesen működő húsipari vállalatok mindennapjait. A 27 százalékos áfa az egyik fő oka az ágazatunkban a kb. 30-40 százalékos fekete kereskedelemnek. Az adóelkerülő magatartást folytató cégek a törvényesen elérhető árnál nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb árakat alkalmaznak, melyekkel ellehetetlenítik a szabályosan eljáró cégeket.

– Kaposvár önkormányzata a „tőkeinjekció ellentételezéséül” arra kérte a cég tulajdonosát-vezetését, hogy hajtson végre 1 milliárd forintos tőkeemelést. Meg tud valósulni ez a kérés?

– A cégben a tulajdonosok az elmúlt években már hajtottak végre közel 3 milliárd forint értékben tőkeemelést és most is tervezték azt. Így természetesen megvalósul a kérés, már folyamatban is van a tőkeemelés.

– A híradásokban az is szerepelt, hogy Kaposvár városa tulajdonrészt és döntési jogosultságot is kér a cégben. Ez mit jelenthet a Kometa 99 Zrt. életében? 

– A Kométa mindig is együtt élt és gondolkodott a várossal, bíztatónak találom, hogy Kaposvár úgy ítélte meg, hogy érdemes cégünkbe pénzt fektetnie. Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy a cég tulajdonosai eddig is hosszú távon gondolkodtak Kaposvárban, mint a már eddig megtörtént beruházások. Így tulajdonképpen csak annyi történik, hogy még szorosabban fogunk együttműködni a közös siker érdekében, és a város kijelölt képviselője részt fog venni kiemelt döntéseink meghozásában.

*

Hogy a Kométa számára mit hoz a jövő, egyelőre csak sejteni lehet. Remélhetően a mostani lépések nem egyszerűen a cég megmentését jelentik. Annál jóval messzebbre mutatnak az „üstökös” fényjelei. Több fórumon is elhangzott ezekben a hetekben, újra előtérbe került a Kaposvári Egyetemen másfél éve indult Kaposvári Élelmiszeripari Program, amelynek eredményeképpen a város a régió agrár- és élelmiszer-tudományi központja lehet. Továbbá folyamatban van a dél-dunántúli sertésprogram, ami révén a remények szerint a nem túl távoli jövőben duplájára, 1 millióra emelkedik a sertések száma a régióban.

CS.A.