HÚSOS 2008. XVI. évfolyam 2.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

A szakma kiváló tanulója

Március elején Kaposváron, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium adott helyt a húsipari szakma kiváló tanulója idei országos versenyének. Az országos megméretésen 20 tanuló mérte össze a tudását, akik írásbeli, gyakorlati és szóbeli feladatokat oldottak meg. A feladatlap megoldásában a versenyzők a tavalyi évhez hasonló eredményt értek el, nem számítva a helyenként gyenge helyesírást. Gyakorlati verseny keretében sertésvágás, marhacsontozás és sertéscsontozás volt a feladat, amit a fiatalok jól oldottak meg, jól forgatták a hasítóbárdot. Néhány esetben azonban gondot okozott a szalonna lehúzása, és tipikus hiba volt a comb, lapocka és karaj bevágása. Az egyéni teljesítmények 35 és 86 százalék között mozogtak, és kiderült, hogy a legjobbaknak is van még mit megtanulni a szakmából. Elég nagy különbségek mutatkoztak a versenyző fiatalok között a debreceni kolbász töltése, pározása és botra szedése során is. Összességében 70 százalékos átlag szinten sikerült megoldani a gyakorlati feladatokat. A szóbeli versenyen húsipari technológiából, kereskedelmi és vállalkozói ismeretekből adtak számot a fiatalok, összességében jó színvonalon. Az elért eredmények alapján a 66 százalékos szintet elérő versenyzők mentesültek a szakmunkásvizsga alól.

A versenyen jól szerepelt fiatalok értékes jutalmakat vehettek át, többek között Kapuvári Józseftől, a HDSZ elnökétől. Szerkesztőségünk egy ökörsütésről készült fotóval hívja fel az ifjú kollégák figyelmét a továbbképzés fontosságára.