HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 1.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Gyulán újra termelnek

Hétszáz millió forintos tőkeemelést hajtott végre a gyulai önkormányzat a százszázalékos tulajdonában álló Gyulahús Kft.-nél. Ezzel megnyílt az út, hogy a gyulai húsüzemben február elején - a városban ülésező Fidesz-frakció megérkezése napján - újrainduljon a termelés.

A város polgármestere, Görgényi Ernő bejelentette, hogy elfogadták a társaság 2013-ra kidolgozott üzleti tervét, amelyben 5,26 milliárd forint árbevétel és 43 millió forint nyereség szerepel. Külső megfigyelők szerint az önkormányzat a jövő évi választásokig tekint előre, addig mindenképpen biztosítják a cég talpon maradását. Minden esetre a Gyulahús Kft.-nél a gyártás 282 dolgozóval indult, az embereknek fél éves szerződést ajánlottak fel három havi próbaidővel. Miután a felszámolási eljárásban felmondtak a Húskombinát munkavállalóinak, a dolgozók nem jogutódlással kerültek az új céghez. Petrusán Györgyné szakszervezeti vezető elmondta: a Gyulahúshoz felvett emberek többsége az eddigi munkakörében dolgozik tovább, megkapták az eddigi alapbérüket, de a műszakpótlék csökkenésével - az új Mt. miatt - várhatóan komoly hátrány éri őket. Náluk is rosszabb helyzetbe került az a félszáz munkavállaló, akiket nem alkalmaznak az új cégben. Ők abban reménykedhetnek, hogy a termelés felfutásával szükség lesz a munkájukra. Egyébként a Húskombináttól elbocsátott 334 ember a Bérgarancia alapból megkapta a rendes havi bérét, a felmondási időre és végkielégítésként járó pénzének azonban egyelőre csak a felére számíthat, a másik fele bizonytalan.

A termelés újraindításával járó feszültségek, a munkahelyhez nem jutók csalódottsága, a vezetés körüli bizonytalanságok mellett többen bizakodással beszélnek arról, hogy nem lesz nehéz visszaszerezni a piacokat, a jobb alapanyagokból jobb minőségű termékeket gyártanak és mivel nincsenek hiteleik, nem lesznek veszteségesek.

A szakszervezet aktív szerepet vállalt a munkahelyek megmentésében, a maga eszközeivel segíti a helyzet konszolidálását, a szociális partnerség kialakítását. A HDSZ gyulai alapszervezetének sokan mondtak köszönetet a város polgárai közül, akik sikeresnek értékelik a gyulai húsfeldolgozás megőrzésére érdekében tett közös erőfeszítéseket. Ahogy a polgármester nyilatkozatában hangsúlyozta: Gyulán a rendszerváltás óta több termelőüzemet bezártak, a gyulai húsipar az első, amelyet helyi összefogással és a kormány támogatásával sikerült talpra állítani. Tegyük hozzá: köszönet az adófizetőknek.

A termelés újraindítása alkalmából a régi-új gyulai húsüzemet meglátogatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula államtitkár. A vendégek azt nyilatkozták, hogy a minőségi élelmiszertermelés erősítése a kormány kiemelt célja, ehhez igyekeznek kedvezőbb jogi és piaci környezetet teremteni a vállalkozások számára.