HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 5.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Gyulai Húskombinát: feltehetően felszámolás

A helyi HDSZ alapszervezet további elbocsátásoktól fél azok után, hogy október 3-án a Gyulai Húskombinát Zrt. rendkívüli igazgatósági ülésén döntés született: október végére összehívják a rendkívüli közgyűlést. Itt a további működés feltételeiről, a felszámolásról, a végelszámolásról vagy az öncsődről kell dönteni a részvénytársaság legfelső döntéshozó szervének. Valójában a tulajdont döntő részben birtokló nádudvari HAGE-Nagisz Zrt.-nek. Időközben egy nem jelentős tartozás miatt felszámolási kérelem érkezett a bírósághoz a gyulai cég ellen, ezért ideiglenes vagyonfelügyelőt kapott a húsfeldolgozó.

Három lehetőség

Bár a cég jövőjét illetően négy lehetőség közül kell választani a Gyulai Húskombinát október 26-i rendkívüli közgyűlés résztvevőinek, mégis valószínűnek tűnik, hogy a tulajdonosok önerőből nem tudják biztosítani a nagy múltú húsfeldolgozó további hosszú távú működését. Így a döntésnél három variáció: a felszámolás, a végelszámolás vagy az öncsőd jöhet szóba. Ezen három nem túl bíztató forgatókönyv közül a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a cég fennmaradása érdekében a felszámolási eljárás lenne a legjobb megoldás.

Mintegy 150-200 millió forint kellene ahhoz, hogy a gyulai cég az utolsó negyedévben biztonsággal tovább működhessen, ám a cég alapproblémáit ez nem oldaná meg – mondta el az október elején tartott rendkívüli igazgatósági ülés utáni sajtótájékoztatón Ruck János vezérigazgató. A mostani nehézségeket előidéző gondok közé tartozik az alacsony tőkeellátottság, a rossz likviditás, ebből eredően az alacsony forgóeszköz-állomány. Valamint a rossz gazdasági és agrárpiaci környezet, a magas takarmány- és felvásárlási árak, az elavult technológia, a kihasználatlan kapacitások és az ágazatot is érintő feketegazdaság. Úgy tűnik, hogy a nádudvari tulajdonosok ezt a pénzt már nem tudják betenni a cégbe. Valószínűleg már megtették volna, ha rendelkezésre állna.

A felsorolt problémákkal a honi húsfeldolgozók mindegyike küzd, s gyakorlatilag mindegyikőjük veszteséges. Mindenütt az a kérdés, hogy a mínuszokat a tulajdonosok meddig tudják finanszírozni. A Gyulai Húskombinát Zrt. tulajdonosai, a HAGE-Nagisz Zrt., valamint a menedzsment több mint egy éve intenzív kísérleteket tett arra, hogy magánbefektetőt hozzon a céghez. Ez azonban nem sikerült. Ezt követően merült fel, hogy az állam kisebbségi tulajdonrészt vállalva segítse meg a hungarikumot is gyártó céget. Ám az idén augusztus végén ez a próbálkozás is zátonyra futott. Még 2012. januárjában írásban interpellált a Gyulai Húskombinát ügyében Lázár János akkori fideszes frakcióvezető Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A választ Fazekas Sándor agrárminisztertől kapta meg, benne az állami szerepvállalás lehetőségének megcsillantásával. (Máig vita tárgya, hogy ezt az európai uniós szabályok engednék vagy sem.)

Mit ér a stratégiai státusz?

Mindenesetre tény, hogy többszöri tárgyalási fordulók és lebegtetés után, az utolsó pillanatban, augusztus végén a kormány egyértelművé tette: nem kíván Gyulán tulajdonrészt szerezni. Ezt Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár jelentette be. Igaz, a feldolgozót stratégiai, kiemelt céggé nyilvánították. Sokan a kormányzat által felvetett és megoldási módozatnak tekintett lehetőséget kommunikációs trükknek és időhúzási taktikának gondolják, különösen a történtek fényében.

Az már csak a kialakult helyzetet jellemzi, hogy a Gyulai Húskombinát vezetése és tulajdonosai semmilyen értesítést nem kaptak a kormányzattól arról, hogy nem és miért nem valósul meg az állami szerepvállalás. Mindezt a sajtóból tudták meg. Erről Ruck János beszélt az október eleji rendkívüli igazgatósági ülés után. Holott, tudtuk meg, már a részleteket is kidolgozták. Az állam az MFB Invest Zrt. révén szállt volna be a cégbe, méghozzá 1,5 milliárd forinttal. Ez segített volna, hogy a gyulai cég kiegyenlítse a tulajdonos felé fennálló mintegy 1,2 milliárd forintos tartozását.

