HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Veszélyben 400 munkahely Kapuváron

Augusztus elején igazgatósági ülésen a Kapuvári Hús Zrt. 2003. óta többségi tulajdonosa, Román Gyula – számunkra teljesen váratlanul – bejelentette, hogy eladta cége, a R-KO-N Kft. részvényeit, amit Dr. Zsobrák Péter ügyvéd és társai vásároltak meg. Döntését azzal indokolta, hogy az egyre nehezedő magyar húspiacon a veszteséges termelést nem bírja tovább finanszírozni, másfél éve küzd egy forgótőke hitelért, amit többszöri vizsgálatot követően elutasítottak. Ezt követően hozta meg váratlan döntését, miáltal veszélybe került 400 munkahely az 1924-ben alapított kapuvári húsüzemben

Igéretek, tervek

Pászli Tibor

Az új tulajdonos, Zsobrák úr a bemutatkozásakor ismertette terveit. Újabb piacok nyitásáról beszélt, és ígéretet tett a 400 munkavállaló további foglalkoztatására. Majd újabb közgyűléseken és igazgatósági üléseken a többségi és kisebbségi tulajdonosok között személyeskedésig fajuló viták keletkeztek, miközben a gyár termelése folyamatosan csökkent. A helyzetünket a külvilág is érzékelte, egyre többen követelték a kintlévőségüket, és a rendezetlen körülményekre hivatkozva megszüntették a beszállításukat.

Dolgozói oldalról kezdetben bíztunk abban, hogy az új tulajdonos valóra váltja elképzeléseit, üzemeltetni fogja a nagy múltú gyárat. Az elképzelésekből azonban nem lett valóság. Ismételt megkeresésemre megerősítette ugyan a korábbi terveit, de elmondta, hogy a kialakult körülmények, pénzügyi viták, a vezetés és kisebbségi tulajdonosok közötti nézeteltérések megnehezítik a helyzetét. Az eredeti tervétől nem tér el, csak lassabban mennek a folyamatok.

Az újabb közgyűlés elnapolása után, amitől sokat vártunk a gyár üzemeltetése érdekében, folytatódtak a parttalan viták. Miután a munkavállalók helyzetében nem történt javulás, a szakszervezetünk úgy döntött, hogy szeptember 14-én, pénteki napon a munkahelyünk megvédése érdekében nyilvános demonstrációt tartunk. Célunk a munkahelyek megőrzése, valamint a kormány, a város, a régi és az új tulajdonosok figyelmének felhívása volt, hogy újabb 400 munkahely van veszélyben a már jelentősen megtépázott magyar húsiparban. (Nem sokkal korábban Nádudvaron vettünk részt a hasonló célból tartott rendezvényen a Gyulai Húskombinát további működése érdekében.)

Közös megmozdulás

A megszervezett demonstráció, amelyről beszámolt a helyi és az országos sajtó is, az engedélyezések megszerzését követően mintegy 400 résztvevővel zajlott le, a törvényeknek megfelelően, szervezetten és gördülékenyen. Jelentős létszámban jelentek meg az eseményen mind a dolgozóink, mind pedig a húsos kollégák az ország minden részéből. A HDSZ Gyula, Kaposvár, Pécs, Szeged, Pápa és Szolnok húsüzemeiben működő alapszervezetei egyaránt képviseltették magukat, elnökünkkel, Kapuvári Józseffel az élen. Részt vettek továbbá a demonstráción nyugdíjasaink, más városi üzemek dolgozói, ágazati és megyei érdekképviseletek, valamint a város képviselő testülete, országgyűlési képviselője, a polgármester és a jegyző. Hiszen a térség egyik jelentős foglalkoztatójáról és adófizetőjéről van szó, amivel mindenki tisztában van Kapuváron. Közben a kormány kiemelten foglalkozott a gyulai és a kapuvári hús üzem ügyével, éppen a demonstráció idején kaptuk a hírt, miszerint kiemelt stratégiai üzemmé nyilvánították Gyula után Kapuvárt is.

A hírt örömmel vettük, az intézkedés nyújt bizonyos védelmet azzal szemben, ami 2003-ban Kapuváron történt gépelszállítás, iratok „felmérése” stb. ürügyén, de nyilvánvalóan nem oldja meg az üzem működését, az emberek foglalkoztatását. A gyakorlatban a pozitív kormányzati lépések ellenére folyamatosan tovább csökken a termelés, október 1-től egy állagmegóvási és karbantartási szünetre váltott át az üzem működése. Az új többségi tulajdonos többszöri ígérete ellenére sajnos nem látunk biztató jeleket a termelés újra indítására.

A szeptember végi közgyűlésen a kisebbségi tulajdonosok botrányosnak nevezhető körülmények között mindenkit felelősségre vontak a történtekért, ismertették a gyár újraindításával kapcsolatos stratégiájukat. A felszámolás megakadályozását követelve 1 Ft-os részvényvásárlás mellett érveltek, de nem tudták felmutatni azt az erőt, friss tőkét, amiből a működéshez szükséges alapanyagot megvásárolhatnánk. A gyár üzemeltetésével kapcsolatos elképzeléseiket egy újabb közgyűlésre ígérték. A többségi tulajdonos viszont a felhalmozott adósságok miatt nem látott más lehetőséget, mint csak a felszámolást.

A folyamatban lévő pénz- és adóügyi vizsgálatoktól sem kaptunk október elejéig eredményt, a vádlók és megvádoltak között nagyon nehéz tisztán látni, a vita végére feltehetőleg majd csak az megindult hatósági vizsgálatok tesznek pontot.

Csak a bizonytalanság biztos

Jelentkezett közben egy adósságkezelő és befektető cég a gazdák megbízásából. Az első megbeszéléseket követően úgy nyilatkoztak – amit már korábban a demonstráción is elmondtak -, hogy egy megfelelő biztosítékokkal rendelkező adósságkezelési program mellett, a történtek ellenére, tovább szállítanának élőállatot és részt vennének a cég működtetésében is. Azt ígérték, hogy ajánlatukat és együttműködési szándékukat leteszik a jelenlegi cégvezetésnek, és ha addig megjelenik a felszámoló, vele és a város vezetésével is felveszik a kapcsolatot. Együttműködnek a munkavállalói képviselettel is.

Munkatársaink, kollégáink egyre nehezebben viselik a kialakult helyzetet, többen már új munkahelyet kerestek. A cégvezetés és a szakszervezet együttműködésének eredményeként az augusztusi béreket kifizették. A korábban kiszervezett dolgozókat jogutódlással visszavettük, az ő elmaradt bérüket is rendezte a cég. A makói munkaerő-kölcsönző céggel az együttműködési szerződés felbontásra került, az általuk hozott emberek munkája megszűnt, ismereteink szerint a 4 órára bejelentett bérüket sem kapták meg. (Az már csak hab a tortán, hogy a náluk alkalmazott saját dolgozóink szakszervezeti tagdíját, a felszólítás ellenére 4. hónapja nem kaptuk meg, pedig tőlük levonták.)

A nehéz helyzet ellenére nem adtuk fel a munkahelyekért és a munkavállalók érdekeiért folytatott küzdelmünket, de valójában hiányzik az a felelős személy, vezető, tulajdonos, akivel a szükséges döntéseket meg lehet hozni.

*

Az MTI 2012. október 4-én jelentette: jogerőssé vált a Kapuvári Hús Zrt. felszámolásáról született bírósági végzés - szerk. megj.

Pászli Tibor
alapszervezeti elnök, Kapuvár