HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 5.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Levél

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) június végén a miniszterelnöknek írt levelében arra kérte a kormányt, hogy a rendelkezésére álló gazdasági, jogi, pénzügyi eszközökkel tegyen meg mindent a húsipar versenyképességének erőteljesebb javítása érdekében, hogy ne csökkenjen tovább a húsipari munkahelyek száma, ne romoljon a munkavállalók keresete.

Az elnök - miután kétszer 30 napnál is többet várt a válaszra -, szeptember 6-án nyilvánosságra hozta levelét, mert tartott tőle, hogy valóra válhat az abban vázolt forgatókönyv. Akkor már Gyulán és Kapuváron együttesen több mint 800 munkahely sorsa forgott kockán, és látszott, hogy gyors intézkedések hiányában mindkét cég leállhat.

A HDSZ elnöke a miniszterelnököt arról tájékoztatta, hogy a hazai húsipar közel húsz éve tartó zsugorodása, évek óta tartó válsága ellenére jelentős számú munkahelyet képes fenntartani, családok ezreinek biztosít megélhetést. 2012 nyarára azonban olyan kritikus helyzet alakult ki az ágazatban, amely veszélyezteti nagy húsipari társaságok fennmaradását, a húsipari munkavállalók további foglalkoztatását.

Az elnök hangsúlyozta: a húspiacon nagyon kemény verseny folyik a cégek között, s a magyar vállalatoknak nemcsak egymással, hanem a többnyire versenyképesebb uniós szereplőkkel is meg kell küzdeniük. A tisztességes piaci versenyt azonban ellehetetleníti az általános forgalmi adót nem fizető vállalkozások miatt kialakult ár- és költséghelyzet, a feketegazdaság magas aránya. Ha ezen nem sikerül változtatni, rövid időn belül jelentős húsfeldolgozók sora mehet tönkre. Az áfa-probléma megoldása mellett azonban – szólt a figyelmeztetés - a húsipari cégeknek versenyképességük javításához jelentős fejlesztési forrásokra is szükségük van, s könnyíteni kell a hitelhez jutást is.

Válasz annak ellenére nem érkezett a levélre, hogy az elnök konstruktív módon üdvözölte a vágósertések számának növelésére irányuló kormányzati terveket. Úgy tűnik, nem aratott sikert az „ingyen” kapott észrevétel, miközben a kormány százmilliókért levelez, hogy az emberek véleményét megismerje. Érdemi párbeszéd hiányában manapság „jelekből” kell kiolvasni az érdekvédőknek a dolgok állását. Vesszük az adást, igyekszünk megfejteni a kormányzati üzenetek kódját, habár nem jártunk táltos-képzőbe. A miniszterelnökség és a szaktárca kijelölt államtitkárai azt igyekeznek egyre csökkenő aktivitással kommunikálni, hogy érzik a felelősséget, birkóznak a feladattal. A súlyos helyzetbe került gyulai és kapuvári húsüzemek azonban ennél többre számítanak. A „stratégiai” cégminősítésen túl konkrét segítségre lenne szükségük: anyagi forrásokra, pénzre. A jelekből viszont egyre inkább azt lehet kiolvasni, hogy a munkahelyek megmentésére irányuló kormányzati ígéretek mögött nincs pénz. Sajnos egyelőre nincs és kétséges az is, hogy mikor lesz. Aki talpon tud maradni, annak a túlélésért is nagy árat kell fizetni

Jön az ősz és ahogy a népdal szól: hidegen fújnak a szelek, azok nem jót jelentenek.

-halogyi