Az október eleji rendkívüli igazgatósági ülés előtt nem könnyítette meg a húsüzem helyzetét, hogy az egyik kereskedelmi bankkal szembeni több mint 400 milliós hiteltartozása szeptember végén lejárt, s azt nem sikerült új feltételek mellett meghosszabbítani. Egy másik pénzintézeti tartozás visszafizetése is ketyeg. Új fejlemény viszont, hogy október legelején felszámolási kérelmet nyújtott be a Gyulai Húskombináttal szemben a pécsi M Profood Zrt. a Gyulai Törvényszéken. A bíróság ezért ideiglenes vagyonkezelőt nevezett ki a céghez, aki október 4-én állt munkába. Feladata a hitelezők érdekeinek védelme, de ez nem jelenti azt, hogy átveszi az irányítást a menedzsmenttől. Tény viszont, hogy a cégvezetéssel állandó kapcsolatban lesz, együtt kell működniük. Kérdés, hogy mit hoz majd ez a társbérlet.

A Gyulai Törvényszékhez felszámolási kérelmet benyújtó, egyben a legtöbb magyar húsfeldolgozónak fűszert szállító baranyai cég nincs a gyulai feldolgozó tíz legnagyobb hitelezője között, és a húskombinát velük szembeni tartozása nem éri el a 20 millió forintot – mindezt Ruck János vezérigazgató erősítette meg. Mindez legalábbis érdekessé teszi a helyzetet.

Az október eleji rendkívüli igazgatósági ülés utáni sajtótájékoztatón egy kérdésére válaszolva Ruck János elmondta: ha nem sikerülne az október 26-i rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosoknak a további működési feltételeket megteremteni, akkor a nem túl kedvező forgatókönyvek közül a legjobb egy felszámolási eljárás volna, amelyet a kiemelt és stratégiai cégstátusz segítene. Ennek értelmében az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lenne a cég felszámolója. Ez magában hordja annak a lehetőségét, hogy a működőképesség megőrzése mellett sikerülne új tulajdonost találni a gyulai kolbász és gyulai májast gyártó feldolgozónak. (A szakmában egyesek azt vélelmezik, hogy már megvan az új tulajdonos, egy kormánypárthoz közel álló cégcsoport.)

Ruck János nem számol elbocsátásokkal és fel sem merült annak lehetősége, hogy ne tudnának bért fizetni több mint 400 dolgozójuknak. Ehhez a vezérigazgató hozzátette, hogy a beszállítói bizalom elfogyott, vagy előre kérik a pénzt vagy csak készpénzes vásárlást fogadnak el tőlük. Ez pedig a komoly likviditási gondokkal küzdő cégnek lehetetlen feladvány. Az 5 milliárd forintos vagyonnal rendelkező cég termékei kelendőek, a pénzhiány miatt azonban nem tudnak kellő mennyiségű alapanyagot vásárolni, így a vásárlói igényeket nem mindig tudják kielégíteni. A gyulai cég, kényszerűen, 80 százalékos kapacitással működik.

Tiltakozás Nádudvaron

– Nagyon nehéz helyzetünkben előremenekülni csak egy felszámolással lehet. Ugyanakkor tartani lehet további elbocsátásoktól, ezért is munkásgyűlés összehívását javasoljuk a vezérigazgatónak – mondta lapzártakor a Húsosnak Petrusán Györgyné, a HDSZ szervezet helyi vezetője. Az idén a cégvezetés által februárban hat hónapos határidővel felmondott kollektív szerződés augusztustól nem él. Ezt korábban többször sérelmezte az érdekvédelmi szervezet. Az októberit megelőző augusztus közepi, nádudvari igazgatósági ülés idején és helyén pedig demonstrált a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. Itt akkor, a cég jövőjét féltve, petíciót adott át Kovács Lajosnak Petrusán Györgyné. Azt is hozzátette, hogy nem szeretnék, ha a Gyulai Húskombinát a Hertz sorsára jutna.

A legrosszabb forgatókönyv szerint néhány hónap múlva – közel százötvenes éves múlt után – akár meg is szűnhet a gyulai nagyipari húsfeldolgozás. Ez a beszállítókkal együtt több mint ezer ember munkahelyét szüntetné meg egy munkaügyi és megélhetési szempontból is depressziós térségben. Annak minden szociális és politikai következményeivel együtt. Gyulán azonban még bizakodnak, hogy nincs mindennek vége.

*

A HDSZ gyulai alapszervezete lapzárta után, október 9-én a gyulai városháza előtt újabb demonstrációt tartott, amelyet követően a polgármesterrel együttműködési megállapodást kötöttek a Húskombinát, a gyulai kolbász és a munkahelyek megmentése érdekében.

B.T.