HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 1.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Meddig tart a lendület?

Pápán lendületesebben indult az idei évben a termelés, mint ahogyan az elmúlt évben befejeződött, mondta el a Húsos érdeklődésére Harkai Attila, a húsüzem szakaszervezeti tanácsának elnöke. Rendelkezésre áll a szükséges alapanyag, megfelelő a rendelésállomány, a fogyasztók igénylik a termékeket, mozgásban van a piac, zajlik az élet az üzemben és a városban.

Pászli Tibor és Harkai Attila a demonstráción

Amíg a kereskedők egy kicsit farsangolnak a karácsonyi akciók után, a húsfeldolgozók már a húsvétra készülnek. Pápán is jelentős mennyiségű sonkával és más termékekkel keresik tavasszal a fogyasztók kegyeit. A termelés ennek megfelelő ütemben zajlik, a foglalkoztatás stabil, a létszám kiegyensúlyozott, a fluktuáció csak olyan szintű, ami a nyugalmasabb időszakokra jellemző. Kisebb gondot csak az okoz a munkában, hogy viszonylag sokan jelentenek beteget, a városban és a környékén terjed az influenza.

A helyi társadalmat és a húsosokat is erősen foglalkoztatja a több húsipari céget érintő kormányzati mentőakció, amihez hasonlóval az előző kormány éppen Pápán tett lépéseket a munkahelyek megmentésére. A gyulaiakkal konzultáltak is a itteni tapasztalatokról - mondta el Harkai kolléga. A húsosok sorsa érinti a rokonokon, ismerősökön kívül szinte az egész várost, a médiában gyakran faggatják a helyi politikusokat. Különös tekintettel arra is, hogy a húsüzemnek a beszállítókon és a menedzsmenten kívül önkormányzati cégek is tulajdonosai. Hallani azt is, hogy más befektetők érdeklődését is felkeltették a legújabb fejlemények. A várakozás feszültségét, a találgatásokat átmenetileg talán csökkenti, a húsüzem lendületét pedig erősíti, hogy a város polgármestere fontos bejelentést tett éppen a lapzárta előtt. Az önkormányzat 650 millió forint tagi kölcsönt nyújt a Pápai Ipari Park Kft.-nek, a pénzt élősertés, nyers hús, lapocka, császárhús vásárlására fordítja; ezt az alapanyagot adja át a Pápai Hús 1913 Kft.-nek feldolgozásra úgy, hogy azon fenntartja a tulajdonjogát. Ezt a megoldást átmenetinek tekintik, az önkormányzat továbbra is tőkeemelésre törekszik, hogy többségi tulajdonossá váljon a cégben, ez azonban hosszabb távú folyamat, és a tárgyalások tovább zajlanak erről.

A szakszervezet is figyelemmel kíséri a tulajdonlás és a tőkebevonás körüli történéseket, erősítette meg Harkai Attila, akinek a HDSZ választmányi elnökeként rálátása van a mentőakció által érintett többi cégre is. Reményeik szerint a pápai húsüzem továbbra is valós érdekek alapján működő szereplője lesz a húspiacnak. Arra számítanak, hogy a foglalkoztatás és a bérezés kérdései a munkáltató és a munkavállalók kölcsönös érdekei alapján, a munkaerőpiac követelményei szerint, a szociális partnerek között szokásos egyeztetéseken dőlnek el. Ilyen felfogásban, a HDSZ bértárgyalási irányelveiben megfogalmazott elvek és javaslatok alapján készülnek az idei bértárgyalásokra, amelyek várhatóan február második felében kezdődnek meg. A helyzet változását jelző nyilatkozatok és a jövőt firtató kérdések árnyékában egyébként a húsüzem éli a szokásos mindennapi életét, a hagyományoknak megfelelően, jó hangulatban tartották meg a nyugdíjasok idei találkozóját.

-th