HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 4.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Üzemi körkép, árnyakkal

A vásárlóerő gyengesége, a fogyasztás visszaesése, a drága alapanyag nagy nehézségeket okoz a húsüzemeknek, de elbocsátások közvetlenül nem fenyegetik a munkavállalókat – tudtuk meg az alapszervezeti vezetőktől a HDSZ elnökségi ülésén.

A Pick Csoportnál a létszám stabil, a cégvezetés a termelői kapacitások megőrzésére törekszik, annak ellenére, hogy a válság óta folyamatosan csökken a termelés, a stagnáló export nem tudja ellensúlyozni a hazai fogyasztás visszaesését. Az idei első félévi gyenge eredmények miatt a cégvezetés felfüggesztette az önkéntes pénztári hozzájárulás fizetését és előkészületet tett egyes üzemegységekben a 4 napos munkahétre való átállásra. Nagy gondot jelent, hogy nincs disznó, főként a szárazáruhoz szükséges nagysúlyúból van kevés, drága az alapanyag. A saját márkás termékektől a kereskedelmi márkások felé tolódik el a termelés, ami kevesebb eredményt hoz.

Pápán is alacsony fordulatszámon folyik a termelés, heti négy napokat vágnak, belső piacvesztés miatt visszaesett az értékesítés, növekszenek a készletek. Bérfejlesztés nem volt, elbocsátásokról szóló híresztelések hűtik az igényeket. A dolgozók között egyre gyakrabban esik szó a külföldi munkavállalásról, mint megoldásról. Munkásgyűlés lesz az őszi szezon előtt, miután az elmaradt bérfejlesztés miatti feszültség megterheli a cégvezetés és a munkavállalók kapcsolatát.

Kaposváron a létszám változatlan, a termelés az első félévben visszaesett, nincs kereslet a piacon. Folynak a beruházások, ami erősíti a munkavállalók jövőképét is. A fejlesztések miatti leállások idején a kaposvári húsüzemet a szegediek segítik ki vágással, a pécsiek pedig csontozással. Külföldről is hoznak be húst, a hazai és kinti árak kiegyensúlyozottak. A kiszállítások folyamatosak, tucatnyi országba exportálnak. Mivel az elmúlt hónapokban kevés volt a munka, a márciustól megemelt bérek nem érződnek a keresetekben. Sőt, vannak, akiknek kevesebbet utalnak a számlára, mit tavaly a második félévben.

Kapuváron is stagnál a termelés, kevesebb napon vágnak. A foglalkoztatást illetően a cégtől elment egy kölcsönmunkás csapat, de másik jött helyette. Félő, hogy tovább terjed a kölcsönzött, bizonytalan helyzetű munkaerő alkalmazása, ami terheli a munkaügyi kapcsolatokat, miután az átmenetileg foglalkoztatott emberek felfogása, a velük kapcsolatos bánásmód sok tekintetben eltér a céghez kötődő régi gárdáétól, a kialakult normáktól. Nem szólva arról, hogy a munkaerőt toborzó vállalkozók visszaélnek az emberek kiszolgáltatottságával, amit a szakszervezet nem nézhet tétlenül.

Gyulán a cégvezetés óvatos optimizmussal tekint az évből hátralévő hónapokra, béremelést hajtottak végre (lásd külön cikkünket). Szolnokon erősen érződik a debreceni húsüzem bezárásának hatása, a dolgozók sok zavart észlelnek a termelés szervezésében. A Solvent nem tudja kivonni magát a húsüzemek gyengélkedésének a hatása alól. a vágás csökkenésével a bélfeldolgozás is csökkent, az első félév veszteséges volt. A bérfejlesztés megtörtént.

A cégeknél 3-10 ezer forint közötti összeggel segítik a dolgozók gyerekeinek a beiskolázását.