HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 6.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Régi idők mestersége

Pesti bölcsész hallgatók jártak éppen a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban, amikor bekukkantottunk megkérdezni, hogy mi újság a szegedi nevezetességnek számító intézményben. Gyulainé Janik Zsuzsanna elégedetten mondta el, hogy évente 8-9 ezer látogató keresi fel a szegedi szalámi és paprika gyártásának történetét bemutató kiállítást. Fiatalok és nyugdíjasok, szakmabeliek és más területen dolgozók, hazaiak és külföldiek körében egyaránt népszerű hungarikumnak minősülő termékek gyártásának bemutatása. A média is sokat tesz a múzeum népszerűsítéséért, számos cikk jelenik meg a Felső Tisza-part 10. alatt található intézményről, egyes televíziók visszatérően beszámolnak a programokról. Az érdeklődőknek felvilágosítást nyújtanak a Pick és a múzeumok honlapjai is (www.pickmuzeum.hu). Számos kiadványban található ismertetés a múzeumról.

Németh Zoltán (balról) kalauzolja a kollégákat

Közönségcsalogató szolgáltatásokból sincs hiány. A látogatók szalámi kóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kupont és ajándék képeslapot kapnak a belépődíj ellenében. Az ajándékboltban gyári áron szegedi paprika vásárolható, valamint számos ajándék, a termékekhez kapcsolódó sapkák, kötények, dobozok és más konyhai kellékek. Az Év múzeuma oklevéllel elismert intézmény öregbíti a Pick és a szakma hírnevét.

A HDSZ választmányának tagjai is megtekintették a múzeumot, többen nem először csodálták meg a régi szerszámokat, eszközöket, a munkafolyamatok életszerű ábrázolását. Golhovics Gábor (Pick) a szalámi-készítés, Németh Zoltán (Szegedi Paprika) pedig paprikaőrlés titkait osztotta meg az érdeklődő kollégákkal. Sokan bekapcsolódtak a mesterség régi fogásairól kialakult disputába. Tanúságot téve arról, hogy a szakszervezet, amely az évszázadnál is régebbi üzemekben tette meg az első lépéseket, kötelességének tekinti a hagyományok ápolását, a szakma hírnevének megőrzését.