HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 4.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

In memoriam Vida Kálmán

Családtagok, kollégák, szakszervezeti vezetők, barátok kísérték utolsó útjára 2012. június 22-én Kaposváron Vida Kálmánt, a HDSZ elnökségének tagját, a kaposvári alapszervezet elnökét. A súlyos betegségben, 58 éves korában elhunyt érdekvédő szinte az utolsó pillanatig a posztján maradt, áprilisban még aktívan részt vett a választmány pápai ülésén.

Vida kolléga 1967 óta volt szakszervezeti tag, 1971 óta dolgozott a Kometa 99. Zrt.-nél, illetve annak jogelődjénél, a Kaposvári Húskombinátnál, mint forgácsoló. 1980-ban lett a műszaki állomány főbizalmija, 1989-1992. között műhelybizottsági titkára. 1994-től kapcsolódott be a Vállalati Szakszervezeti Tanács és az Üzemi Tanács munkájába. 1998-tól tagja a Felügyelő Bizottságnak. 2004. augusztus 1-től az alapszervezet és az üzemi bizottság elnökeként, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete elnökségének és választmányának tagjaként védte a munkavállalók érdekeit. Eredményes bértárgyalások, kollektív megállapodások fémjelzik Vida kolléga pályafutását. Tevékenységével a kaposvári húsüzemben elősegítette a kollektív párbeszédet és a munkabékét. Számos országos szakszervezeti tüntetésen, megmozduláson vezette a magát mindig nagy létszámban képviseltető kaposvári alapszervezetet.

Szakszervezeti munkája elismeréséül 2002-ben ÉDOSZ-plakett kitüntetésben részesült. 2009-ben a Kaposvárott rendezett HDSZ kongresszuson HDSZ-aranygyűrű kitüntetést kapott. A kaposvári önkormányzat ugyanabban az évben Kaposvár Szolgálataiért kitüntetésben részesítette. 2011-ben a Munka ünnepe alkalmából az Év szakszervezeti vezetője lett az MSZOSZ Dél-Dunántúli régióban.