HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 4.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Uniós oltalom a kalocsai paprikának

Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” elnevezést az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján. A nyilvántartás egyik előnye - állapítja meg a szaktárca -, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján történhet. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik, amely beazonosíthatóvá és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket.

Németh Zoltán a Paprikamúzeumban

Mostantól valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén - összhangban a termékre vonatkozó leírással - meg kell jelennie az „oltalom alatt álló eredet-megjelölés” feliratnak és a vonatkozó uniós szimbólumnak. A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika, a Magyar szürkemarha hús és az Alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.

Megkértük Németh Zoltán kollégát, a Szegedi Paprika Zrt-ben működő HDSZ-alapszervezet elnökét, hogy a Húsos olvasóinak kommentálja az újabb uniós oltalomról szóló hírt. - Az élelmiszerek földrajzi származásának ismerete és jelölése szoros kapcsolatban van az utóbbi évtized változó fogyasztói elvárásaival - hangsúlyozta Németh kolléga -, melyben kiemelt szerepet kap a nyersanyagok ellenőrzésének és nyomon követhetőségének igénye, elsősorban élelmiszerbiztonsági szempontok miatt. Ez egy olyan hungarikum esetében, mint a világhírű magyar fűszerpaprika, még nagyobb jelentőségű, különösen napjainkban, amikor a fejlett világkereskedelem és az internet jóvoltából más földrészek paprikája is bárki számára könnyen elérhető.

A szegedi és kalocsai őrölt fűszerpaprika oltalommal védett eredet megjelölése erősíti a termék és gyártója iránti bizalmat nem csak Magyarországon, hanem az EU tagállamaiban is, ezért minden tekintetben mérföldkőnek tekintjük ezt a lehetőséget. Bízunk benne, hogy ez a szimbólum, - akárcsak a Szegedi Szalámi, vagy a Makói hagyma esetében - nagyban hozzájárul a termék jó hírének fenntartásához, illetve a piaci pozíciókra is pozitív hatással lesz.