HÚSOS 2006. XIV. évfolyam 6.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Legfontosabb piac a hazai

Tisztességtelen verseny alakult ki az elmúlt egy-másfél évben a szakmában, amit az is jelez, hogy minden korábbinál több romlott húst foglaltak le a hatóságok - állapította meg Gráf József agrárminiszter november végén a Foodapest szakkiállítás keretében tartott húsipari konferencián.

A szaktárca vezetője kijelentette: a magyar élelmiszeripar legfontosabb piacát a hazai fogyasztók jelentik, de azon nem lehet változtatni, hogy a fogyasztáson belül csökken az élelmiszerek aránya. Az élelmiszeripar legnagyobb ágazata a húsipar, amelynek éves árbevétele 300 milliárd forint, és a foglalkoztatottak 14 százaléka itt található. Sok a világszínvonalú húsipari termék, számos márka őrzi a hagyományokat, emiatt is sajnálatos, hogy erősen visszaesett a hazai alapanyag-termelés. A miniszter katasztrofálisnak nevezete, hogy 3,8 millióra csökkent a sertések száma, amit 6 millióra kellene a jövőben felfejleszteni. A húsipar erősen export-orientált, a termelés 25-30 százalékát külföldön értékesítik. Itthon - jegyezte meg - nagy problémákat okoz a kereskedelmi láncok magatartása. Úgy ítélte meg, hogy termelők és feldolgozók ellentétét keretek között lehet tartani.

Éder Tamás, a konferenciát szervező Hússzövetség elnöke, a miniszter előadását követően megállapította: az utóbbi időben döbbenetes mértékben nőtt a hús- és húskészítmények behozatala, a húságazat külkereskedelmi mérlege az idén jelentősen romlik. A húsipar társadalmi felelőssége - hangsúlyozta -, hogy az alapanyag minél nagyobb hányadát hazai termelőktől vásárolja. Úgy ítélte meg, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv túlzó előírásai, indokolatlan korlátai versenyhátrányt okoznak a hazai feldolgozóknak, akiket az egyre fokozódó versenyben újabb kihívások elé állítják a román és bolgár versenytársak is. A cégeket közös marketing, kollektív kampány indításával kell segíteni és nagy figyelmet kell fordítani az innovációra is.

A Foodapest élelmiszer-ipari seregszemlén 650 cég állított ki, amelynek több mint40 százaléka külföldi volt. A húsipari társaságok közül újdonságdíjat kapott a Csabahús Kft. mangalica kolbász zöldborssal termékcsaládja, illetve sikerdíjas lett a Debreceni Hús Zrt. darált sertéshúsa védőgázas fóliában.