![]() |
2006. XIV. évfolyam 6.szám |
IPARÁGI TÜKÖR |
Legfontosabb piac a hazaiTisztességtelen verseny alakult ki az elmúlt egy-másfél évben a szakmában, amit az is jelez, hogy minden korábbinál több romlott húst foglaltak le a hatóságok - állapította meg Gráf József agrárminiszter november végén a Foodapest szakkiállítás keretében tartott húsipari konferencián.
Éder Tamás, a konferenciát szervező Hússzövetség elnöke, a miniszter előadását követően megállapította: az utóbbi időben döbbenetes mértékben nőtt a hús- és húskészítmények behozatala, a húságazat külkereskedelmi mérlege az idén jelentősen romlik. A húsipar társadalmi felelőssége - hangsúlyozta -, hogy az alapanyag minél nagyobb hányadát hazai termelőktől vásárolja. Úgy ítélte meg, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv túlzó előírásai, indokolatlan korlátai versenyhátrányt okoznak a hazai feldolgozóknak, akiket az egyre fokozódó versenyben újabb kihívások elé állítják a román és bolgár versenytársak is. A cégeket közös marketing, kollektív kampány indításával kell segíteni és nagy figyelmet kell fordítani az innovációra is. A Foodapest élelmiszer-ipari seregszemlén 650 cég állított ki, amelynek több mint40 százaléka külföldi volt. A húsipari társaságok közül újdonságdíjat kapott a Csabahús Kft. mangalica kolbász zöldborssal termékcsaládja, illetve sikerdíjas lett a Debreceni Hús Zrt. darált sertéshúsa védőgázas fóliában. |
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék |