A szakma kiváló tanulója
Március elején Kaposváron, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola és
Gimnázium adott helyt a húsipari szakma kiváló tanulója idei országos versenyének. Az
országos megméretésen 20 tanuló mérte össze a tudását, akik írásbeli, gyakorlati és szóbeli
feladatokat oldottak meg. A feladatlap megoldásában a versenyzők a tavalyi évhez hasonló
eredményt értek el, nem számítva a helyenként gyenge helyesírást. Gyakorlati verseny
keretében sertésvágás, marhacsontozás és sertéscsontozás volt a feladat, amit a fiatalok jól
oldottak meg, jól forgatták a hasítóbárdot. Néhány esetben azonban gondot okozott a szalonna
lehúzása, és tipikus hiba volt a comb, lapocka és karaj bevágása. Az egyéni teljesítmények 35
és 86 százalék között mozogtak, és kiderült, hogy a legjobbaknak is van még mit megtanulni a
szakmából. Elég nagy különbségek mutatkoztak a versenyző fiatalok között a debreceni
kolbász töltése, pározása és botra szedése során is. Összességében 70 százalékos átlag szinten
sikerült megoldani a gyakorlati feladatokat. A szóbeli versenyen húsipari technológiából,
kereskedelmi és vállalkozói ismeretekből adtak számot a fiatalok, összességében jó
színvonalon. Az elért eredmények alapján a 66 százalékos szintet elérő versenyzők
mentesültek a szakmunkásvizsga alól.
A versenyen jól szerepelt fiatalok értékes jutalmakat vehettek át, többek között Kapuvári
Józseftől, a HDSZ elnökétől. Szerkesztőségünk egy ökörsütésről készült fotóval hívja fel az
ifjú kollégák figyelmét a továbbképzés fontosságára.